FRUCTE EXOTICE - 2

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

FRUCTE EXOTICE - 2

Mesajde iuliajewel » 15/08/2011 04:02

PITAYA (hylocereus)

Pitaya, sau "fructul dragon" este fructul unui cactus raspandit pe tot intinsul Asiei, Australiei si Americilor desi se crede ca fiind oroginar din Mexic.

Sunt doua tipuri de Pitaya: cel cu pulpa sarata (cel ce se consuma mai des in Americi) si cel cu pulpa dulce (preferat de Asiatici)

Desi pe la noi ajunge doar pitaya cu coaja rosu-magenta si miez alb, in lumea larga el are diverse culori: cele de Costa Rica de un rosu magnific atat in exterior cat si in interior; pitaya galbena - rosie in exterior si galbena in interior si tot asa, permutatii de doua-trei culori, o singura constanta: muuuulte semincioare negre raspandite in miezul moale.

Are un gust asemanator cu al kiwi-ului, dar mai dulce si mai parfumat. Taiat si feliat, inmiresmeazal bucataria, nu o copleseste ci o aromeaza subtil.

Nu prea am stiut ce sa fac cu el prima data cand l-am cumparat - de obicei il macam feliat in diverse forme (e spectaculos in sectiune :o ) si cautandu-ma apoi pretz de cate-o jumatate de ora in toate cotloanele gurii dupa semincioare.

Abia dupa ce am vazut-o pe Anna Olson ornand un tort (pe baza de ananas) cu tot felul de fructe exotice care nu oxideaza repede m-am prins ce sa fac cu el - caci fiind cu miezul atat de moale si pestritz, nici in salate de fructe nu-i statea bine ori era pacat de el. Asa ca l-am folosit dupa aceea pe la torturi si prajituri mai fistichii, avand grija sa-i pun in valoare frumusetea.

Mirosul cojii este aproape neutru la prima "vedere"...interesant insa ca mainile raman impregnate mult timp dupa aceea si, la urma de tot, peste vreo ora, mirosul remanent - de baza ca sa zic asa - este de ulei de palmier :? (cam asa ca atunci cand cand dai pe razatoare o limeta: mirosul initial este de lamaita sau lemon gras + ceva bradet, ienupar eventual; dar in final, ceea ce persisita in epiderma este aroma de nuca sau lapte de cocos... :?: )

Daca-l intalniti in cale pe dragon, vi-l recomand: este bun, racoritor si tare dragut in sectiune - i-ar sta bine cocotzat pe vreun turnuletz dulce (ca tot vad ca v-ati molipsit de turnuri care mai de care...imediat o sa faca cineva Turnul din Pisa, sa vad cine are curajul , ei?)
Fişiere ataşate
c747_12.jpg
c747_12.jpg (36.34 KiB) Vizualizat de 1399 ori

Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator