Cardon gratinat cu mozzarella si sos bechamel

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Cardon gratinat cu mozzarella si sos bechamel

Mesajde nicoleta64 » 23/01/2013 04:38

Cardonul ( Cynara Cardunculus) , este o leguma asemanatoare cu tulpina de telina , face parte din familia anghinarii. Acum in iarna este sezonul ei.
La gust se aseamana cu anghinarea, fiind mai delicat (nu foarte amarui) cu o textura crocanta, de culoare verzuie ,galbuie catre albicioasa…depinde de tipul cultivat.
Nu stiu daca in Romania ,aceasta leguma se gaseste pe piata. :?:
Are putine calorii, are proprietati depurative a ficatului, stimula secretia bilei si a intestinului. Are efect antioxidant si antiinflamator.
In Italia ,se gateste in multe feluri , fierti ,preparati cu diverse sosuri, cu paste, orez, cu bechamel si branza la cuptor ,prajiti, in omleta ,cu unt caliti... etc

Ingrediente:
1 kg cardon
250 gr. sos bechamel
1 mozzarella
Grana ,parmigiano sau alta branza gen parmezan rasa
Sosul bechamel
250 lapte
30 unt
25 faina
............................
Se taie partea de sus cu frunze a cardonului. Se separa fiecare bucata/tija si se curata fiecare in parte . Se racaie cu cutitul eliminand partea externa superficiala care este toata atoasa , cat si pe marginile acesteia. Se taie cardonul in bucati de circa 10 cm. iar daca bucata este foarte lata,se taie in doua pe lungime. Se pun bucatile curatate in apa cu zeama de lamaie ,deoarece au tendinta de a se inegri, la fel ca anghinarea.
Cand le-ati curatat si spalat bine sub apa, se fierb in apa cu sare ,pana cand intra furculita in el. Oricum ,sa nu fie foarte moale ,flescait.
Se scot di apa si se lasa sa se scurga bine.
Se face sosul bechamel :Se topeste untul intr-o craticioara ,cu putina sare .Se adauga imediat faina si amestecati rapid si energic cu un tel la foc potrivit catre mic dar fara sa se rumeneasca mult , sa nu devina inchisa la culoare. Se trage de pe foc si se adauga laptele cald ....chiar fierbinte (nu rece ) , o parte apoi restul,amestecand mereu. Se amescteca bine energic , pana se incorporeaza tot cu telul. Se pune iar craticioara pe foc ,la flacara mica,(cu sau fara capac) sa fiarba incet incet ,pana cand se ingroasa.

Se pune intr-un vas termorezistent putin sos bechamel. Se pune un strat de cardon fiert , se pune deasupra lui sos bechamel si mozzarella taiata felii ,branza rasa...dupa gust.
Faceti un alt strat cu cardon fiert ,sos bechamel si branza, pana se termina ingredientele. Se coace in cuptorul cald la circa 200 ° cam 30 minute. , pana se rumeneste deasupra . Se scot si se lasa sa se raceasca circa 10 minute,apoi se pot servi.

Cateva poze de pe net ,unde se vede mai bine cum se curata cardonul ,inainte de a se fierbe. Eu din pacate nu am avut timp sa le fac, am explicat doar in reteta. :wink:

ImagineImagineImagineImagine
Fişiere ataşate
cardon gratinat cu sos bechamel si mozzarella.jpg
cardon gratinat cu sos bechamel si mozzarella.jpg (103.06 KiB) Vizualizat de 2018 ori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 23/01/2013 04:53

:master: :master: :master: O delicatesa! Ai folosit sos Bechamel si i se potriveste foarte bine! =D> =D> =D>

P.S. In Romania este mai putin folosit dar este cultivat de gradinari amatori.

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 23/01/2013 05:17

Mi se pare interesanta reteta, eu una aici nu ma dau in vant dupa el :D In Spania il folosesc la supe iarna alaturi de mangold , tocanite etc sau fiert simplu cu maioneza .Am mai spus si ca se mureaza, se pune in saramura si se mananca alaturi de mancaruri grase. Dar asa o sa il incerc, mai ales ca mor dupa bechamel si branzeturi :pup: Sigur il fac, de-ar fi sa manc numai eu o saptamana :P
=D> =D> :love:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 23/01/2013 07:13

Eu nu-l cunosc si nu stiu ce gust are, doar prin asemanrea pe care o are cu anghinarea...

Cred ca a fost delicios...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 23/01/2013 08:49

nicoleta desi il cunosc bine nu l-am cumparat niciodata de frica ca nu imi place , poate il incerc si eu ca doar nu o sa mor =)) nu ma dau in vant dupa gusturile amare :wink: dar beschamela si branza imi plac asa ca sper sa acopere gustul :D =D> =D> :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/01/2013 08:34

Nico :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: musai sa il gasesc si eu si sa il fac, imi place, l-am mincat si stiu cum e cel cocoshat ( gobbo) care este foarte alb si dulceag

Cind il alegeti cu cit e mai alb e mai dulce si cu cit e mai verzui e mai amar, amareala se mai scoate si daca puneti in apa rece cu 1 lingurita de faina inainte sa il aruncati in apa clocotita si sa il fierbeti sau chiar si in apa in care fierbe .

