Ketchup foarte bun

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Ketchup foarte bun

Mesajde lucia_bp » 20/01/2013 08:15

Ingrediente pentru 10 borcane de 330 ml

-5 kg rosii
-1 kg ceapa
-1 kg gogosari, fara cotor si seminte
-1 capatana usturoi
-8 ardei iuti
-1 telina cu frunze cu tot
-1/2 borcan mustar ( 200 g)
-200 g zahar
-sare
-piper, proaspat macinat
-2 legaturi patrunjel verde, tocat marunt
-1 lingura salicil, optional

Preparare

Treceti rosiile spalate, curatate de cotor si feliate prin masina de rosii. Puneti intr-o cratita mare.
Treceti prin masina de tocat carne ceapa, gogosarii, usturoiul, ardeii iuti, telina cu frunze cu tot si adaugati la rosii.
Puneti la fiert, la foc potrivit, impreuna cu zahar, mustar si putina sare si piper.
Fierbeti pana capata o consistenta groasa amestecand, la inceput ocazional, apoi tot mai des.
Spre sfarsit adaugati patrunjelul, gustati si potriviti de sare si piper. Adaugati salicilul ( optional), omogenizati si trageti de pe foc.
Turnati fierbinte in borcanele sterilizate si incalzite; acoperiti fiecare borcan cu folie de aluminiu si asezati-le in tava de aragaz.
Dati la cuptorul incins. Reduceti focul la minim in momentul in care continutul borcanelor incepe sa fiarba si sterilizati in continuare 45 min.
Scoateti, capsati imediat borcanele peste folie si puneti intre paturi pana se racesc complet.

Etichetati si dati la camara.

Folositi ca atare sau ca adaos la supe, ciorbe, tocanite, sosuri, pizza, paste, etc
Fişiere ataşate
CIMG4022.JPG
CIMG4022.JPG (93.57 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4025.JPG
CIMG4025.JPG (132.81 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4023.JPG
CIMG4023.JPG (95.45 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4021.JPG
CIMG4021.JPG (84.02 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4019.JPG
CIMG4019.JPG (65.67 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4017.JPG
CIMG4017.JPG (99.15 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4016.JPG
CIMG4016.JPG (90.09 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4010.JPG
CIMG4010.JPG (94.56 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4008.JPG
CIMG4008.JPG (120 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG4003.JPG
CIMG4003.JPG (76.01 KiB) Vizualizat de 9066 ori
CIMG3994.JPG
CIMG3994.JPG (98.13 KiB) Vizualizat de 9066 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 20/01/2013 01:24

Interesant mustarul in sosul tau...mama il face cam tot la fel, nu mai stiu cantitatile, d ar fara mustar. O sa ii zic sa il incerce asa :D Eu nu am aici masina de rosii, de tocat carne, etc plus ca legumele puse si culese de tine din gradina au o alta aroma decat cele cumparate. Chiar acum o sun!

=D> :hug: :pup:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
peppa
Incepator
Mesaje: 232
Membru din: 15/12/2012 04:19

Mesajde peppa » 20/01/2013 03:07

Faina reteta Lucia_bp ! Fiecare casa cu al ei sos de rosii/ketchup...Si eu fac, in fiecare toamna si de fiecare data schimb reteta ca sa nu ma plictisesc. Toamna trecuta am pus 3 boabe de cuisoare la 3 kg de produs finit si parca-parca m-am apropiat de Heinz, dar nu de tot. Toamna viitoare incerc reteta ta ca suna tare bine!

:master: :master: :master:
If you're going to try, go all the way. Otherwise, don't even start.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 20/01/2013 08:19

Lucia, ceva foarte, foarte asemanator ( fara mustar, zahar si salicil) fac eu pasta de rosii. Patrunjel pun si eu si mai adaug in plus putin busuioc . E tare bun, imi place. Am sa incerc si varianta ta toamna care vine.
De ce pui zahar ?? Nu sant rosiile destul de dulci sau ca sa mai tai din gustul mustarului ??? :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 21/01/2013 10:41

pupi scrie:Lucia, ceva foarte, foarte asemanator ( fara mustar, zahar si salicil) fac eu pasta de rosii. Patrunjel pun si eu si mai adaug in plus putin busuioc . E tare bun, imi place. Am sa incerc si varianta ta toamna care vine.
De ce pui zahar ?? Nu sant rosiile destul de dulci sau ca sa mai tai din gustul mustarului ??? :hug: :hug: :pup: :pup:


Ca sa taie aciditatea rosiilor.Eu pun la anumite mancaruri cu sos de rosii si o lingurita/cub de zahar, evidentiaza gustul de rosii, anuleaza ceea ce ne face rau de la rosii- pt cei cu probleme biliare- carnea se fragezeste mai mult, a semeni marinatelor unde se foloseste zahar ,etc.

Lucia ,mama mi-a zis ca stia de mustar si in ultimul lot ce il am in casa a pus mustar, doar ca nu mi-a zis :P
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 21/01/2013 11:10

=D> Lucia. Am salvat retetele tale si la toamna poate ma pun pe treaba! :hug:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 22/01/2013 12:12

Lucia,esti tare harnicuta si priceputa =D>

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 22/01/2013 10:46

xanora scrie:Interesant mustarul in sosul tau...mama il face cam tot la fel, nu mai stiu cantitatile, d ar fara mustar. O sa ii zic sa il incerce asa :D Eu nu am aici masina de rosii, de tocat carne, etc plus ca legumele puse si culese de tine din gradina au o alta aroma decat cele cumparate. Chiar acum o sun!

=D> :hug: :pup:


Pe aici, prin Ardeal, mustarul este un ingredient folosit la astfel de preparate...

Noua ne place aroma imprimata si parca face legumele mai cremoase...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 22/01/2013 03:18

peppa scrie:Faina reteta Lucia_bp ! Fiecare casa cu al ei sos de rosii/ketchup...Si eu fac, in fiecare toamna si de fiecare data schimb reteta ca sa nu ma plictisesc. Toamna trecuta am pus 3 boabe de cuisoare la 3 kg de produs finit si parca-parca m-am apropiat de Heinz, dar nu de tot. Toamna viitoare incerc reteta ta ca suna tare bine!

:master: :master: :master:


Mi-ar face placere sa cunosc si reteta ta...Sa faci poze si sa ne-o faci cunoscuta si noua ( desigur cand ii vine vremea si nu asa cu intarziere, ca la mine... :D )

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 23/01/2013 07:18

pupi scrie:Lucia, ceva foarte, foarte asemanator ( fara mustar, zahar si salicil) fac eu pasta de rosii. Patrunjel pun si eu si mai adaug in plus putin busuioc . E tare bun, imi place. Am sa incerc si varianta ta toamna care vine.
De ce pui zahar ?? Nu sant rosiile destul de dulci sau ca sa mai tai din gustul mustarului ??? :hug: :hug: :pup: :pup:


Nici eu nu pun salicil, dar nu toata lumea poate sa pastreze borcanele in conditii optime...vezi ca in camara de la bloc este destul de cald si decat sa risti sa ti se strice, pui un varf de cutit de salicil ( nu schimba deloc gustul)

Zaharul este un foarte bun conservant si face usor mai dulceag ketchup-ul...ba mai mult... scoate in evidenta aroma celorlalte legume...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori