Meniu festiv de post

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Meniu festiv de post

Mesajde adinush » 26/02/2007 09:24

Inca nu e batut in cuie dar cred ca botezul fetei o sa aiba loc pe 25 martie de Bunavestire..in plin post,dezlegare la peste asa ca astept idei de meniu.
Eu pana acum am in minte niste file in aluat de bere,icre,salata beouf/a la ruse cu maioneza vegetala,cosulete de rosii umplute cu salata de vinete.
Si mai ales idei cat sa arate si bine ca asa mancaruri de post stiu o gramada dar trebuie sa aiba si cat de cat un aer festiv.
Si sugestii pt tort..pp ca o sa fie blat de post,frisca vegetala si fructe ca prea multe optiuni nu am dar nu stiu inca exact ce si cum,mai ales cum sa-l ornez sa iasa cat mai bine.
Daca ma ajutati promit ca pun si poze ca si-asa n-am mai pus o reteta pe aici de nu mai tin minte :master:

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 26/02/2007 10:20

Pentru dezlegare la peste eu fac o salata cu cartofi fierti, sfecla rosie coapta, castraveti acri, maioneza de post si peste afumat.Ochiometric.
Un rand de cartofi rondele, un rand de sfecla taiata( egal, cu robotul),un rand de rondele de castraveti sau fasii de gogosari, un rand de peste afumat( eu pun macrou) taiat suvite, acoperi cu maioneza si repati invers: castraveti, sfecla, cartofi, maioneza. Ornezi cu masline, rondele de morcovi fierti etc. Este f. gustoasa.

Salatra de vinete. Eu de post o fac simpla, cu ulei.Ornezi cu rosii, masline.

Din foitaj de post poti sa faci pateuri cu ciuperci ( sau cornulete cu ciuperci)


As face un peste la cuptor cu garnitura de orez si ciuperci.

Poti sa mai faci clatite de post si sa le umpli cu pasta de peste, ciuperci etc. Le rulezi si le tai bucati de cca 2cm. Pe platou arata f, bine ( mini rulade)

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/02/2007 07:30

chiftelute de peste ( din peste la conserva NU in ulei, ci ala in sos natural), pestele strivit cu furculita, adaugat un cartof fiert ( sau depinde de cantitatea de peste maresti proportional si cant de cartofi), verdeata proaspata tocata , sare , piper, le tavalesti prin pesmet sau prin aluat ca de clatite dar de post si le prajesti.

La fel poti face chiftelute din orice fel de legume fierte scurse bine si mixate.. cartoful e baza ca e cleios si leaga compozitia.

Chiftelele le poti infige pe bete de frigarui ....

Sau poti de la inceput sa le coci pe frigaruie ori in tigaie si tii batul afara pe marginea tigaii , ori la cuptor si atunci tii betele peste noapte in apa sa se umfle sa fie umede si sa nu se arda in cuptor , poti sa invelesti fiecare bat in aluminiu ).


Am scris eu o reteta de lipie din resturi de mamaliga , sa stii ca ramine moale , le poti face de azi pe miine , le tai patrate si le darezi mai mult eventual pui si ceva boia si le coci, apoi le servesti linga diverse ciuperci cu maioneza sau chiar ciulama de post ( nu pui multa ciulama ci legumele sa fie multe) cu diverse legume: ciuperci calite in unt , conopida fiarta , fasole verde taiata marunt....


Si rulourile din clatite cum zice Miha le poti infige in frigarui cu diverse compozitii ... si le lasi asa culcate in platou , fiecare se serveste cu "batul lui" si are din toate feluruile de rulouri...

Creveti in frigaruie, unsi cu ulei si trecuti prin pesmet+usturoi sau pui usturoiul in ulei ca sa nu puta invitatii .... si deci va fii doar aromat... si apoi facute pe gratar .

poti sa te inspiri si din retetele astea ( majoritatea au poze ) iar dc nu intelegi ceva da-i mesaj si ma pun pe tradus ... le mai modificam sa fie numai cu peste ( la modificat sunt prima ...)

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 27/02/2007 11:36

Adinush,iata cateva idei de meniu pentru o zi de post in care este dezlegare la peste.
Andive umplute :morcov,telina ,mere,ardei gras rosu,castraveti in otet,maioneza de post,toate amestecate si puse pe foi de andive.
Aspic de peste:peste fiert sau conserva de ton bucati,morcov,ardei gras rosu,mustar, maioneza,gelatina,toate puse in forma de savarina.
Fileuri de peste impletite la cuptor:File de peste,aluat de clatite de post cu bere sau apa minerala,coapte in cuptor.Se pot servi cu diferite legume sau salate.
Sandwich-uri decorative:aluat foietaj,telina,maioneza,cartofi fierti,,spanac,sofran,boia dulce.Din telina si maioneza si cartofi se face o pasta care se imparte in trei parti egale si se coloreaza cu cu sofran,spanac,boia .
Platou aperitiv cu peste si icre:paine prajita mica(tip toast)icre,bucatele de somon afumat,fileuri de ansoa,lamiae,margarina,kiwi,portocala.
Ardei gras au kapia umplut cu ciuperci si conopida si maioneza de post.
Fileuri de hering in aluat de foitaj.
Crochete de ciuperci cu peste si legume.
Salata de tulpini de telina si surimi.
Salata de ton cu porumb,castraveti si gogosari in otet.
Salata de telina cu maioneza de orez.

La prajituri : foi coapte pe fundul tavii umplute cu diferite creme(cacao,vanilie,lamaie,crema de zahar ars,mere ,nuci,gem)
Pentru blatul de tort am postat eu minitorturi de post si te poti inspira de acolo.

Daca vrei detalii ti le dau cu cea mai mare placere.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/02/2007 11:50

noroc ca ma intrat sa vad ce idei da Mona si am oservat ca am "mincat2 linkul hahah
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=5034


si de aici exemple de cum sa aranjezi masa ...ornezi .. alea alea
http://www.cookaround.com/yabbse1/showt ... hp?t=27738

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 27/02/2007 01:04

hahaha....Crista,sa inteleg ca ti-au placut :roll: sau nu :?

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/02/2007 01:31

mi-au placut .... mai ales andivele cu diverse ( eu sunt moarta dupa frunze amare )

ai uitat sa zici la creme pt foi: gris cu apa ( ca si ala cu lapte ) racit putin amestecat cu unt ... si alt strat din marmelada ( de preferat aia de caise)

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 27/02/2007 06:16

si creme instant facute cu cafea in loc de lapte.Sunt f. bune

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 21/03/2007 11:53

Sa-ti traiasca puiutul.:flower:
Daca nu e prea tarziu vin si eu cu cateva idei:
piftelute din ciuperci, boabe de fasole si cu un sos condimentat alaturi
salata de ton cu paste (paste fara ou, ton din conserva, porumb, masline, condimente)
salata de couscous cu ton (ceapa, ardei gras, condimete)
salata de cartofi cu hering marinat (cartofii fierti in coaja si taiati cuburi mici, ceapa rosie, hering marinat, masline)
salata de cruditati cu maioneza vegetala
biscuiti sarati acoperiti cu legume cu maioneza, pasta din branza vegetala
frigarui cu tofu prajit (in ulei si susan) si ciuperci coapte pe gratar

peste in folie/la gratar cu maioneza de usturoi
legume la cuptor in cosulete individuale din folie de aluminiu

frigarui din fructe
negrese coapte in forme individuale (de minitarta) si glazurate in diferite culori
banane prajite sau in sos caramel (facut cu margarina)
crema pentru tort: frisca amestecata cu bucati de blat colorat (foarte insiropat)

Scuze daca am repetat din ideile cuiva care a scris mai sus.

Petrecere frumoasa! :party:
Si asteptam poze... :vis:

:pup:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori