Salata de Dovlecei cu Maioneza

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Salata de Dovlecei cu Maioneza

Ingrediente

  • 2 dovlecei mari (aprox 2kg) 1 ou
  • 150 ml ulei
  • zeamă de lămâie
  • o ceapă (roșie) piper
  • sare
  • roșii (pentru ornat)

Mod de preparare

Se iau dovleceii dolofani (eu am avut doi, proaspăt culeși din grădină) și se curăță de coajă și de miez. Se taie bucățile sub formă de bastonașe subțiri, pentru a fierbe cât mai repede, și se așează într-o oală încăpătoare în care se toarnă apă cât să-i acopere. lăsăm dovleceii la fiert la foc moderat, cam 30 de minute. Ne dăm seama că sunt gata atunci când ii putem pasa ușor cu furculița.

După ce au fiert, îi luăm de pe foc și scurgem apa, după care îi pasăm și îi punem într-o strecurătoare. Dovleceii pot fi mărunțiți cu un pasator de piure, la blender, sau chiar cu o furculiță. Se lasă la scurs până ce s-au răcit complet.

Între timp, facem maioneza. Puteți folosi de care doriți, din comerț sau făcută în casă. Eu vă voi povesti cum fac maioneză dintr-un ou crud, folosind mixerul vertical. Se toarnă într-un vas 150 ml de ulei, în care se scufundă conținutul unui ou întreg, câteva picături de zeamă de lămâie și puțină sare. Se introduce capătul mixerului deasupra oului până ce ajunge la fundul vasului și se începe a mixa la cea mai mică viteză la început, după care la viteză mai mare. Se ridică ușor mixerul și se introduce înapoi în compoziție până ce tot uleiul a fost incorporat. Rezultă o maioneză consistentă, gustoasă, făcută cu minim de efort. Atenție! Nu ridicați din prima mixerul de pe fundul vasului! așteptați să vedeți cum se ridică o parte din ou la suprafață. Altfel, maioneza va avea o consistență lichidă.

După ce s-a răcit pasta de dovlecei, se amestecă într-un vas cu maioneza, ceapa mărunțită, sare și piper după gust. Eu obișnuiesc să mai adaug zeamă de lămâie până capătă aciditatea dorită, dovleceii fierți fiind foarte dulci. când salata este gata, se așează într-o caserolă (eu am umplut una de 1L) și se pune la frigider până va fi consumată. Între noi fie vorba, nu cred că va mai rămâne ceva de pus la frigider la cât e de gustoasă!

să aveți poftă, dragilor!
Se poate servi așternută pe felii de pâine și înfrumusețată cu roșii și pătrunjel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
Chec de Post
3
Dulciuri

Chec de Post

Chec de Post
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Parteneri
Supa crema de porumb cu rosii
Bucataras.RO

Supa crema de porumb cu rosii

Supa crema de porumb cu rosii
Lasagna vegetariana
Culinar.RO

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe