Metode si Tehnici de Ornare a Torturilor

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
mika1802
Incepator
Mesaje: 53
Membru din: 30/12/2009 03:41
Localitate: Curtea de Arges
Contact:

Mesajde mika1802 » 14/01/2010 08:39

yafa scrie:Pupi, daca tot suntem la momentul explicatii, multumim deja pentru cele date , te rog explica-mi si mie diferenta dintre fondant si martipan, ca nu mi-a fost cam niciodata clar. Stiu ca martipanul areo cantitate de pasta de migdale si fondantul e cel care e pasta de zahar...de fapt nu sunt sigura. Multumesc :hug: :pup:


acum poti fii sigura.
fondantul poate fi facut si din marshmallows si din zahar. este dulceag, iar mie imi place mai mult decat martipanul si decat pasta de lapte.
martipanul se face cu faina de migdale.
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/01/2010 12:02

Vai, fetelor !
Ma tot minunez cat sunteti de pricepute.
Nu am sa fiu veci nici macar la degetul cel mai mic al vostru.
Multumesc pentru explicatii.
Imi sunt de mare folos.
Deocamdata eu citesc si citesc si imi iau notite.
:master: :master: :master:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/01/2010 12:15

Yafa, hai sa iti scriu....martipanul e o pasta usor de pliat si de regula e facut din pasta de migdale( asta la randul ei e facuta din migdale decojite, macinate, zahar, glucoza si putin extract de migdale) ca baza, zahar de cofetarie( praf fin de tot) corn syrup( eu am pus si miere uneori) si desigur aroma. Ingredientele sant amestecate si framantate impreuna, optional se adauga aroma si culoarea.
Martipanul e o delicatesa aromata, care se foloseste in multe tari( in laboratoare de cofetarie/patiserie) la confectionarea biscuitilor, painilor dulci, cozonaci, briose, torturi( mult se foloseste la torturile de mireasa), pentru acoperit torturile in vederea pregatirii lor pentru faza finala- fondantul. !
Martipanul are o textura fina,, cu el se acopera torturile , eventual si golurile din blaturi pentru a da tortului un final deosebit.
Tot din martipan se modeleaza figurine, legume, fructe , zarzavaturi etc...
Se poate prepara in casa sau se poate cumpara din comert....din experienta mea , cel preparat in casa este 100% mai bun decat cel de cumparat.
Daca vrei pot sa iti scriu reteta de martipan facuta in casa si cea de fondant facuta in casa, reteta diferita de cea din marshmellows.
Imi pare rau ca nu am cateva poze de la pregatirea torturilor de nunta, dar am sa iti pun cateva poze pe care le voi fotografia din cartea mea de la unul din cursuri.....e o editie mai veche( de acum 10 ani :P ) dar metoda este neschimbata
De la inceputul pozelor spre sfarsit , ai tort rotund si unul dreptunghiular cu golurile umplute cu martipan si modul in care se pune martipanul pe ele , apoi faza finala, fixarea fondantului peste martipan si decorarea....
deci daca ai nevoie de reteta de martipsn si fondant pot sa le scriu, doar sa imi spui :hug:
Fişiere ataşate
012 tort.jpg
012 tort.jpg (46.35 KiB) Vizualizat de 60612 ori
011 tort.jpg
011 tort.jpg (43.16 KiB) Vizualizat de 60612 ori
010 tort.jpg
010 tort.jpg (38.6 KiB) Vizualizat de 60612 ori
009tort.jpg
009tort.jpg (43.12 KiB) Vizualizat de 60612 ori
008 tort.jpg
008 tort.jpg (35.28 KiB) Vizualizat de 60612 ori
007 tort.jpg
007 tort.jpg (29.15 KiB) Vizualizat de 60612 ori
006 tort.jpg
006 tort.jpg (44.78 KiB) Vizualizat de 60612 ori
005 tort.jpg
005 tort.jpg (38.67 KiB) Vizualizat de 60612 ori
tort.jpg
tort.jpg (41.06 KiB) Vizualizat de 60612 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/01/2010 12:29

MIka, am zis ca e cam exagerat 3 zile ptr un tort din cauza ca am inteles ca trebuie neaparat facut cu trei zile inainte , sau ca se intinde procedura pe trei zile.
Desigur , in lipsa de timp asa se procedeaza, dar daca ai timp se poate face totul intr-o singura zi , asta daca nu e tort mare( cu etaje). Blatul dupa copt se pune la congelat si intr-o ora jumate poti deja sa il scoti de la congelator, taia si umple, apoi se pune din nou la congelat ptr jumate de ora si se poate trece la decorat apoi.
Deci elementul cheie este TIMPUL
Ma gandeam ca trebuia specificat de ce se face cu trei zile inainte :vis: ... :pup: :hug:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 14/01/2010 12:50

