Cum se face BORS (reteta de husti)

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Cum se face BORS (reteta de husti)

Mesajde adi » 10/12/2005 02:48

Am primit intrebare pe contact:

Nume: Daniel-Marius Dusa
Mesaj:
Va rog sa ne dati reteta ptr BORS.Mai exact ptr husti.Ne trebuie celor care locuim departe de tara,si tot ce avem nevoie culinar vorbind -retete-luam de pe web.
Marius --USA--.
By



Daca stiti postati raspunsul aici.

Maica-mea facea Husti din tarate de grau parca (cu crengute de visin). Dar nu stiu reteta exact reteta :(

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 08/01/2006 05:47

Ca sa faci bors ai nevoie de huste(drojdia de la bors). Dar daca nu ai de unde sa iei huste, faci primul bors cu drojdie de bere si opresti huste de acolo.S-ar putea sa ti se para ca primul bors are un usor gust de drojdie bere.Nu-l folosi daca nu-ti place, dar opreste de acolo un pahar de huste.
Si acum, reteta de BORS:
500 g tarate de grau,300 g malai,un pahar de huste(prima data 2og drojdie de bere)o lamaie, 2-3 felii paine neagra,frunze de visin, leustean(daca ai!)
Ai nevoie de un vas de lut sau in lipsa de un borcan de sticla de 5-6 l.Pui taratele de grau si malaiul,adaugi hustele sau drojdia,torni apa fierbinte pana umpli vasul(daca este de sticla nu uita sa pui dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca borcanul)Pui frunze de visin si leustean,acoperi cu un tifon, pastrezi la cald(bucatarie).In 2-3 zile este gata.Tragi in sticle cand este acrisor si pui a rece.Opresti huste!

tataiecostica
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 30/05/2008 10:17

Mesajde tataiecostica » 30/05/2008 10:36

miha1950 scrie:Ca sa faci bors ai nevoie de huste(drojdia de la bors). Dar daca nu ai de unde sa iei huste, faci primul bors cu drojdie de bere si opresti huste de acolo.S-ar putea sa ti se para ca primul bors are un usor gust de drojdie bere.Nu-l folosi daca nu-ti place, dar opreste de acolo un pahar de huste.
Si acum, reteta de BORS:
500 g tarate de grau,300 g malai,un pahar de huste(prima data 2og drojdie de bere)o lamaie, 2-3 felii paine neagra,frunze de visin, leustean(daca ai!)
Ai nevoie de un vas de lut sau in lipsa de un borcan de sticla de 5-6 l.Pui taratele de grau si malaiul,adaugi hustele sau drojdia,torni apa fierbinte pana umpli vasul(daca este de sticla nu uita sa pui dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca borcanul)Pui frunze de visin si leustean,acoperi cu un tifon, pastrezi la cald(bucatarie).In 2-3 zile este gata.Tragi in sticle cand este acrisor si pui a rece.Opresti huste!


1: Daca nu ai uste, le faci
2: Drojdia de bere este o alta bacterie, sfat gresit.

Drojdia care face borsul este bacterie salbatica. Aceasta bacterie traieste in simbioza cu lactobacilul, o alta bacterie, care de fapt si de drept da acreala borsului (acid lactic).

Mai antai: toate sfaturile alea cu frunze de visin si leustean, etc, sunt basme, legende. Daca le pui in bors, nu au nici un efect in afara de faptul ca ai da aromele respective. Poti da aromele respective la gatit.

Cum sa faci uste:
- Gaseste tarate de grau. Nu din alea de cumparat de la magazin ca sunt tratate cu chimicale, si omoara bacteria de drojdie. Du-te la o moara si cumpara de acolo 1 Kg, ca sa-ti ajunga.
- Gasete un vas de marime apropiata si oparaste-l. Cu apa clocotita ca sa se dezinfecteze. Nu folosi chimicale pentru dezinfectat. Borsul e facut de fiinte (bacterii) care sunt foarte sensibile la chimicale.
- Pune apa calduta (45 grade celsius aproximativ) in vas. Apa trebuie sa fie curata, de la fantana si nu de la robinet, pentru ca cea de la robinet contine clor, si clorul omoara bacteria de drojdie si lactobacilul.
- Pune taratele de grau, cam o douazecime 1/20 volum in vas.
- Acopera vasul si tine-l la racoare (15 Celsius, plus sau minus 3 Celsius) intre 3 si 5 zile. Daca dupa 3 zile nu miroase a nimic, inseamna ca apa din vas nu sustine bacteriile respective in viata. Prea multe chimicale. Daca miroase a altceva dar nu a bors, atunci inseamna ca cultura s-a contaminat cu o alta bacterie. Arunca tot si incepe din nou, de data aceasta, ai grija sa oparesti vasul cum trebuie. Daca miroase a bors, atunci ai noroc. Mai lasa-l 2 zile, sau pana cand devine foarte acru.
Asta e, acum ai bors.
Ustile, sun taratele de grau de la fundul vasului.
Cum sa conservi ustile:
Amesteca in cantitati egale: usti, malai, faina. Ustile fiind ude, formeaza ca un fel de coca. Fa chiftelute micute si pune-le la uscat intr-un mediu fara umezeala si cald.
Acum ai chiftelute de usti, gata conservate.
Sunt valabile cam pentru o luna. Daca le tii mai mult de o luna, bacteria de drojdie si lactobacilul or sa moara, si rebuie sa o iei de la inceput.

Poti folosi aceste chiftelute de usti, ca sa pui in paine in loc de drojdie de bere. Este mai ales recomandat pentru Pizza. Nu este recomandat pentru prajituri, din motiv ca la copt face o coaja groasa.

Asta e.

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 31/05/2008 01:09

tataiecostica , aceste chiftelute nu se pot pastra la congelator ?


Multumesc anticipat :flower:

tataiecostica
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 30/05/2008 10:17

Mesajde tataiecostica » 31/05/2008 03:48

Leila scrie:tataiecostica , aceste chiftelute nu se pot pastra la congelator ?


Multumesc anticipat :flower:


Drept sa-ti spun, porbabil din lipsa de imaginatie, nu le-am bagat la congelator ("chiftelutele" de husti).
Asa am invatat de la bunica, cu vreo 30 de ani in urma, si tot asa le pastrez si eu.
Judecand logic, sporii bacteriilor rezista la temperaturi foarte joase, dar nu bacteriile. Din moment ce tu ai in acele chiftelute o cultura de bacterii in stare de "supravietuire", este foarte probabil ca cultura nu va supravietui la temperaturi scazute.
Sporii vor supravietui, dar in acest caz, inmultirea (fermentarea) o sa ia mai mult timp.
Pune-le la congelator, si vezi ce sa intampla.
Scoate cate una la saptamana, rupe-o in bucatele mici si pune-o intr-o cana cu apa calduta.
Daca in maximum 8 ore nu a dospit, inseamna ca bacteriile au murit si numai sporii au ramas in viata. Asa ca trebuie sa mai astepti ca sporii sa devina bacterii (termenul de incubare), si acele bacterii sa se multiplice.

Pentru pizza si alte paineturi, poti folosi culturi faimoase, ca cea din Milano, care este mentinuta de mai bine de 100 de ani.
Viziteaza http://www.sourdo.com/culture.htm
Chiar daca nu cumperi, contine informatii interesante si link-uri la alte informatii interesante.

Salutari,

Tataiecostica. :peace:

tataiecostica
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 30/05/2008 10:17

Mesajde tataiecostica » 31/05/2008 04:48

tataiecostica scrie:
Leila scrie:tataiecostica , aceste chiftelute nu se pot pastra la congelator ?


Pentru pizza si alte paineturi, poti folosi culturi faimoase, ca cea din Milano, care este mentinuta de mai bine de 100 de ani.


Scuze, am gresit. Orasul unde s-a inventat pizza este Napoli. :!:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 31/05/2008 11:06

Multumesc :flower: :flower: :flower:

cordos
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 28/06/2008 08:30

intrebare

Mesajde cordos » 06/07/2008 02:37

Si, totusi cum se pastreaza hustele?

sabrina
Incepator
Mesaje: 43
Membru din: 06/04/2008 04:46
Localitate: brasoveanca in Canada

Mesajde sabrina » 20/07/2008 12:07

Hai ca ma bag si eu in vorba. Multumim pt retetele de bors. Ce vreau eu sa spun e sa nu disperati. Poate in Romania o mai fi posibil, desi eu ma indoiesc, dar aici, sigur nu am acces la nici o moara si nici la vreo fantana miraculosa.
Apa de la robinet poate fi fiarta si in felul asta ramane repede fara Clor. Daca nu, se poate inlocui cu apa plata din magazin.
Taratele, ce sa zic, nu sunt asa suspicioasa, doar ca sunt de mai multe feluri.
Aici, pot gasi un fel de bors la magaziele poloneze, numai ca ei il fac din orz (sau ceva similar, dar nu e grau).
Acum, dojdia de bere nu e bacterie, ci fung-ciupercuta. Se poate tine sigur si in congelator. Am facut eu asa cozonaci cu drojdie"proaspata" tinuta muulte luni in congelator.
Hustile de bors nu am reusit sa aflu ce sunt dar mai mult ca sigur contin cel putin ceva bacterii similare lactobacililor si astia, cel putin, nu sporuleaza...
Eu fac kefir si in acest caz, amestecul de fungi si lactobacili poate fi pastrat mai mult timp fie uscat, sau in congelator.
Succes la facut bors! Eu inca, parca nu m-as incumeta.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 20/07/2008 06:32

Uite, eu m-am incumetat saptamana trecuta sa fac dupa reteta pe pe care am postat-o mai sus. A iesit f. bine. Am umplut borcanul din nou cu apa ( fiarta si adusa la o tempratura de cca 37 gr c. Si dupa ce se acreste iar, il strecor si pot sa-l mai umplu inca o data ( adica peste taratele care s-au lasat la fundul borcanului am mai pus 3 l apa fiarat si racita si procedez ca la prima etapa" mestec de cateva ori /z timp de 2 zile, apoi las sa se acreasca in liniste).
Dupa cele 3 prelucrari se strecoara sitaratele devenite huste se pun la congelator. daca fac iar, iau o parte si pun peste noile tarate et.

Taratele le-am cumparat de la un magazin cu produse naturistre-cele din piata au o mare cantitate de cocean de porumb macinat!


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori