Faina de cocos -preparata in casa

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Faina de cocos -preparata in casa

Mesajde pupi » 29/01/2011 12:19

Am ajuns si la faina de cocos in sfarsit. Este o faina foarte buna la biscuiti, checuri, placinte, torturi, paine etc...
O mica istorie despre faina de cocos si beneficile ei. Comparativ cu alte faini , faina de cocos este cea mai bogata in fibre, are un procent de 61% fata de faina integrala care are 27% secara cu 15%, soia cu 14% faina alba cu 3%.
Cecetarile facute pe la inceputul si mijlocul secolului XX in Africa, India si Oceania , unde populatia traia cu o alimentatie bazata pe traditionalele meniuri, bogate in fibre, se bucurau de o sanatate mult mai buna decat populatia tarilor vestice..In fine, s-a dovedit ca acesti oameni care traiau si se alimentau sanatos, in momentul in care au trecut pe o alimentatie vestica, sanatatea lor a inceput sa se deterioreze , dezvoltand o serie de boli specifice tarilor din vest.
Faina de cocos este benefica organismuli datorita , asa cum am subliniat mai sus, procentului mare de fibra. Medicii recomanda o doza zilnica de 20-35 grame de fibra pe zi.
Se poate mari doza de fibra zilnica( in cazul in care alimentatia nu are suficienta), simplu si usor, doar adaugand foarte putina faina de cocos la fiecare mancare. Faina nu are gust de cocos, are un gust usor de nuca.
Faina de cocos nu se poate folosi la paine , de exemplu, ca ingredient principal datorita gradului mare de fibra si lipsei glutenului.
Fibra excesiva pe care o are face ca faina de cocos sa se foloseasca in cantitate mica deoarece absoarbe foarta multa umezeala.
Daca doriti sa faceti o paine din faina alba si doriti sa aveti un procent mai ridicat de fibra, se poate inlocui 10-20% din faina cu cea de cocos dar nu mai mult. In cazul asta cantitatea de lichid trebuie marita. Ca o metoda generala, la " ochi" cum ar veni, daca folosesti 1/2 cup de faina de cocos la paine ., cantitatea de apa care trebuie adaugata in plus va fi aproximativ 1/2 cup ..
Sa nu ma mai intind mult, faina de cocos se poate prepara in casa, este la indemana tuturor si este buna si sanatoasa la multe.
Cantitate si modul de preparare incipient este postata la reteta de lapte de cocos, ...se are in vedere fulgi de cocos fara indulcitori iar procesul de preparare al fainii este mai jos

http://reteteculinare.ro/carte_de_bucat ... milk-4690/.


Dupa ce separam laptele de fulgii de cocos, ii asezam intr-o tava si punem la cuptor la foc moderat spre mic( poate ar fi bine mai mult mic) si ii uscam. Avem grija , ca din cand in cand sa deschidem usa cuptorului, sa ne uitam la fulgi si sa mai afanam , sa nu se maroneasca sau sa se arda. Desigur ca isi vor schimba culoarea din alb in caramel deschis, dar nu se vor arde.
Dupa uscarea totala, se vor macina in masina de cafea sau moara mica , se vor cerne prin sita ( un proces destul de incet - din cauza grasimi continute devine si cumva lipicios).Dupa cernere, se mai pun in cuptor pentru vreo jumate de ora, avand grija sa ne mai uitam la ei si sa ii mai rasfiram, apoi ii mai macinam inca odata.)
O sa obtinem o pudra de o consistenta mai grunjoasa pe care o mai cernem odata si gata...folosim faina la ce avem nevoie.
Se pastreaza in borcan inchis ermeticla congelator. Se pastreaza proaspata pana la un an.La folosire, se scoate cat avem nevoie, se aduce la temperatura camerei, se cerne .
Poate suna un proces greu , indelungat , dar nu e chiar asa de mare problema...laptele de cocos se poate folosi la gris cu lapte, orez cu lapte sau budinca de orez, salam de biscuiti sau la orice altceva care cere lapte
Fişiere ataşate
009 coconut flour.jpg
Produsul final
009 coconut flour.jpg (31.89 KiB) Vizualizat de 17416 ori
007 coconut flour.jpg
asa arata dupa a doua macinare...se poate vedea cat este de uleioasa faina la macinat
007 coconut flour.jpg (31.4 KiB) Vizualizat de 17416 ori
004 coconut flour.jpg
afanarea
004 coconut flour.jpg (34.33 KiB) Vizualizat de 17416 ori
003 coconut flour.jpg
a doua uscare
003 coconut flour.jpg (26.33 KiB) Vizualizat de 17416 ori
025 faina de cocos.jpg
025 faina de cocos.jpg (42.47 KiB) Vizualizat de 17416 ori
017 faina de cocos.jpg
prima macinare
017 faina de cocos.jpg (54.34 KiB) Vizualizat de 17416 ori
015 faina de cocos.jpg
diferenta de culoare dupa prima uscare
015 faina de cocos.jpg (50.92 KiB) Vizualizat de 17416 ori
004 faina de cocos.jpg
afanarea
004 faina de cocos.jpg (55.56 KiB) Vizualizat de 17416 ori
031 faina cocos.jpg
prima uscare
031 faina cocos.jpg (37.01 KiB) Vizualizat de 17416 ori
030 faina cocos.jpg
030 faina cocos.jpg (30.19 KiB) Vizualizat de 17416 ori
029 faina cocos.jpg
029 faina cocos.jpg (33.16 KiB) Vizualizat de 17416 ori
028 lapte cocos.jpg
laptele rezultat cu crema de cocos deasupra
028 lapte cocos.jpg (22.62 KiB) Vizualizat de 17416 ori
026 faina cocos ( lapte).jpg
026 faina cocos ( lapte).jpg (35.91 KiB) Vizualizat de 17416 ori
009 coconut flour.jpg
009 coconut flour.jpg (31.89 KiB) Vizualizat de 17416 ori

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 29/01/2011 09:40

Cred ca e grozava dar e foarte mult de munca, si cum timpul e o problema....ma gandesc sa folosesc fulgii de cocos intregi in chec, ce zici? :D

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/01/2011 11:35

nu stiu Elena ce sa iti spun, pune fulgi dar din cei mici sa vezi ce iese...dar nu uita faina de orez...aia e baza..... sant curioasa cum va iesi...sa ma tii la curent daca ai timp si chef sa faci checul.....mersi :buuun: :hug:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 29/01/2011 04:33

Pupi stii ce am facut, am sarit peste faza cu laptele de cocos si am uscat in tigaie fulgii de cfocos apoi i-am macinat, am facut foarte putin doar pt chec si sa vad cum iese dar cred ca rezultatul a fost ok!
Fişiere ataşate
IMG_6887.JPG
IMG_6887.JPG (44.49 KiB) Vizualizat de 17385 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/01/2011 02:32

Elena, daca tu esti multumita atunci este perfect.....Procedura trebuie urmata doar pentru a extrage din fulgii de coconut , zaharul si eventuala aroma.
Restul ramas este cel care trebuie folosit. Se pare ca daca nu se urmeaza pasi , faina are un gust mai pronuntat( ma rog, o tenta) de cocos care in unele mancaruri strica gustul.
In cazul checului este ok, dar daca vrei sa folosesti faina la alte mancaruri trebuie sa urmezi procesul .
Eu folosesc faina de coconut la multe , din cauza fibrei care o contine si a faptului ca are grasimi naturale benefice corpului uman, se foloseste o cantitate relativ mica fata de faina de grau sau orice alta faina cu gluten si rezultatul este la fel, ( poate ceva mai bun :wink: )
Intr-o zi cand ai timp , poti sa afaci laptele si faina .Poti sa pui in cutiute la congelator laptele ( pe portii si cand ai nevoie doar dezgheti laptele si il folosesti la orez cu lapte, gris cu lapte, budinci , jello ( in locul apei)
Astea sant preparate care plac copiilor, ma gandesc la Eva ca i-ar placea. :hug:

toppyx
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 23/07/2013 01:59

Surse

Mesajde toppyx » 23/07/2013 02:01

Vreau si eu sa incerc, dar nu stiu de unde pot lua cocos cu tot cu lapte? As vrea sa respect intreaga procedura, dar nu am vazut decat fie fulgi de cocos, fie lapte de cocos, nu si impreuna.

Multumesc!

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 23/07/2013 04:48

Pupi neobosita ca de obicei,ne surprinzi cu tot felul de retete si metode.Nici nu m as fi gandit ca se poate face asa ceva in casa. =D>
hi

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/07/2013 08:19

Toppyx nu e nimic de gasit. trebuie doar sa folosesti fulgi de coconut neandulciti.
Daca citesti linkul scris cu rosu ai sa vezi cum se face laptele de cocos si de unde iti rezulta fulgiide cocos pe care trebuie sa ii folosesti la prepararea fainii....sper sa iti fie de folos :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/07/2013 08:44

Mara draga mea, imi place sa imi prepar in casa fel de fel de faini. In perioada postului cum nu se consuma lapte prefer laptele de cocos in locul celui de soia asa ca recurg la procedura asta.Multumesc :hug: :hug:

toppyx
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 23/07/2013 01:59

Mesajde toppyx » 23/07/2013 10:49

A, deci cumpar pur si simplu fulgi de cocos. Aveam impresia ca e important sau conteaza daca sunt strecurati din lapte. Pentru ca am mai citit ca faina se prepara din pulpa proaspata de cocos. Dar varianta de a rade eu nuca de cocos, nu imi prea surade :))

Merci pentru raspunsul rapid! :)


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator