Meniul meu de nunta

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Meniul meu de nunta

Mesajde Ioana » 17/04/2007 09:13

Inca nu am fost sa comand meniul, poate saptamana asta o sa merg. Eu si Radu am organizat absolut tot si avem nevoie de un feedback.

Deci nunta va avea loc intr-un restaurant traditional romanesc, decorat ca o casa taraneasca cu stergare, blide, are mai multe zone care simuleaza batatura, sura, curtea si interiorul unei case ardelenesti....nu e chicios deloc. Servirea e de nota 10 si au si ceterasi care canta live. Deci muzica va fi doar populara(nu manele, nu va ganditi la asa ceva :twisted: )

Meniul la care m-am gandit e in ton cu atmosfera. Masa e de tip bufet suedez, deci cu autoservire fiindca nunta e mica(max. 45 persoane)

1. la intrare oaspetii sunt intampinati fie cu sampanie fie cu palinca(buna rau :D )
aici mai stau in cumpana deoarece tuica se integreaza mai bine, dar nu toata lumea bea tuica.

2. Aperitive

- Platouri din lemn cu sunca, carnaciori, jumari(si alte sortimente de carnuri....) pasta de vinete, branza telemea si burduf si legume proaspete(rosii, ardei, ardei iuti, castraveti....)

Astea vor fi pe fiecare masa, nu la bufet.

3. Supa/Ciorbe[b]

- supa de pui cu taietei si
- ciorba de perisoare

Nu stiu daca e bine sa avem 2 supe, avand in vedere ca numarul invitatilor e mic....

[b]4. Felurile principale


- Sarmalute in foi de varza acra cu smantana
- Mix grill cu: gratare din pipet de pui, din ceafa de porc si muschi de porc impletit insotite de sos de hrean si sos de piper verde
- Frigarui mixte(pui, porc, legume)
- Inca un fel dar nu ma hotarasc, vreau ceva mai usor...au gulyas sau tochitura, tot felul de tocane de legume....dar nu stiu daca merg la o nunta

5. Garnituri pentru felul principal

- mamaliga
- cartofi prajiti si piure
- legume coapte

- muraturi asortate

6. Desert

- Crema de zahar ars
- Gomboti cu prune
- Tarte cu fructe sau mere coapte sau vargabeles :?: poate tarte ca sunt mai elegante si o sa dea bine pe bufet
- Un tort cu fructe de padure(asta il comand separat, la o patiserie)

7. Bauturi

- pe mese vor fi sucuri naturale/carbogazoase si apa minerala; plus vin alb si rosu in ulcioare
- pe bufet bere
- cafea
- o sa print-am cateva meniuri cu restul bauturilor ca lumea sa poata comanda orice bautura se serveste in restaurant; ma gandeam ca e mai bine sa facem noi meniuri cu bauturi(sa nu le folosim cele din restaurant) ca lumea sa nu stea sa se gandeasca la preturi si sa-si faca probleme, sau mai rau sa creada ca trebuie sa si le plateasca ei =))


8. Painea e de casa, din aia cu coaja batuta, o fac in cuptor direct in restaurant.


Dupa capul meu as pune si bulz de mamaliga(asa micuti) dar nu stiu daca merge la meniul de nunta.

No, ce ziceti, am uitat ceva? Saub e prea mult? Ati veni la nunta de genul asta?

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 17/04/2007 09:40

Ioana, la ce ora este masa? de pranz sau seara?

Interesant meniul tau, dar imi pot da cu parerea mai usor daca imi spui cand este masa. (Stii ca am trecut prin aceasta experienta ca si tine, la sfarsitul lunii trecute :P )

Intampinarea se poate face cu sampanie, tuica, palinca cum ai zis tu, dar la fel de bine poti sa o faci cu vin alb, un lichior sau, pentru cei care nu pot consuma alcool, racoritoare.

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 17/04/2007 09:58

pe la 13-14 e masa

normal ca nu am uitat de nunta ta, da meniul nostru e total opus celui de la nunta ta. sper ca nu dai cu pietre dupa mine, cand vezi ce mancare va fi, nu e asa elegant.

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 17/04/2007 10:17

Ce draguta esti. :P Cum sa dau cu pietre? :P

Doar incerc sa imi fac putin o idee, sa vad daca te pot ajuta cumva. Sa stii ca eu nu am trait toata viata aici, am fost nevoita sa ma adaptez. :roll:

Sa nu crezi ca nu mi-ar place sa probez toate minunile pe care le-ai pus tu aici, dar nu pot, asa ca ma conforme si eu ca ceilalti sa savurez din poze si imaginatie. Acum imi vine si mie randul =))

Am intrebat de ora pentru ca in meniul tau e multa carne, si pentru seara mi se parea incarcat meniul, dar de zi, nu este acelasi lucru. A mea a fost de seara si atunci am pus un fel cu peste sa fie meniul un pic mai ...usor. :wink:

Parerea mea, ca primul fel as alege supa pentru ca este multa carne la felul doi si cu ce ai ales pana acum, este suficient , mai ales ca au garnitura.

Imi place si ideea cu mamaliguta (buzul), daca nu pui la sarmale.

Sa nu crezi ca nunta ta nu va fii la fel de eleganta. Din cate ai spus pana acum sunt sigura ca va fi foarte frumoasa. Iti doresc din suflet sa fie o zi cat se poate de speciala si foarte fericita. :hug:

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 17/04/2007 11:29

Ioana draga, felicitari si sa fie intr-un ceas bun!
Imi bag nasul si eu, asa, ca soacra!
Meniul este in concordanta cu localul si cu spiritul ardelenesc. Nu poti bea palinca si sa mananci scoici.
Fiind o nunta mica, nuntasii vor fi in cea mai mare parte din familie si prieteni f. apropiati.Deci voi ar trebui sa cam stiti preferintele mesenilor si sa te orientezi.
Supa de pui este intr-adevar mai usoara, dar ciorba de perisoare sau celebra ciorba taraneasca sunt mai gustoase si am vazut ca ai prevazut ardeiul iute ( nu uita ca eu sunt fan al acestui ingredient!) ramane sa testezi opinia participantilor.
Ca fel de mancare mai usor ti-as recomanda pastravul.La cuptor, in pergament. Printre altele sa fie pe masa niste sosuri asortate , sau in alta varianta propusa de cei de la restaurantul respectiv.
La desert: tartele sunt aspectoase, dar vargabelesul este gustooos!
Iar eu as inlocui gombotii cu papanasi cu sos de ciocolata sau smantana. dar nu te lua dupa mine, mie nu-mi plac gombotii, deci nu se pune :P

Cat despre sampanie...voi hotarati.
Succes si tine-ne la curent.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 18/04/2007 07:52

Mai Miha mi-ai luat vorba din gura ... la pastrav ma gindeam si eu ...dar tb cautata o reteta mai traditionala ca dc il faci panè si cu lamiie nu se mai potriveste cu restul meniului .....

Eu zic ca la intrare lipseste o afinata/visinata ... care s-ar potrivi bine cu palinca si ar fii mai pt doamne ... sampania linga palinca merge doar dc pui un banner deasupra si o numesti "printz si cersetor" :lol:


la desert nu faci si tu niste albinita =)) pai se poate .. pe linga mini tarte si inca una care parca se numea "betivana" la noi in familie se numeste Gheorghe insa ca ii placea mult unchiului meu si asa a ramas mai prescurtata de la prajitura lui Gheorghe :lol: ... asta betivana merge bine cu vin de Jidvei .... eu zic ca nu vei ramine cu ele pe masa ...

Ioana, Casa de Piatra !! si sa bafta multa cu nunta ca e zapaceala mare chiar si cind sunt putini invitati ... oricum 45 nu sunt putini si mai ales ca vor fii si tineri si batrini va tb sa alegi cu grija meniul ...

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 18/04/2007 09:21

Ioana-in primul rand FELICITARI!pt. casatorie si mai ales pt. modul in care organizati aceasta petrecere,atmosfera linistita in spirit traditional cu mancaruri gustoase si totul facut ca sa va placa voua nu :"asa se face asa au facut si vecini hai sa facem asa ca daca nu ne povesteste lumea".
Aperitivele sant bine ,nu mai adauga nimic
supa -Si eu zic ca ajunge o supa fiind servita inainte e buna supa dulce de pui cu taietei (daca se servea catre sfarsit era nevoie de o ciorba acra)
felul doi-buna ideea cu pastravul ,dar mie imi place si idea unei tocanite de legume ,ajuta la schimbarea gusturilor intr-un mod nou (si incepi si faci traditie si din tocana de legume la nunta)
si chestia bulzului de mamaliga e buna
Desert
eu sant pt. gomboti cu prune ca papanasi sant la toate ,absolut toate restaurantele din ro...asa ca merge ceva nou si nu asa de dulce ,
si mai ales votez pt. vargabeles ,e drept ca tartele sant mai aspectuoase dar de ce nu faci un pic de vargabeles si 1-2 tarte (ca sa impaci si capra si varza)?
mai tarziu intru din nou la povesti ca acum fug la munca
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 18/04/2007 10:08

cate idei, incepe sa se contureze meniul. :hug:

uitasem sa va spun ca asta e nunta cu familia in 12-13 mai facem cu tinerii(prietenii) deci aici ne concentram pe unchi, matusi, bunici, parinti....generatii mai vechi care cred ca vor aprecia mancarea asta. vin si prieteni aici, dar pentru ei avem alte planuri asa ca nu ei sunt targetul.

- imi place ideea cu afinata/visinata si tuica la intrare. asa mai fac si economie ca tuica e din partea casei :D

- cred ca raman la supa de pui cu taietei, aveti dreptate ca meniul e mai greu si atunci macar supa sa fie usoara. la noi in familie oricum e traditie cu supa asta, toti o considera de "lux", banuiesc ca nici familia lui Radu nu va stramba din nas, ca ei sunt mai putin fitosi decat a mei

- pastravul e bun si usor, ma gandisem si eu la asta, au cateva variante de preparare(pe gratar, cu malai). singura mea problema e ca celelalte feluri sunt mai uscate(gratare, frigarui) desi le servim cu cele 2 sosuri. si as fi vrut ceva cu sos...dar si ceva mai fin si mai usor. eu am o reteta buna de pastrav cu sos picant, cei de la restaurant au zis ca fac si feluri care nu le au daca dorim....sa vad ce zic.

- la desert raman la gomboti fiindca e mai usor la autoservire, papanasii sunt cu smantana si gem si ar fi mai greu de servit.

- ai dreptate angela, putem pune si cateva bucatele de vargabeles printre mini tarte. oricum nu o sa facem cate 45 portii din fiecare, vor fi cam 15 din fiecare fel si ce se termina cei de la restaurant vor completa. ne-au zis ca sunt pregatiti pentru orice sa nu ne ingrijoram. daca un fel e mai cerut vor putea completa. sa speram ca nu sunt povesti doar.


Noi vrem sa facem totul ca la carte ca sa iasa bine, fiindca oricum familia mea sufera ca nu fac nunta mare in care sa se implice si ei, si macar in fata rudelor sa se simta mandri de mica noastra nunta.

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 18/04/2007 07:49

Ioana, te pup iara, si apoi trec la subiect, desi o sa fie cam pe langa sfaturile, nu asa de ajutor ca ale fetelor, pentru ca mie imi place ce ati ales voi pana acum.
Despre bauturi - eu zic sa tii sampania pt. ca e nunta si iti trebuie si bautura asta festiva, mai ales ca unele dintre doamne probabil nu o sa ciocneasca cu palinca. Si desi vin din Oltenia, unde tuica de pruna este la mare rang, ai mei intotdeuna ar fi preferat o palinca buna, cristalina si usor parfumata ( chiar am gustat la cineva acum o saptamana palina de caise, o nebunieeeeee), asa ca eu as pastra palinca, dar depinde de cat de buna e tuica si de gusturile voastre, ca de fapt asta conteaza.
Imi place la nebunie ca ai ales asa un local si un meniu atat de traditional, felicitari din tot sufletul. Mi se pare ca e f.f.f multa mancare, dar poate pt. ca nu sunt flamanda la ora asta :P , insa mesenii tai o sa fie acolo multe ore, asa ca e bine.
Si eu as zice supa de taitei, parca merge mai bine cu restul meniului.
Mi se pare multa carne, si porc si pui si frigarui. Poate poti pierde una din selectii si sa adaugi pastravul, pentru ca meniul tau are multe feluri f. satioase, si pestele ar pica f. bine. Suna bine facut la gratar cu malai, dar daca gasesti o varainta la cuptor cu ceva legume, poate poti impusca doi iepuri, si pestele si tocanita de legume.
La desert, nici nu stiu ce sa zic, si tort si tarte si gomboti, pt. mine suna toate bine, ca nu mai pot de pofta.
important e sa alegi ce vreti voi, desi poate nu o sa ai timp sa stai sa gusti din toate, daramite sa mananci, insa trebuie sa fiti impacati cu voi insiva, ca sa nu te uiti peste ani ca ai facut nunta pe placul altora. ( noi cam asa am fost, si nu imi pare chiar rau, ca stiu ce bucurosi au fost ai mei, si nici nu ne-am compromis cu prea multe in afara de numarul invitatilor - obligatii :? , numai ca am avut noroc sa iasa totul minunat, dar acum as face multe diferit).
Incearca sa nu te agiti mai mult decat e nevoie, ca sa poti sa enjoy totul si sa nu fiti prea stresati si obositi cand vine ceasul. Ma bucur din suflet pt. voi si va doresc sa fiti fericiti :hug: .

Avatar utilizator
beba
Incepator
Mesaje: 231
Membru din: 14/02/2007 09:17
Localitate: iasi.rom

Mesajde beba » 18/04/2007 10:02

fetelor .... sory ca ma bag si eu , dar va citesc si nu stiu ce-i ala "vargabeles" imi puteti spune ?
Casa de piatra Ioana! ! ! si vreau si poze dupa nunta. :flower:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori