Hamsii cu Faina de Malai, Prajite la Cuptor

Complexitate
redusa
Hamsii cu Faina de Malai, Prajite la Cuptor

Ingrediente

  • -400-500 g hamsii, congelate sau proaspate ( puteti folosi si sprot)
  • -ulei
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat, dupa gust
  • -usturoi zdrobit, dupa gust, optional
  • -1-2 maini, faina de malai
  • -mujdei de usturoi, pentru servit

Mod de preparare

Lasati pestele la decongelat.

* Atentie, la peste nu prea merge sa il decongelam rapid, in apa calda. El trebuie lasat la temperatura camerei sau si mai bine la frigider, de pe o zi pe alta ( daca aveti timp).

Puneti-l apoi in apa rece si lasati cca 15 min.

* Cine doreste poate sa curete pestele: taiat cap si scos intestinele, dar nu este obligatoriu.

Spalati pestele in mai multe ape ( apa rece) si scurgeti bine.
Stropiti cu ulei si amestecati bine.
Condimentati cu sare, piper si usturoi zdrobit ( optional), dupa gust.
Adaugati faina de malai si amestecati bine.
Puneti pestele, pe cat posibil intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce pestele se rumeneste bine si devine crocant.

Serviti cat este cald, simplu sau cu mujdei de usturoi. Este la fel de bun si rece.


Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peste marin albastrui de pana la 20 cm lungime (la varsta adulta), cu o mare valoare comerciala.

Hamsia, acest pestisor de 8-12 cm lungime si 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte raspandit in Marea Neagra. Desi seamana aparent cu scrumbiile, totusi nu face parte din aceeasi familie.
Hamsia are abdomenul rotunjit si nu prezinta carena, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric. Falca superioara, mult mai lunga decat cea inferioara, permite gurii sa se deschida larg, ca la rapitori. Totusi, hamsia este un planctonofag, consumand zooplancton, copepode si chiar fitoplancton. Falcile sunt prevazute cu dinti marunti. Ochii sunt mari, fara pleoape adipoase. Culoarea generala a corpului este albastrui- inchisa, iar cea a abdomenului albicioasa. Specie precoce, atinge maturitatea sexuala la 11 luni. Durata de viata este de 2-3 ani. Hamsia traieste in carduri masive, uneori de zeci de mii de indivizi,
intreprinzand migratii de-a lungul marii si patrunzand ocazional in lacurile litorale salmastre, ca de exemplu Razelm. Din Marea Neagra, ea migreaza pentru hranire in Marea Azov.
Se reproduce din mai pana in septembrie.
Hamsiile constituie hrana preferata a multor pesti marini rapitori, cum sunt palamida, scrumbia albastra, calcanul, morunul, cat si a delfinilor, a furtunarilor si a pescarusilor. Ca si gingirica, hamsia este o veriga intermediara intre fiintele microscopice ale zooplanctonului si pestii mari rapitori care predomina in mari si oceane.

Conform unui studiu citat de presa britanica, creierul are nevoie de o cantitate cat mai mare de Omega 3, o grasime polinesaturata care il protejeaza de imbatranirea prematura si pierderile de memorie. Hamsiile au de trei ori mai multa Omega 3 decat tonul. In plus, aceasta specie de peste mai are in componenta calciu si vitamina D.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Prajitura cu Afine
5
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Parteneri
Cartofi cu carne de pui, gratinati la cuptor
Bucataras.RO

Cartofi cu carne de pui, gratinati la cuptor

Vă invit la o porție de cartofi cu carne de pui gratinați, mega delicioși. E o bombă calorică, dar o dată pe lună...

Cartofi cu carne de pui, gratinati la cuptor
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!