pupi scrie:Yafa, hai sa iti scriu....martipanul e o pasta usor de pliat si de regula e facut din pasta de migdale( asta la randul ei e facuta din migdale decojite, macinate, zahar, glucoza si putin extract de migdale) ca baza, zahar de cofetarie( praf fin de tot) corn syrup( eu am pus si miere uneori) si desigur aroma. Ingredientele sant amestecate si framantate impreuna, optional se adauga aroma si culoarea.
Martipanul e o delicatesa aromata, care se foloseste in multe tari( in laboratoare de cofetarie/patiserie) la confectionarea biscuitilor, painilor dulci, cozonaci, briose, torturi( mult se foloseste la torturile de mireasa), pentru acoperit torturile in vederea pregatirii lor pentru faza finala- fondantul. !
Martipanul are o textura fina,, cu el se acopera torturile , eventual si golurile din blaturi pentru a da tortului un final deosebit.
Tot din martipan se modeleaza figurine, legume, fructe , zarzavaturi etc...
Se poate prepara in casa sau se poate cumpara din comert....din experienta mea , cel preparat in casa este 100% mai bun decat cel de cumparat.
Daca vrei pot sa iti scriu reteta de martipan facuta in casa si cea de fondant facuta in casa, reteta diferita de cea din marshmellows.
Imi pare rau ca nu am cateva poze de la pregatirea torturilor de nunta, dar am sa iti pun cateva poze pe care le voi fotografia din cartea mea de la unul din cursuri.....e o editie mai veche( de acum 10 ani :P ) dar metoda este neschimbata
De la inceputul pozelor spre sfarsit , ai tort rotund si unul dreptunghiular cu golurile umplute cu martipan si modul in care se pune martipanul pe ele , apoi faza finala, fixarea fondantului peste martipan si decorarea....
deci daca ai nevoie de reteta de martipsn si fondant pot sa le scriu, doar sa imi spui :hug:


Multumesc mult de tot pupi, daca ai timp si poti, te rog sa scrii retetele. :hug: :flower: :flower: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 14/01/2010 12:53

si eu te rog pupi sa scrii retetele,mersi anticipat :flower: :hug:

Avatar utilizator
mika1802
Incepator
Mesaje: 53
Membru din: 30/12/2009 03:41
Localitate: Curtea de Arges
Contact:

Mesajde mika1802 » 14/01/2010 12:59

pupi scrie:MIka, am zis ca e cam exagerat 3 zile ptr un tort din cauza ca am inteles ca trebuie neaparat facut cu trei zile inainte , sau ca se intinde procedura pe trei zile.
Desigur , in lipsa de timp asa se procedeaza, dar daca ai timp se poate face totul intr-o singura zi , asta daca nu e tort mare( cu etaje). Blatul dupa copt se pune la congelat si intr-o ora jumate poti deja sa il scoti de la congelator, taia si umple, apoi se pune din nou la congelat ptr jumate de ora si se poate trece la decorat apoi.
Deci elementul cheie este TIMPUL
Ma gandeam ca trebuia specificat de ce se face cu trei zile inainte :vis: ... :pup: :hug:


:pup: :hug:
mereu elementul cheie este timpul
Imagine

Avatar utilizator
mika1802
Incepator
Mesaje: 53
Membru din: 30/12/2009 03:41
Localitate: Curtea de Arges
Contact:

Mesajde mika1802 » 14/01/2010 01:10

sper sa nu se supere pupi, dar va dau si retetele mele

gum paste = pasta de marshmallows

150 g marshmallows
330 g zahar pudra
3 linguri apa

acesta este pachetul de marshmallows luat din carrefour
acestea sunt celebrele marshmallows - ale mele sunt albe si roz pal
se dizolva caramelele impreuna cu apa pe baie de aburi
aici sunt topite (tocmai luate de pe baia de aburi)
cand s-au topit caramelele (arata ca o compozitie de bezea), se adauga 100 g zahar
se amesteca bine
restul de zahar se pune sub forma de vulcan pe o planseta de lucru
se toarna compozitia de pe foc
se amesteca bine pana s-a incorporat tot zaharul; are consistenta pe care au avut-o marshmallows inainte de topire (foarte pufoase si elastice)
se face o minge
se acopera cu folie
se lasa la odihnit 24 de ore in dulap, NU IN FRIGIDER

pasta de zahar (nu este a mea proprie)

450 gr zahar pudra din comert
30 ml apa
5 gr gelatina(granule de la Dr.Oetker)
50 gr miere sau energizant(glucoza)

Se pune gelatina in apa si se lasa sa se umfle. Se pune apoi pe foc pentru a se dizolva (atentie sa nu fiarba! - pentru a evita acest lucru, puteti topi gelatina la bain marie) si se adauga mierea sau energizantul (se pot adauga si diverse arome). Se adauga apoi zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se mai adauga zahar daca e prea tare se adauga apa. Pentru a-l intinde se pot inmuia mainile in ulei sau se pudreaza cu amidon.
Fişiere ataşate
gum paste 010.jpg
gum paste 010.jpg (12.16 KiB) Vizualizat de 60590 ori
gum paste 009.jpg
gum paste 009.jpg (11.47 KiB) Vizualizat de 60590 ori
gum paste 008.jpg
gum paste 008.jpg (11.44 KiB) Vizualizat de 60590 ori
gum paste 005.jpg
gum paste 005.jpg (7.23 KiB) Vizualizat de 60590 ori
gum paste 004.jpg
gum paste 004.jpg (11.37 KiB) Vizualizat de 60590 ori
gum paste 002.jpg
gum paste 002.jpg (8.44 KiB) Vizualizat de 60590 ori
gum paste 001.jpg
gum paste 001.jpg (14.56 KiB) Vizualizat de 60590 ori
Imagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 14/01/2010 01:10

Multumesc foarte mult fetelor de acest subiect, sunte-ti niste adevarate artiste, tot timpul am dorit sa stiu cat mai multe despre tehniciile de decorare ale torturilor :hug: :hug: :hug:
:master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 14/01/2010 05:13

Mika,multumesc de explicatii,sunt binevenite pentru o neindemanatica ca mine in ce priveste ornarea torturilor :blushing: Prefer sa fac prajituri tocmai din acest motiv.

Pupi,ca intotdeauna ,ne imbogatesti cu explicatiile tale bine documentate :hug: :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori