Zacusca de Pastai

Complexitate
redusa
Zacusca de Pastai

Ingrediente

  • 1 Kg pastai de fasole (fierte si scurse)
  • 400 gr ardei/gogosari/capia, copti
  • 400 rosii decojite, rondele
  • 100 ml ulei
  • 1-2 cepe taiate julien
  • 1 capatana mica usturoi
  • 1 legatura patrunjel verde
  • Sare
  • Piper boabe
  • 1 frunza dafin
  • 1 fir cimbru
  • Miere (optional, dar recomandat)

Mod de preparare

Una din zacustile mele preferate este cea imbucatatita din cutit: cu putina grija si daca vreau cu tot dinadinsul este si ea tartinabila, dar, are avantajul ca o pot folosi ca o mancarica atunci cand sunt in criza de timp. E o placere sa vezi bucatile din care, prea des, se face pasta.

Va spun cantitatile pe care le folosesc eu, voi urmand sa ajustati dupa dorinta si gust. Fiindca eu nu pun ceapa multa, simtiti-va libere sa adaugati inca una, sau usturoi... etc.

De exemplu, la un Kg de pastai fierte dupa toate regulile (ceapa si zarzavat) si bine scurse, pun 400 gr. ardei/gogosari/capia - copti, 400 gr. rosii decojite, si restul de 200 gr. care raman pt. a egala cantitatea de fasole - ceapa, usturoi, ulei (o ceapa, o capatana mica de usturoi, max 150 ml. ulei) Mai pun piper boabe, o singura frunzulita de dafin, o mana zdravana de patrunjel verde, un fir de cimbru, o lingurita de sare la fiecare kg (deci la aceasta cantitate zisa mai sus pun 2 lingurite de sare - dar si zeama lasata de ardeii copti, care este sarata la randul ei)

Dupa ce calesc ceapa bine, pana la transparenta, o sting cu bunatatea de zeama ce-au lasat-o gogosarii (dupa copt si curatit) si-o mai inabus pret de vreo 10 min. sub capac pana leneveste pe lingura. Incing cuptorul. Incep a face straturi, straturi: peste ceapa calita pun un strat de fasole pastai, usturoi, ardei, patrunjel, rodele de rosii si asa mai departe. Sarati si picurati ulei intre straturi, presarati boabe de piper, ascundeti foaia de dafin si firul de cimbru.

Dau la cuptor, cu capac, prima ora. Inca o jumatate de ora fara capac, moment in care scutur, clatin, legan cratita, pun 1 lingura de miere si-o mai cutremur un pic (n-am scris-o la ingrediente fiindca n-am auzit decat prin zona mea sa se foloseasca miere sau zahar - noi punem o lingurita de zahar si cand fierbem fasolea boabe uscata, scoate in evidenta aromele fara a indulci zama, chiar daca nu credeti :) )

Tot asa fac si zacusca cu ciumperci...

In rest, procedam la pus in borcane fierbinti, sterilizate - totul - ca la orice fel de zacusca.
Aveti incredere in zacusca asta - este tare buna pe post de aperitiv (rece) felul II (calda, cu o coronita de orez, mamaliga sau piure) si desert (in loc de gluma!)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Sarmale cu ciuperci de post
Bucataras.RO

Sarmale cu ciuperci de post

Sunt cele mai bune sarmale ever....

Sarmale cu ciuperci de post
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola