FRUCTE EXOTICE - 1

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

FRUCTE EXOTICE - 1

Mesajde iuliajewel » 14/08/2011 05:30

Vi s-a intamplat sa vedeti pe ici pe colo, pe "Travel&Living", Discovery etc. bastinasi sau bucatari gatind lighioane nemaivazute si fructe/legume de care habar sa nu aveti? Mie da, mi s-a intamplat chiar sa gasesc unele din ele chiar la supermarket si sa aflu ce gust au abia acasa - gen: am cumparat matza'n'sac !

O sa scriu aici despre unele dintre ele, ca sa nu patiti ca mine (am adus acasa intr-o zi niste "fructe" care o data taiate, miroseau a balega - indata ce am cautat sa vad despre ce poate fi vorba am aflat ca era o ciuperca si pusa pe gratar incepea sa miroasa a pamant reavan, si gustul era pe masura de bun ca si mirosul acela de pamant proaspat acoperit de frunze vestejite - va dati seama ce surpriza am avut - am cumparat punga cu dansele de la raionul de fructe!!!)

Va dau un fruct pe zi, ca sa nu vi se aplece :D

In topul celor mai ciudate fructe, pe locul nr. 1 se afla unul de mare exceptie:

FRUCTUL MIRACULOS (Synsepalum dulcificum)

Fructul miraculos (sweet berryes) este unul foarte ciudat, originar din Africa De Vest si trimis catre noi dupa ce este uscat - boabe intregi sau pulbere.

Ceea ce il face atat de special pe acest fruct este continutul ridicat de "miraculina" (un substitut al zaharului) combinat cu o glicoproteina. Fructul in sine nu contine mult zahar, nu e deosebit de dulce cand il gusti; miracolul consta in faptul ca timp de-o ora dupa ce l-ai mancat, papilele gustative ale limbii sunt distorsionate in asa fel incat orice ai gusta dupa el, pare dulce - poti manca o lamaie avand impresia ca ai mancat o piersica din cale afara de dulce.

Fenomenul nu este in intregime inteles de lumea medicala; se presupune ca miraculina distorsioneaza in asa fel papilele gustative ale limbii si boltei palatine incat sub atacul ei, ele recepteaza gustul acid al fructului in loc de cel dulce. Ca urmare, dupa atacul aciditatii, nevoia de dulce si echilibru/balans al gusturilor, limba transmite creierului sa recepteze tot ce urmeaza drept un dulce.

Nu stiu daca ati mancat vreodata coarne - fructul arbustului inrudit cu maciesul - ei bine, dupa ce ati mancat o boaba, tot ce mai bagati in gura dupa aceea este de un dulce coplesitor. Are si el in compozitie miraculina, asa cum au unele tzuici facute in Maramu' si tinute in butoie de dud: dupa o dusca de tzuica de-asta, sa nu te apuce nebunia sa mananci sarmale (in chiar tzara lor, maramuresenii o beau ca digestiv si anume incheie ospatzul cu ea :D:D:D - eu am avut neplacuta surpriza sa-mi aprind tigara dupa ce am baut si imediat, dar urgent de tot gura mi s-a umplut de un val irepresibil de saliva dulce si multa, de a trebuit sa ma duc sa dau la ratze tot ce mancasem, bleah!)

A fost o vreme cand fructul miracol s-a utilizat pe scara larga in dietele de slabit natural (va dati seama ce comoara: mananci cateva fructe de-astea si apoi iti potolesti pofta de dulce cu orice ai la indemana, hehe...) Asta pana cand marile companii ale zaharului, vazandu-si profiturile in pericol, l-au declarat "aditiv alimentar".

In ultimii ani insa, pionieri din laboratoare ale gustului, aventurieri ai bucatariei avangardiste si bucatari renumiti in gastronomia reconstructiva, au repus in drepturi miraculina, folosind-o in fel si chip, dand astfel ocazia unor experiente culinare inedite pe marginea unor mancaruri cat se poate de banale - mananci chipsuri ordinare dar gusti ananas...:)

Uite cum arata boabele fructului miracol - chiar seamana bine de tot cu fructele noastre de corn...
Fişiere ataşate
2674.jpg
2674.jpg (43.93 KiB) Vizualizat de 3826 ori
Ultima oară modificat 15/08/2011 03:14 de către iuliajewel, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/08/2011 06:25

=D> =D> =D> pentru subiect.....am avut si eu experiente din astea :P :P :hug:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 14/08/2011 08:50

stai sa ajungi la durian ca am si eu ce povesti :P :P inca si arata ca si coarnele :) felicitari pentru articol,chiar nu stiam despre astea =D> =D> =D>
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 15/08/2011 02:59

mitinita scrie:stai sa ajungi la durian ca am si eu ce povesti :P :P inca si arata ca si coarnele :) felicitari pentru articol,chiar nu stiam despre astea =D> =D> =D>


La durian sa ajungi tu :twisted: ca eu nu suflu o vorba despre el! Dupa ce am vazut ce mutra au facut Andrew Zimmerman si Anthony Bourdain la o degustare sa nu indraznesti sa-mi zici ca ai gustat ca nu te cred =)) =)) =))

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 15/08/2011 04:06

Multumesc pupi si mitinita - nu e un articol, e un subiect - daca ar fi sa scriu vreun articol, ar trebui sa sap mult de tot pe net si eu nu am timp de asa ceva...

:master: :hug: :pup: :hug:

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 15/08/2011 05:31

bune astea crude.....
Happy cooking!
(gateala placuta!)


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori