Inghetata cu legume ...

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 06/06/2007 09:55

In afara subiectului, :) as vrea sa intreb si eu ceva: imi puteti spune si mie mai multe despre inghetatele de legume servite la felul II (sau orice fel de inghetata sarata)? Ce legume se folosesc? Se foloseste si carne? Cam care este procedeul?

Sa nu va suparati ca am intervenit in acest subiect M-ati facut foarte curioasa, este prima data cand aud de acest lucru.:D .

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/06/2007 08:46

Onna sunt inghetate din legume diverse ... prezentate la restaurante mai cu pretentii avangardiste sau la Tirguri cum ar fii cel de la Rimini ... la tirguri le maninci asa ca pe orice inghetata din cupa ... doar ca sute de gusturi ( fructe , legume si chiar de brinza sau de vin .. de grappa -tuica italiana.. etc toate naturale fara nici un fel de coloranti sau arome) .. apoi tot pe la tirgurile astea gelatierii ( exista in ro traducerea pt cei care fac inghetate ? cred ca nu ) si cite un chef impreuna inventeaza cite un meniu cu inghetata de la cap la coada ( de la aperitiv pina la desert) ...

gusturi din ce stiu eu : de morcovi, fenicul, dovleac, fasole boabe din aia rosie ( asta e specialitate japoneza) , sparanghel.. cred ca poti face din absolut orice .. important e sa iti placa ...
tehnica : cum o faci din fructe o faci si din legume ( suc sau piure ) nu se pune mult zahar ...
cum se serveste depinde ... unele la aperitive se servesc cu brinza sau cu mezeluri... altele se servesc ca si un piure de legume doar ca e inghetat sau semifreddo ... sau pot fi numai ele personjul principal in farfurie intr.un fel de mincare vegetarian ...

important ca imaginatia fiecaruia e libera sa zburde ...

ps carne nu prea am auzit .. prosciutto da ... si peste dar parca astea erau mai mult un semifreddo decit o inghetata ...

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 07/06/2007 11:02

si eu am auzit de inghetata de ceapa pe care am si vrut sa o fac, era servita cu ceva sos din rosii si ardei si branza de capra. suna interesant dar am facut o toxinfectie alimentara si mi-a cam pierit cheful de inghetata(nu de la inghetata am facut ci de la branza de capra, si din vina mea nu a caprei :D ).

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/06/2007 11:12

Ioana am ris cu lacrimi .... si imi cer scuze caci stiu cit de neplacuta e toxinfectia alimentara :master:

eu zic ca o inghetata de ceapa ar merge si linga niste carnuri ( mixte ) fierte .. asta dupa modelul in care linga astfel de carnuri aici se maninca printre altele chiar si dulceata de ceapa .... ia vezi ca poate inlocuiesti brinza cu carnita fiarta .

ps ceapa era din aia rosie???? ( ca aici din ceapa rosie se face dulceata ... ) cica e mai dulce :idea:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 07/06/2007 11:17

Onna,confirm si eu ceeace a scris Crista despre inghetata sarata.In fiecare an la Rimini (aici langa mine),in ianuarie, se desfasoara un targ SIGEP (Salone Internazionale Gelateria, Pasticceria e Panificazioni Artigianali) iar la acest targ, se propune de cativa ani, acest fel de inghetata sarata. Bineinteles nu gasesti aceasta inghetata sarata la magazin ca cea dulce. Asa cum a spus Crista se servesc langa carne si peste.Diferite gusturi....sunt o multime:inghetata de ardei gras,ciuperci,branza,ceapa,usturoi,rucola,anghinare,rosii,etc.Sunt inghetate si cu arome de :lavanda,urzica,ginseng,ceai verde si negru,eucalipt,zenzero,pappa reale,dafin,etc.Exista de exemplu si inghetata cu gust de raci.Inghetata de ceapa de Tropea(un soi de ceapa rosie)se serveste cu calcan;inghetata de rosii cu raci,inghetata de ardei se abina bine cu somon(praspat sau afumat).Se servesc direct in farfurie sau in cupe de cristal. In fiecare an se propun gusturi noi.
Cu ocazia acestui targ international ,unde au participat(anul acesta) natiuni ca:Argentina,Brazilia,Japonia,Germania,Ucraina,Spagna,USA,Grecia si Italia,se premiaza si meniurile cele mai interesante pe baza de inghetata sarata.Am citit pe net retetele care au castigat acest an,iata cateva:
Primul loc a fost castigat de un spaniol cu somon si ridichi cu inghetata de piper roz,ulei si rosii; carne de miel cu inghetata de ardei najerano; inghetata de violete cu halvita de martipan
Locul doi a fost castigat de un italian cu:ton cu inghetata de bottarga(oua de peste,presate ,sarate si uscate iar apoi se consuma rasa sau taiata felii subtiri pe pasta sau bruschette) ;risotto cu fructe de mare si inghetata cu lapte de sepie .Locul trei a castigat cu: carne da manz cu sorbetto de rosii, millefoglie(foietaj) de somon cu inghetata de avocado. Aici gasiti (in italiana)cateva pagine web de unde am tradus despre inghetata sarata. http://www.gustologia.com/site/index.ph ... daz&id=542
http://www.marenostrum.tv/index.php?opt ... &Itemid=35
Aici se pot vedea cateva meniuri la anumite restaurante din Italia,printre care si inghetata sau sorbetto cu gusturi sarate.
http://viaggiatoregourmet.blogspot.com/ ... chive.html
Fişiere ataşate
Inghetata de parmigiano cu otet balsamic.jpg
Inghetata de parmigiano cu otet balsamic.jpg (46.71 KiB) Vizualizat de 4189 ori
purcel de laptecu mere la cuptor si sorbetto de ginepru.jpg
purcel de laptecu mere la cuptor si sorbetto de ginepru.jpg (56.67 KiB) Vizualizat de 4189 ori
Inghetata de arici de mare(RIcci di mare).jpg
Inghetata de arici de mare(RIcci di mare).jpg (22.86 KiB) Vizualizat de 4198 ori

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 07/06/2007 11:55

Va multumesc mult. Tot ce ati scris este foarte nou si interesant. Crista, esti profesoara? ca prea sunt structurate frumos mesajele tale, clare si la obiect. Ioana, imi pare rau de problema ta, si mi-e rusine dar m-am amuzat teribil de ceea ce ai scris. Nicoleta, multumesc mult pentru poze, arata demential ce-i acolo in farfurie. Si pentru site-uri. :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:

Chiar m-ar tenta sa incerc una dintre variante. Dar daca nu-mi iese ceva in asa fel incat sa ne placa, atunci nu mai incerc mult, mult timp :D ....de aceea caut cat mai multe detalii ca sa iasa de prima data. Si intreb din nou: 1. legumele le fierb inainte putin sau se mixeaza proaspete (sau si aici dupa cum doreste fiecare)? De exemplu ceapa nu cred ca as suporta-o cruda. :mrgreen: La inghetata dulce eu fac crema de ou si lapte, aici 2. se ingheata pur si simplu pulpa si aromele? Deci e un fel de granite in final?

Sper sa nu ma :bum: ca pun atatea intrebari. :pup: :pup: :pup: :pup:

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 07/06/2007 12:02

crista, ceapa era alba. am incercat si eu dulceata de ceapa dar nu am putut-o nici gusta dupa ce am adaugat otet si mi s-a facut rau de la aburul ala otetit in timp ce fierbea. eu nu suport otetul de loc, de aia cred ca nici muraturi nu o sa fac in veci, desi imi plac.

din cate imi amintesc eu, la reteta asta(la TV am vazut-o) au fiert ceapa tocata in lapte, au mixat, au mai adaugat ei ceva chestii pe acolo(probabil oua si smantana...?) si au dat-o la congelator.

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 07/06/2007 12:07

Multumesc Ioana. :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 07/06/2007 12:24

Onna as fii vrut eu sa fiu profesoara ... dar n-a fost sa fie ...de la finante si am ajuns contabila :mrgreen: care nu era chiar visul vietii mele insa se vede ca m-a marcat si macar in mesaje sunt ordonata ( uneori :lol: ) ..si acum am fost avansata la rangul de regina casei =)) =)) ... pe mine monarhia m-a atras mereu :P


stii cum e astia folosesc masina de facut inghetata .. nu o fac ca noi ... deci ei pot pune ce vor sucuri de legume sau vin sau alte alea lichide + smintina ( eu cam asa am citit peste tot si nu era frisca ci smintina dulce ) care apoi in masina de inghetata care e ca o centrifuga se bat toate bine si intra mult aer dec iese pufoasa si cremoasa cum cea facuta in casa nu va iesi in veci pomenire ....

ma gindesc ca poti sa folosesti ff bine legume crude acolo unde se preteaza sau fierte si facute piure in cele mai multe cazuri ... ( vezi reteta lui Karmeno de inghe cu ficat ) ... multe cred ca se potrivesc ff bine cu iaurt in loc de smintina/ frisca ... ar ouale merg numai dc pui sosul de legume crud si le fierbi pe bain marie ( am facut eu aa odata cu o reteta din practic ... era de cacao dar ca idee.. nu avea smintina sau iaurt ci oua batute pe aburi pina te vedea sfintul ... am facut varice linga oala :evil: )


si alta precizare ... se mai foloseste la meniuri mai lungi si grele .. sorbetto de lamiie intre feluri .. cam cum se da la noi la nunti cafeaua ... insa sorbetto asta iti curata gura .. iti limpezeste gusturile .. pare scirbos ce spun eu .. dar dc vrei sa simti mai bine si sa delimitezi clar diferenta intre 2 feluri de mincare cam de acelasi fel ( pe baza aceluiasi aliment .. de ex carne , sau intre carne si peste ) te ajuta ( mai mult pe papilele tale gustative) sa "uiti" ce ai mincat inainte cind treci la urmatorul fel .

Nico super link-urile si pozele .. si explicatia despre fiera din Rimini ... :hug:

eu la tv l-am vazut prima oara cu inghetata din asta sarata pe Cesare Marretti la prova del cuoco ... tb sa vad unde are restaurant ca poate gasim ceva meniu .. si vedem cum le combina el .. mare personaj acest chef ...

iasmina
Bucatar in devenire
Mesaje: 463
Membru din: 15/01/2007 03:02
Localitate: timisoara

Mesajde iasmina » 07/06/2007 01:32

crista, pe internet la"prova del cuoco", sunt toti bucatarii , dai clic pe care doresti , si fiecare are retele lui.poate gasesti la maretti inghetata care doresti. :flower: :pup:
iasmina


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori