Ce am gatit azi (19)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 16/10/2008 01:42

Fetelor, stiti vreo reteta de sos de gutui, sau mere sau prune uscate? Mi-am adus aminte ca facea bunica, eu n-am facut niciodata, dar mi-a venit pofta ( deh, femeie gravida :D ).

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Mesajde lilianacostache » 16/10/2008 03:23

Uite o reteta simpla de sos de mere, iti trebuie:

1,5 - 2 kg de mere, taiate in sferturi si fara cotor (golden, ionatan)
4 fasii de coaja de lamaie cam de 1 cm latime
zeama de la o lamaie, cam 3-4 linguri
2 batoane de scortisoara
1 cana de zahar
1 cana de apa
1/2 lingurita de sare

Pui toate ingredientele intr-o cratita cu capac si o dai la foc mare pana fierbe dupa care lasi sa fiarba la foc mic de tot 20-30 de minute.

Iei cratita de pe foc si scoti batoanele de scortisoara si fasiile de coaja de lamaie. Pasezi compozitia ca pentru piure.
Il servesti cald sau rece. Merge cu inghetata de vanilie sau budinca de vanilie.

Se poate pastra si la congelator pana la o luna.
Sa iti fie de folos! :flower:
Bucataria salveaza Romania!

http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 17/10/2008 01:09

Acum doua zile a facut T pasta(rigatoni) cu ton... :buuun:
Fişiere ataşate
Pasta cu ton.jpg
Pasta cu ton.jpg (39.57 KiB) Vizualizat de 2128 ori

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 17/10/2008 09:49

Multumesc Liliana, dar nu m-am exprimat cum trebuie cred, la noi in Ardeal se fac sosusi dulci-sarate care se mananca cu carne, ca si sosurile sarate, o sa fac saptamana viitoare si o sa postez ceva retete, cred ca sunt specifice zonei , imprumutate de la nemti...
lilianacostache scrie:Uite o reteta simpla de sos de mere, iti trebuie:

1,5 - 2 kg de mere, taiate in sferturi si fara cotor (golden, ionatan)
4 fasii de coaja de lamaie cam de 1 cm latime
zeama de la o lamaie, cam 3-4 linguri
2 batoane de scortisoara
1 cana de zahar
1 cana de apa
1/2 lingurita de sare

Pui toate ingredientele intr-o cratita cu capac si o dai la foc mare pana fierbe dupa care lasi sa fiarba la foc mic de tot 20-30 de minute.

Iei cratita de pe foc si scoti batoanele de scortisoara si fasiile de coaja de lamaie. Pasezi compozitia ca pentru piure.
Il servesti cald sau rece. Merge cu inghetata de vanilie sau budinca de vanilie.

Se poate pastra si la congelator pana la o luna.
Sa iti fie de folos! :flower:
:)

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Mesajde lilianacostache » 17/10/2008 10:17

Aaaa...ok, am inteles...atunci hai sa iti dau reteta unui sos de prune uscate pe eu il fac de regula de Craciun sa insoteasca friptura de porc :clipocit:

24 de prune uscate
2 cani vin rosu
1 cana apa
1/2 lingurita scortisoara macinata
un varf de lingurita de ghimbir din plic
3 linguri de miere
1lingura de otet
2 linguri de faina

Se pun toate ingredientele mai putin faina la fiert la foc mic timp de 30 de minute. Se scot prunele si se scot samburii din ele dupa care se taie marunt (sau se dau la masina/mixer).

Se scoate jumatate din acest sirop si se amesteca cu faina amestecand continuu sa nu se faca cocoloase.

Acest amestec se toarna peste restul de sirop si se adauga si prunele amestecandu-se incet la foc mic inca 5 minute.
:hug:
Bucataria salveaza Romania!



http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 17/10/2008 10:34

elena.elena scrie:Fetelor, stiti vreo reteta de sos de gutui, sau mere sau prune uscate? Mi-am adus aminte ca facea bunica, eu n-am facut niciodata, dar mi-a venit pofta ( deh, femeie gravida :D ).




Sos de gutui

2-3 gutui, 30 gr faina, 50 gr zahar, 50 ml ulei, 50 gr unt, sare.

Gutuile se rad pe razatoarea mare, se acopera cu apa si se fierb 20 de minute.
Intre timp, separat, se amesteca faina cu zaharul, pe foc, pana incep sa se caramelizeze, apoi se adauga uleiul si se stinge cu zeama in care au fiert gutuile. Se fierbe pana se topeste caramelul apoi se adauga gutuile facute piure, untul, sare si zahar daca vrei mai dulce.
Se fierbe totul, fara sa dea in clocot. Daca sosul este prea gros se poate adauga putin vin sau zeama de la fiertul gutuilor.
Se serveste la preparate din legume, paste fainoase, carne sau budinci de legume. :D

Si inca una :wink:


Sos de mere fara zahar

4-6 mere, 100 gr samantana sau unt, 30 gr faina

Merele se spala, se taie bucati (cu coaja cu tot) si se pun la fiert cu putina apa pana se terciuiesc. Se trec prin sita si piure-ul obtinut se amesteca cu faina desfacuta cu putina apa rece, samantana sau untul si dupa gust sare si zahar. Se da in fiert fara sa clocoteasca.

:blushing: :clipocit: :hug: :pup:
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 17/10/2008 10:51

o alta varianta :) a sosului de mere

500 gr mere (de preferat acrisoare)
200 ml smantana
1 lingura faina
1 galbenus ou
marar
zahar ,sare

Merele se curata si se taie fasii inguste (poti sa le dai prin razatoarea mare). 100 ml smantana amestecam cu 1 lingura de faina si il subtiem cu 300 ml apa (sau supa de carne ,eu prefer supa de carne) Adaugam merele feliate (rase) si amestecand des lasam sa dea cateva clocote pana acestea se inmoaie. Mararul taiat marunt il adaugam la acest sos punem sare si zahar dupa gust . Luam de pe foc si adaugam smantana frecata cu galbenusul de ou(restul de smantana).

Avatar utilizator
stefy
Bucatar
Mesaje: 1179
Membru din: 12/08/2007 05:23
Localitate: genova

Mesajde stefy » 17/10/2008 03:16

Danieluta foarte bune pastele cu sos din ton :buuun: le fac si eu :hug:
Meli si eu mai fac calamari ,am facut o data in suc de rosii si in rest le fac la gratar sau prajite in unt , ne plac la nebunie(le face sotul mai bine) :flower:
[img]http://
"Nu merita sa plangi pentru nimeni,iar cei care merita nu te vor face sa plangi"

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Mesajde lilianacostache » 17/10/2008 04:03

Fetelor, va doresc un weekend cat se poate de placut cu mult soare si multa inspiratie in ale bucataritului! :hug: :flower: :flower:
Bucataria salveaza Romania!



http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
stefy
Bucatar
Mesaje: 1179
Membru din: 12/08/2007 05:23
Localitate: genova

Mesajde stefy » 17/10/2008 08:40

Multumim Liliana :hug: si tie la fel :party:
[img]http://

"Nu merita sa plangi pentru nimeni,iar cei care merita nu te vor face sa plangi"


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori