Prajitura cu Blaturi de Bezea, Crema si Glazura

Complexitate
ridicata
Prajitura cu Blaturi de Bezea, Crema si Glazura

Ingrediente

  • Blat 1
  • -6 albusuri
  • -1 varf lingurita sare
  • -8 linguri zahar pudra
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -3 plicuri zahar vanilat
  • -3 linguri faina
  • -½ plic praf de copt (de preferat cu sofran)
  • -100 g nuca de cocos (de preferat colorata, optional)
  • -1 foaie napolitana
  • Blat 2
  • -6 albusuri
  • -1 varf lingurita sare
  • -8 linguri zahar pudra
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -3 plicuri zahar vanilat
  • -3 linguri faina
  • -½ plic praf de copt (de preferat cu sofran) -100 g nuca macinata
  • -1 foaie napolitana
  • Crema
  • -6 galbenusuri
  • -6 linguri zahar
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -½ lingurita sare
  • -12 linguri faina
  • -1200 ml lapte
  • -100 g unt taiat bucatele
  • -2 lingurite esenta de vanilie
  • -300 g mascarpone
  • Ganache de ciocolata
  • -250 ml smantana pentru frisca
  • -245 g ciocolata rasa, minim 54 % cacao
  • Pentru ornat
  • -50 g ciocolata amaruie, rasa

Mod de preparare

Blaturi (separat pentru fiecare)
Mixati albusurile cu sare pana devin spumoase.
Adaugati treptat cate 1 lingura din ½ cantitate de zahar, mixand energic.
Incepeti sa picurati zeama de lamaie (ajuta la intarirea bezelei) si sa puneti pe rand restul de zahar, zaharul vanilat, mixand in continuare pana obtineti o bezea tare si lucioasa.
Inglobati faina cernuta impreuna cu praful de copt, iar la final nuca de cocos (pentru blatul 1), respectiv nuca macinata (pentru blatul 2).
Alegeti o tava care sa aiba aproximativ dimensiunile foii de napolitana (25x36 cm) si tapetati-o cu hartie de copt.
Puneti foaia de napolitana in tava si intindeti compozitia blatului 1.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 35- 40 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.

Procedati identic pentru blatul 2.

Crema
Intr-un vas, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, sarea si faina, apoi diluati cu putin lapte rece.
Turnati cate putin si in fir subtire restul de lapte fierbinte, omogenizand de fiecare data.
Puneti vasul pe foc mic si lasati pana ce crema se ingroasa, amestecand continuu.
Dati deoparte, inglobati untul si esenta, acoperiti suprafata cremei cu o folie si lasati la racit.
Adaugati mascarpone si mixati bine.
Impartiti crema in doua.
Puneti o parte peste foaia de napolitana a blatului 1, iar restul peste foaia de napolitana a blatului 2.

Ganache de ciocolata
Puneti la bain-marie smantana pentru frisca si ciocolata rasa.
Incalziti la bain- marie sau la foc mic pana se topeste ciocolata, amestecand continuu.
Luati vasul de pe foc si bateti compozitia pana devine omogena si fina.
Lasati sa se raceasca.

* Daca este prea lichida, dati la frigider pana ajunge la densitatea dorita.

Intindeti ganache-ul peste prajitura si ornati presarand ciocolata amaruie, rasa.
Pastrati la frigider.

Prajitura se portioneaza foarte bine a doua zi.
Optional, blaturile pot fi insiropate usor, dar fara ca siropul sa ajunga la foaia de napolitana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
5
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Parteneri
Desert chec zebra cu portocale
Bucataras.RO

Desert chec zebra cu portocale

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Desert chec zebra cu portocale
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola