Foile:
100 g zahar se ard (caramelul se fierbe cam 2 min). 100 g apa se fierb. Cand apa incepe sa fiarba, se toarna peste zaharul caramelizat (se "stinge" zaharul ars). Atat zaharul, cat si apa trebuie sa fie fierbinti cand se amesteca si se tin inca vreo 30 de secunde - 1 minut pe foc pana se omogenizeaza lichidul obtinut. Se dau apoi la racit.
Separat se pun 150g zahar, 2 galbenusuri, 3 linguri ulei, 1 lingurita bicarbonat stins cu otet. Se amesteca si se pun peste zaharul ars si se mai fierb 5 min. Se da compozitia la racit.
Apoi, cand compozitia este calduta, se adauga faina facand un aluat potrivit de tare (in functie de tipul de faina si de marimea galbenusurilor, pot intra cam 300 - 400 g de faina; cantitatea trebuie ajustata in asa fel incat sa obtineti un aluat solid, nu ca o pasta lichida).
Se imparte aluatul in 3 foi care se coc pe spatele tavii. Eu le coc cam 10-12 minute la 160 de grade, dar verificati totusi din cand in cand, pentru a va asigura ca nu se ard. Dupa ce s-au copt, se rastoarna cu fundul in sus pe o tava si se dezlipeste folia de aluminiu (sau hartia de copt) de pe ele cat inca sunt fierbinti.
Se dau deoparte pana cand se termina toate de copt si se face crema.
Crema:
Intr-un vas se amesteca 300 g lapte cu faina si galbenusurile. Restul de lapte (1200 g) se pune la fiert cu zaharul, peste care se pune compozitia din vas si untul si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema. Crema scade cam la 2/3 din volumul initial.
Caldutza se pune intre foi, care trebuie asezate in tava pe fundul careia au fost coapte.
Cat se raceste crema, se bat albusurile cu o cana de zahar. Bezeaua se pune deasupra foilor din tava, dupa care se mai da 8 min la cuptor. Se lasa cateva ore (eu o las peste noapte) inainte de a fi taiata.
Mentiuni:
- foile au o consistenta ciudata, asa ca necesita intinse direct pe tava in mare masura
- dupa ce stau in cuptor trebuie luate de pe tava cat sunt fierbinti, ca daca se intarzie chiar si 1 min se sfarama
- ideal e sa fie coapte pe folie de aluminiu.
- Tava in care fac eu reteta asta are dimensiunile: 34x22 cm
Tortul cu iaurt si fructe tropicale este nu doar o placere pentru papilele gustative, ci și o opera de arta culinara,...
Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorSpaghetti carbonara este un fel de mancare italian clasic, constand in paste lungi, de obicei spaghetti, acoperite cu un sos...
Spaghetti carbonara - reteta delicioasaCand vine vorba de fructe, clementinele se numara printre favoritele mele in anotimpul rece. Stim cu totii ca este un citric...
Tort cu clementine si migdaleTort Trio de Ciocolata. Reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si trei mousse-uri fine din ciocolata neagra, cu lapte...
Tort trio de ciocolata. Reteta de tort cu blat umed de cacao si trei feluri de ciocolata
Comentarii