Batoane cu smochine ( Fig bars)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Batoane cu smochine ( Fig bars)

Mesajde pupi » 25/09/2012 10:14

La prajitura asta ii spune Fig bars sau batoane cu smochine....de ce batoane, nu stiu, ca in functie de vasul in care pregatesti , poate sa fie tarta sau crostata cu gem sau chiar batoane( asta daca o tai in fasii ....in fine , idea este ca am facut prajitura asta si e super buna...pot spune chiar dependenta !
Se face usor si relativ repede. Pentru varianta de post se inlocuieste untul cu margarina


Pentru crusta

1/4 cup zahar ( 50 gr)
1/2 cup unt ( 110 gr)
1 lingurita de vanilie esenta
1 cup faina ( 150 gr)


Pentru umplutura

16 oz sau 12-15 smochine proaspete( se pot folosi si din cele uscate dar procesul de fierbere e putin diferit)
1 cup zahar (200 gr .....am pus doar 160 ca au fost foarte dulci smochinele)
1 lamaie( sucul si coaja rasa)
1 cup apa ( 200 ml)


Pentru topping

1/4 cup faina ( 1 lingura cu varf)
1/4 cup zahar brun ( 50 gr)
40 gr unt rece
1/4 cup cereale ovaz (5 lingurite )
1/2 nuci pisate ( 2 linguri si jumatate)


Mod de preparare.


Eu am folosit food processorul ( robot de bucatarie) dar se poate prepara si manual, iar pentru varianta de post , se va inlocui untul cu margarina.
Prima data pregatim in fata noastra, gata cantarite, spalate si curatate, toate ingredientele.
Se pune in robotul de bucatarie zaharul, faina, untul si esenta de vanilie si se pulseaza pana cand obtinem o bila de aluat ( manual se amesteca untul cu zaharul si esenta de vanilie pana obtinem o crema pufoasa, dupa care adaugam faina si omogenizam) . Aluatul obtinut este moale, lipicios, un aluat care nu se poate intinde cu sucitorul.
Se aseaza aluatul in tava( nu se unge si nu se faineaza tava ) se acopera cu un film alimentar si prin apasare cu degetele, se intinde pe toata suprafata tavii.
In cuptorul preancalzit la temperatuira medie( 350 F- 180 C) se introduce tava cu aluatul si se coace pana devine usor auriu( aproximativ 15-20 minute, depinde de cuptor).
In timpul asta se pregateste umplutura.
Eu am pus in robotul de bucatarie smochinele si pe aragaz un vas cu 200 ml apa si zaharul prevazut si am lasat la fiert. Am tocat smochinele in robot, dupa care am pus peste siropul de zahar care fierbea pe aragaz. Am adaugat coaja si sucul de la o lamaie si am invartit in gemul asta pana smochinele s-au zdrobit de tot si nu a mai ramas nici un pic de lichid ( aproximativ 20 de minute...in timpul asta trebuie amestecat permenent in gem pentru sa se prinde foarte usor pe fundul vasului si daca nu amestecam sar stropi peste tot).
Manual, se toaca smochinele marunt, dupa care se aseaza in sirop si se procedeaza ca mai sus.
Cand gemul obtinut e gata se toarna peste crusta gata coapta.
Apoi trecem la prepararea toppingului.
Tot in robot punem faina cu zaharul brun , pulsam de cateva ori , adaugam untul rece (bucatele), pulsam pana obtinem faramituri, adaugam ovazul si nucile si pulsam din nou. Vom obtine la final un amestec sfaramicios , nelegat.
Pentru procedeul manual, se toaca nucile, se piseaza ovazul, faina se freaca intre palmi cu untul pana se formeaza faramituri dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente.
Se pune prin presarare peste gemul din tava, se da la cuptorul preancalzit la temperatura medie si se coace pana prinde o crusta aurie deasupra. Se serveste rece , taiat in feliute subtiri si pudrat cu zahar vanilat, sau taiat patrate cu o bulina de inghetata deasupra.
Fişiere ataşate
031 fig bars.jpg
031 fig bars.jpg (57.37 KiB) Vizualizat de 2990 ori
030 fig bars.jpg
030 fig bars.jpg (79.43 KiB) Vizualizat de 2990 ori
023 fig bars.jpg
023 fig bars.jpg (96.6 KiB) Vizualizat de 2990 ori
022 fig bars.jpg
022 fig bars.jpg (67.7 KiB) Vizualizat de 2990 ori
020 fig bars.jpg
020 fig bars.jpg (98.8 KiB) Vizualizat de 2990 ori
019 fig bars.jpg
019 fig bars.jpg (76.62 KiB) Vizualizat de 2990 ori
018 fig bars.jpg
018 fig bars.jpg (83.81 KiB) Vizualizat de 2990 ori
017 fig bars.jpg
017 fig bars.jpg (98.28 KiB) Vizualizat de 2990 ori
016 fig bars.jpg
016 fig bars.jpg (65.99 KiB) Vizualizat de 2990 ori
015 fig bars.jpg
015 fig bars.jpg (62.37 KiB) Vizualizat de 2990 ori
014 fig bars.jpg
014 fig bars.jpg (87.02 KiB) Vizualizat de 2990 ori
011 fig bars.jpg
011 fig bars.jpg (82.81 KiB) Vizualizat de 2990 ori
010 fig bars.jpg
010 fig bars.jpg (68.07 KiB) Vizualizat de 2990 ori
009 fig bars.jpg
009 fig bars.jpg (67.55 KiB) Vizualizat de 2990 ori
008 fig bars.jpg
008 fig bars.jpg (31.37 KiB) Vizualizat de 2990 ori
007 fig bars.jpg
007 fig bars.jpg (66.88 KiB) Vizualizat de 2990 ori
006 fig bars.jpg
006 fig bars.jpg (75.51 KiB) Vizualizat de 2990 ori
005 fig bars.jpg
005 fig bars.jpg (70.75 KiB) Vizualizat de 2990 ori
004 fig bars.jpg
004 fig bars.jpg (63.49 KiB) Vizualizat de 2990 ori
003 fig bars.jpg
003 fig bars.jpg (81.79 KiB) Vizualizat de 2990 ori
002 fig bars.jpg
002 fig bars.jpg (55.67 KiB) Vizualizat de 2990 ori
001Fig bars.jpg
001Fig bars.jpg (68.37 KiB) Vizualizat de 2990 ori
031 fig bars.jpg
031 fig bars.jpg (57.37 KiB) Vizualizat de 2990 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 26/09/2012 12:04

Un dulce energetic si gustos...are si nuci..cum sa nu devii dependent... :buuun: :roll: :clipocit: :flower:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 26/09/2012 04:39

poate oare sa refuze un asa dulce?? eu sigur nuuuu!!bun :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 26/09/2012 06:39

Vai Nico, bine ai spus, energetic....este intr-adevar. A mancat sotul la placinta/tarta/batoanele( oare cum sa ii spun? :wink: ) de numa....bun de tot si cred ca pentru sambata am sa il mai pregatesc inca odata. Vreau sa ii dau si prietenei mele o tarta din asta ( cea de la care am cules smochinele) ca i-am promis una si daca tot ma apuc de treaba fac doua odata. :hug: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 26/09/2012 11:00

Ce desert minunat ai pregatit! =D> Eu inlocuiesc uneori cafeluta :cafea: de peste zi (in ultima vreme) cu mici batoane energizante (contin fructe uscate, nuci, alune, miere, ovaz), asadar reteta este perfecta. :master: Smochinele sunt sanatoase (contin atat vitamine cat si minerale). :) In plus, ovazul este de asemenea foarte sanatos.

Imi place mult reteta pe care ai pregatit-o, o salvez si incerc sa o pregatesc si eu. Sa vad cum gasesc smochinele... :?

Iti multumesc pentru ca ai scris toate unitatile de masura (echivalentele)! :hug: :pup:

Te pup si iti doresc o zi frumoasa. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/09/2012 11:18

Yaya, a fost super bun....ma gandeam la un moment dat ca sotului nu ii va placea ( el nu mananca smochine ca au seminte milioane si intra printre dinti :? :x ) dar mare mi-a fost mirarea cand mia spus ca e super faina placinta ....sa nu iti spun cand am vazut ca intr-o dupa-amiaza s-a dus aproape toata prajitura nu mi-a venit sa cred :o ....mersi :hug:

Avatar utilizator
adriana_stefan
Bucatar in devenire
Mesaje: 307
Membru din: 09/12/2008 12:26
Localitate: calarasi romania

Mesajde adriana_stefan » 27/09/2012 03:21

DelÄącÄąos,delÄącÄąos...delÄącÄąos ce sa maÄą spun altceva :roll: :roll: :roll: :flower: :flower:
Poti avea tot ce-ti doresti,trebuie doar sa vrei cu adevarat
MICHAEL NEIL

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/09/2012 06:26

Antonia, sa sti ca e un desert tare bun, e energizant, nu e foarte dulce si nici tare caloric. Cunosc batoanele alea energizante. Sper ca la voi sa fie ceva mai sanatoase decat sant aici la noi....foarte multe au trans fat in ele si mie mi se ridica parul pe cap cand vad asta....in general eu pregatesc in casa batoanele astea energizante....vreau sa stiu ce pun in ele :P ....oricum, daca vreodata ai sa vrei sa pregatesti tarta asta poti sa o faci si cu smochine uscate si cred, ca se potipune si alte fructe uscate pe langa smochine....am sa incerc si eu cu smochine uscate sa vad ce si cum :clipocit: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 27/09/2012 10:20

Ce bine arata :o :o :o :o :o :o :o
Sincer nu am incercat dulciuri cu smochine, dar cred ca este foarte buna prajitura ...arata :master: :master: :master: :master: :master:
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 30/09/2012 04:35

Foarte apetisanta, ma intreb de ce nu m-am gandit mai devreme la asa ceva. Multumesc de reteta scumpa mea doamna.

:hug: :pup: :pup: :pup: :flower: :flower: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 25 vizitatori