Ce facem cu resturile de mancaruri

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 17/01/2014 10:05

inna_tina scrie:
Pentru ca de obicei raman cu paine de pe o zi pe alta si pentru ca m-am saturat sa o tot arunc... m-am apucat sa o reciclez. :D :D



Tina, ideea de a valorifica painea ramasa este binevenita si ma bucur ca ai scris aceasta postare chiar daca la noi painea nu ramane (ci din contra am ajuns sa framant cate o painica si de 3-4 ori pe saptamana).

Da, ai dreptate, painea nu trebuie aruncata! Iubesc painea si sunt sigura ca este singurul aliment de care nu m-as putea lipsi. Painea, amintita zilnic in rugaciunile noastre este sfanta. Mi-ai amintit acum de faptul ca in copilarie am vazut oamenii de la sat care strangeau cu atentie firimiturile de paine de pe masa (ca sa nu cada pe jos). Am intrebat-o pe strabunica mea de ce trebuie sa avem atat de multa grija de fiecare firimitura de paine si mi-a raspuns cu... o poveste: se spune ca pe bobul de grau, in partea unde germineaza, este intiparita fata lui Isus. Sculptori renumiti cum este Ioan Astalus - parintele sculpturii vegetale, au stabilit ca orice samanata (incepand de la bobul de mac pana la cel de orez) poate fi cioplita, cu exceptia bobului de grau, samanta despre care batranii stiu ca poarta chipul lui Isus.

M-am intins la povesti... asa cum fac de cele mai multe ori dar m-am bucurat tare sa citesc ca ai decis sa nu mai arunci painea ci sa o refolosesti! Felicitari! :hug: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 17/01/2014 10:50

    antoniah scrie:
    inna_tina scrie:
    Pentru ca de obicei raman cu paine de pe o zi pe alta si pentru ca m-am saturat sa o tot arunc... m-am apucat sa o reciclez. :D :D



    Tina, ideea de a valorifica painea ramasa este binevenita si ma bucur ca ai scris aceasta postare chiar daca la noi painea nu ramane (ci din contra am ajuns sa framant cate o painica si de 3-4 ori pe saptamana).

    Da, ai dreptate, painea nu trebuie aruncata! Iubesc painea si sunt sigura ca este singurul aliment de care nu m-as putea lipsi. Painea, amintita zilnic in rugaciunile noastre este sfanta. Mi-ai amintit acum de faptul ca in copilarie am vazut oamenii de la sat care strangeau cu atentie firimiturile de paine de pe masa (ca sa nu cada pe jos). Am intrebat-o pe strabunica mea de ce trebuie sa avem atat de multa grija de fiecare firimitura de paine si mi-a raspuns cu... o poveste: se spune ca pe bobul de grau, in partea unde germineaza, este intiparita fata lui Isus. Sculptori renumiti cum este Ioan Astalus - parintele sculpturii vegetale, au stabilit ca orice samanata (incepand de la bobul de mac pana la cel de orez) poate fi cioplita, cu exceptia bobului de grau, samanta despre care batranii stiu ca poarta chipul lui Isus.

    M-am intins la povesti... asa cum fac de cele mai multe ori dar m-am bucurat tare sa citesc ca ai decis sa nu mai arunci painea ci sa o refolosesti! Felicitari! :hug: :flower: :flower: :flower:


Anto, ce frumoasa povestioara...nu o cunosteam, dar sa stii ca pe timpuri oamenii apreciau mai mult tot ce aveau...citeam acum seara, un articol in care se amintea de mancarea care se arunca in fiecare zii in lume, mancare care ar putea fi consumata si totusi care se arunca in vant. :? :? .

Multumesc si asa de mult ma bucur pt acest subiect!!!

:hug: :pup: :love:
Tina Chl

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 17/01/2014 11:01

Tina, si eu ma bucur ca ai readus subiectul in atentie (mai ales ca ai postat ceva legat de valorificarea painii ramase). :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 18/01/2014 08:43

    antoniah scrie:Tina, si eu ma bucur ca ai readus subiectul in atentie (mai ales ca ai postat ceva legat de valorificarea painii ramase). :hug: :pup: :flower:


:hug: :love: :pup:
Tina Chl

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 20/01/2014 01:14

Buna,

Astazi va propun o reteta gustoasa, care se pregateste cu varza acra calita. :D
Bineinteles, la cat e de buna tarta cu varza, puteti folosii si varza proaspat calita, dar daca aveti ca si mine in frigider si nu vreti sa o aruncati, acesta e un mod bun de a o pregatii.

Ingrediente:

-1 foaie rotunda brisee
-500g varza acra calita cu carnati, sunca,etc
-1 ou

Mod de preparare:
Foaia brisee se intinde, apoi se pune intr-o tava pt tarta.
Peste foaia se pune varza calita ( daca o folositi de la frigider atunci o puteti incalzii o idee), marginile foii se taie, apoi resturile se framantanta putin cu faina, si se intind bine. Puteti sa taiati din aluat linii ca si la crostata sau puteti sa il intindeti pe rotund . Aluatul intins se pune peste varza. Marginile se intorc putin ca sa se prinda bine, apoi tarta se da cu ou si se baga la cuptor.
Se lasa la cuptor pana prinde o culoare frumos aurie. Apoi se scoate din cuptor si se lasa la racit!


Pofta buna!
Fişiere ataşate
t2.jpg
t2.jpg (61.24 KiB) Vizualizat de 2760 ori
Tina Chl

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/01/2014 10:12

Faina tarta asta, nu am vazut ca ai postat-o.... bun de tinut minte.....

Eu am reciclat mamaliga ramasa de la pranzul de ieri.....am transformat-o in gogosi :roll: :roll: ...deliciosi gogosii astia....linkul spre reteta urmeaza


http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... uot-12543/

si pun si doua poze, sa fie spre exemplificare :P :P
Fişiere ataşate
026_gogosi_de_malai_3918.jpg
026_gogosi_de_malai_3918.jpg (74.75 KiB) Vizualizat de 2741 ori
021_gogosi_de_malai_7050.jpg
021_gogosi_de_malai_7050.jpg (62.93 KiB) Vizualizat de 2741 ori
007_gogosi_de_malai.jpg
007_gogosi_de_malai.jpg (45.47 KiB) Vizualizat de 2741 ori

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 24/01/2014 06:36

    pupi scrie:Faina tarta asta, nu am vazut ca ai postat-o.... bun de tinut minte.....

    Eu am reciclat mamaliga ramasa de la pranzul de ieri.....am transformat-o in gogosi :roll: :roll: ...deliciosi gogosii astia....linkul spre reteta urmeaza


    http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... uot-12543/

    si pun si doua poze, sa fie spre exemplificare :P :P


Am atasat o zilele trecute tarta si tare buna a fost!! :)

Vai, ce gogosi ai facut!!!!! :buuun: :buuun: :buuun:

Imi place reteta!! :hug: :pup: :love:
Tina Chl

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/01/2014 06:43

Aha, probabil a fost intr-o zi cand am lipsit ...oricum e tare apetisanta poza ....mersi si daca ai mamaliga ramasa vreodata sa incerci, sant nemaipomenit de bune, nici nu simti ca sant din mamaliga, reci parca sant si mai bune decat atunci calde :hug:

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 25/01/2014 07:08

    pupi scrie:Aha, probabil a fost intr-o zi cand am lipsit ...oricum e tare apetisanta poza ....mersi si daca ai mamaliga ramasa vreodata sa incerci, sant nemaipomenit de bune, nici nu simti ca sant din mamaliga, reci parca sant si mai bune decat atunci calde :hug:

    :hug: :love: :pup: Abia astept sa o incerc si pe aceasta!! E trecuta pe lista !! :hug:

    Multumesc! :pup:
Tina Chl

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 31/01/2014 04:23

Fetelor, revin cu o noua reteta, pe care am pregatit-o cu legumele din supa. Mai tot timpul, am in frigider o foaie de brisee, care ma ajuta sa ies din impas, iar astazi pt ca am facut supa de pui cu multe legume ( ca si asa barbatii sunt putin puscati, iar o supica e ideala in acest caz), am pregatit tarta cu morcovii si cartofii din supa. Bineinteles, puteti sa puneti si ceapa, telina sau mai stiu eu ce legume folositi la supa, dar pt ca barbatilor nu le plac tartele cu toate legumele din supa, acum am facut doar cu morcoveii si cartofiorii.

p.s. Astazi am facut supica, iar in momentul in care am strecurat-o si am pus taiteii in ea sa fiarba, am ras si catei de usturoi, pentru ca usturoiul cum toti stiu e tare bun in cazul racelilor.... supa are un gust super placut, e gen ciorba radauteana sau ciorba de burta.

Ingrediente:
-morcovi fierti din supa
-cartofi fierti din supa
-1 pachet de brisee
-ou
-parmezan ras
-sare

Mod de preparare:
Pachetul de brisee se intinde putin cu facaletul, apoi se pune intr-o tava de tarta, iar separat morcovii si cartofii se zdrobesc cu furculita ( ii puteti baga si la blender, dar dupa mine ies prea fini), apoi peste piureul rezultat se pun ou, sare si parmezan ras, se amesteca bine, iar compozitia se pune in tava de tarta, peste aluatul brisee.
Marginile se intorc inspre interiorul tartei, apoi se dau cu albus de ou.
Tava se da la cuptor, pana prinde o culoare aurie.Coapta, se lasa la racit!

Pofta buna!
Fişiere ataşate
t1.jpg
t1.jpg (80.45 KiB) Vizualizat de 2697 ori
t2_8930.jpg
t2_8930.jpg (68.57 KiB) Vizualizat de 2697 ori
Tina Chl


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: MSN [Bot] și 0 vizitatori