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/01/2013 09:17

Eu pana acuma nu am auzit de leguma/fructul asta sau ce este....Chiar am cautat pe google sa vad ce si cum, aici la noi nu am vazut la magazinele alimentare. O fi probabil la cele mai de fitze, scumpe si cu ciudatenii in ele, dar la magazinele normale si accesibile buzunarului tuturor nu am vazut. Acuma chiar m-ai facut curioasa :P .
Am sa fac sapaturi mai adanci :P :hug:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 24/01/2013 10:17

Pupi din cele citite de mine zice ca e comun in Europa, in mai multe variante ,familii , specii si subspecii. Cardonul face parte din aceeasi familie cu anghinarea, de fapt acum am inteles de ce unele plante sunt mai amare- e chiar tulpina anghinarei pe care o consuma la fel - si o sa vezi niste poze ce te vor duce cu gandul la ciulinii Baraganului :P Sincer, mamaia avea in grandina anghinare si tulpina nu o mancau nici oile :P Iata si niste linkuri in wiki ca sa intelegi mai bine ce sa ceri,Si nu e scumpa!

http://es.wikipedia.org/wiki/Cardo

http://en.wikipedia.org/wiki/Thistle
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 24/01/2013 10:18

xanora scrie:Pupi din cele citite de mine zice ca e comun in Europa, in mai multe variante ,familii , specii si subspecii. Cardonul face parte din aceeasi familie cu anghinarea, de fapt acum am inteles de ce unele plante sunt mai amare- e chiar tulpina anghinarei pe care o consuma la fel - si o sa vezi niste poze ce te vor duce cu gandul la ciulinii Baraganului :P Sincer, mamaia avea in grandina anghinare si tulpina nu o mancau nici oile :P Iata si niste linkuri in wiki ca sa intelegi mai bine ce sa ceri,Si nu e scumpa!

http://es.wikipedia.org/wiki/Cardo

http://en.wikipedia.org/wiki/Thistle
Fişiere ataşate
Floare cardo.jpg
Floare cardo.jpg (6.58 KiB) Vizualizat de 1909 ori
cardo rosu in camp.jpg
cardo rosu in camp.jpg (27.95 KiB) Vizualizat de 1909 ori
cardo semanat.jpg
cardo semanat.jpg (7.7 KiB) Vizualizat de 1909 ori
maracine.jpg
maracine.jpg (21.19 KiB) Vizualizat de 1909 ori
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 24/01/2013 10:29

crista scrie:Cind il alegeti cu cit e mai alb e mai dulce si cu cit e mai verzui e mai amar, amareala se mai scoate si daca puneti in apa rece cu 1 lingurita de faina inainte sa il aruncati in apa clocotita si sa il fierbeti sau chiar si in apa in care fierbe .


Da Cris…exact ...cu cat este mai alb la culoare cu atat nu-i amarui. :peace: Al meu cred ca era gigante de Romagna..ca era imens si oricum nu era deloc verzui ...aproape alb...
Uite ca treaba cu faina eu nu stiam ..mersi ! :pup:



antoniah scrie::master: :master: :master: O delicatesa! Ai folosit sos Bechamel si i se potriveste foarte bine! =D> =D> =D>

P.S. In Romania este mai putin folosit dar este cultivat de gradinari amatori.

:hug: :pup: :flower:


Antonia este un clasic asta cu sos bechamel...preferat de multa lume. :roll: Sa stii ca nici aici in Italia nu este asa raspandit prin magazine ,ca alte legume. :hug:


xanora scrie:Mi se pare interesanta reteta, eu una aici nu ma dau in vant dupa el :D In Spania il folosesc la supe iarna alaturi de mangold , tocanite etc sau fiert simplu cu maioneza .Am mai spus si ca se mureaza, se pune in saramura si se mananca alaturi de mancaruri grase. Dar asa o sa il incerc, mai ales ca mor dupa bechamel si branzeturi :pup: Sigur il fac, de-ar fi sa manc numai eu o saptamana :P
=D> =D> :love:


Interesant cu maioneza..ma atrage sa-l fac. :roll: In Sardegna se pune si in conserva de ulei. Roxana ..faci putin ..dar facut cu branzeturi si bechamel o sa-ti placa sigur . :hug:


lucia_bp scrie:Eu nu-l cunosc si nu stiu ce gust are, doar prin asemanrea pe care o are cu anghinarea...

Cred ca a fost delicios...
:hug: :hug: :hug:


Da Lucia ..ne-a placut mult. :) Eu de putin timp am inceput sa-l gatesc dar il voi face mereu de acum incolo. :hug:

alejoe scrie:nicoleta desi il cunosc bine nu l-am cumparat niciodata de frica ca nu imi place , poate il incerc si eu ca doar nu o sa mor =)) nu ma dau in vant dupa gusturile amare :wink: dar beschamela si branza imi plac asa ca sper sa acopere gustul :D =D> =D> :master: :master:


Claudia ..nici mie nu-mi plac legumele amare…sau cu gust de anason ca fenelul. Eu anghinarea prefer sa o fac tot la cuptor cu cartofi si bechamel sau prajita…data prin ou si faina…...ca gutul tipic nu-l simti. Cumpara din aceia mai albi…galbui …daca ai de unde …nu sunt amarui deloc. :hug:

pupi scrie:Eu pana acuma nu am auzit de leguma/fructul asta sau ce este....Chiar am cautat pe google sa vad ce si cum, aici la noi nu am vazut la magazinele alimentare. O fi probabil la cele mai de fitze, scumpe si cu ciudatenii in ele, dar la magazinele normale si accesibile buzunarului tuturor nu am vazut. Acuma chiar m-ai facut curioasa :P .
Am sa fac sapaturi mai adanci :P :hug:


Anca …poate la magazine cu produse internazionale …se face mult si prin Franta. Nici in Italia nu se gaseste peste tot prin magazine, ca orice alta leguma ...si doar iarna este sezonul lui.


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator