Metode si Tehnici de Ornare a Torturilor

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 01/12/2011 11:38

Mai am o intrebare pentru fetele cu experienta.

Am uitat sa imi cumpar si "edible glue" care ajuta la lipit fondantul sau martipanul unul peste altul (ma refer la figurine, bucati mici, etc.) si nu stiu daca gasesc sa cumpar din oras. Insa...e posibil sa il fac acasa? Sau sa il inlocuiesc cu altceva?

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 01/12/2011 12:00

Beginner, iti multumesc :) Spor mult in bucatarie si in tot ceea ce faci!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/12/2011 05:09

Beginner =)) =)) se pare ca in dorinta de a te apuca cat mai repede de prelucrare nu citesti tot ce iti scriu si sa sti ca nu scriu fleacuri....totul este FOARTE important.....eu lucrez in fondant de mai bine de 15 si nu am folosit niciodata edible glue.....lipesc cu apa ( ti-am scris de doua ori despre asta si cu indicatia de rigoare( pensula+ apa foarte,foarte putina) :) asta cand lipesc fondant pe fondant , iar cand folosesc fondant alb si pun praf colorant deasupra, atunci il lichefiez si il intind cu pensula inmuiata in alcool incolor( votca) ptr ca ala nu lasa urma si se evapora in cateva secunde, nu lasa nici un gust si este cel mai bun fixator....
Deci DA, edible glue , se poate inlocui cu MARE succes cu apa, dar atentie la felul in care o folosesti....iti spun inca odata....in cantitate mare ( adica o picatura) poate sa iti strice fondantul , pensula trebuie doar umeda( nu se va strica tot fondantul ci doar piesa care vrei sa o lipesti)
Torturile imbracate in fondant nu se pun la congelator iar la frigider sa tin cat mai putin posibil....umezeala din intyeriorul aparatului casnic strica fondantului....crema de tort care o folosesti sa nu fie umeda, iti va inmoia fondantul si va incepe sa se crape pe la margini( asta in cazul in care tortul e mai mare si mai inalt) ....dar vezi si tu , experienta isi spune cuvantul , in final....poate faci altfel decat am scris eu si iese tot bine.....astea sant rezultatele experientelor mele si inmvataturile mele de minte :P :hug:

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 01/12/2011 06:59

pupi scrie:Beginner =)) =)) se pare ca in dorinta de a te apuca cat mai repede de prelucrare nu citesti tot ce iti scriu si sa sti ca nu scriu fleacuri....totul este FOARTE important.....eu lucrez in fondant de mai bine de 15 si nu am folosit niciodata edible glue.....lipesc cu apa ( ti-am scris de doua ori despre asta si cu indicatia de rigoare( pensula+ apa foarte,foarte putina) :) asta cand lipesc fondant pe fondant , iar cand folosesc fondant alb si pun praf colorant deasupra, atunci il lichefiez si il intind cu pensula inmuiata in alcool incolor( votca) ptr ca ala nu lasa urma si se evapora in cateva secunde, nu lasa nici un gust si este cel mai bun fixator....
Deci DA, edible glue , se poate inlocui cu MARE succes cu apa, dar atentie la felul in care o folosesti....iti spun inca odata....in cantitate mare ( adica o picatura) poate sa iti strice fondantul , pensula trebuie doar umeda( nu se va strica tot fondantul ci doar piesa care vrei sa o lipesti)
Torturile imbracate in fondant nu se pun la congelator iar la frigider sa tin cat mai putin posibil....umezeala din intyeriorul aparatului casnic strica fondantului....crema de tort care o folosesti sa nu fie umeda, iti va inmoia fondantul si va incepe sa se crape pe la margini( asta in cazul in care tortul e mai mare si mai inalt) ....dar vezi si tu , experienta isi spune cuvantul , in final....poate faci altfel decat am scris eu si iese tot bine.....astea sant rezultatele experientelor mele si inmvataturile mele de minte :P :hug:


Ma simt ca la scoala :)) sunt atatea informatii si le asimilez si eu in ritmul meu.

Maine ma apuc de treaba, si stii cum, din greseli invata omul.

Uite ce intrebari mai am:
1. Daca ce fac - tort, prajitura, etc. - cu fondant nu pot pune la frigider, atunci il pot lasa la o temperatura de 18-20 grade? Cam cat timp pot mentine asa?
2. Glicerina si glucoza se pot inlocui cu altceva? Am tot vazut ca se folosesc in retete...si nu stiu de unde sa le iau...

Multumesc mult de sfaturi. :)

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/12/2011 09:10

:P :P nu trebuie sa te simti a la scoala, dar citind cele scrise de tine am crezut ca ai luat notite complete :P :P ....deci, glicerina poate gasesti la farmacie sau trebuie sa intrebi la ceva cofetar , glucoza se inlocuieste cu succes cu miere de albine( naturala :wink: )....torturile/prajiturile se pot tine la frigider dar sa nu ai temperatura foarte mica inauntru ptr ca face condens praji cand o scoti la temp. camerei si inmoaie fondantul....la congelator sub nici o forma sa nu pui ceva imbracat in fondant.....cele tinute la frigider se pot pastra acolo doua zile poate ptr ca raceala si aerul usuca fondantul....e ok ptr ca in general lumea nu prea mananca fondantul fiind foarte dulce( sant unii carora le place mult :wink:) dar asta nu inseamna ca se poate pastra vreme de 4-5 zile.....praji , sub fondant se pastreaza foarte bine, nu se strica, nu se altereaza .....cand aplici fondantul pe suprafata tortului/prajiturii sa nu pui strat de unt cum in multe locuri se "predica" actiunea ....te sfatuiesc sa incalzesti gem de caise ( din comert e cel mai bun ptr ca este facut cu pectina artificiala si la caldura se lichefiaza foarte usor) si dupa ce este foarta lichid sa il strecori printr-o sita deasa sa te scapi de eventualele cocoloase. ..lichidul astfel obtinut il ungi ( cu o pensula) in strat subtire de tot pe suprafata tortului si pe laterale , desigur si abia dupa asta aplici fondantul....stratul asta este necesar pentru aderenta....daca nu il ai , fondantul se misca pe prajitura. Gustul gemului nu se simte absolut deloc in prajitura , deci poti linistita sa il aplici ....untul este mai umed si se intareste in frigider si fondantul se va dezlipi in unele locuri de pe tort/praji.
Inca ceva, in momentul cand intinzi fondantul cu sucitorul ( el trebuie sa aibe circa 3-4 mm grosime altfel se va rupe) ai sa vezi pe suprafata lui unele bule de aer....sa nu cumva sa le ciupesti sau sa le lasi asa....cu varful unui ac sa le impungi si prin presare usoara cu degetul scoti aerul din ele( in felul asta nu se va vedea nimic si vei avea o suprafata uniforma si frumoasa). Inainte de a incepe sa umpli tortul trebuie nivelat si partea de sus a blatului sa o pui jos si partea de jos o sa iti fie partea superioara....asa ai sa ai un tort perfect neted.....cocoloasele de blat rezultate in urma taierii( daca le ai) nu le iei cu mana ci le iei, prin maturare, cu o pensula si daca ai cumva goluri in blat ( pe suprafata lui) sa le umpli cu crema/fondant sau martipan....Daca nu le umpli , cand vei aplica fondantul are sa se vada urat.....blatul trebuie foarte bine nivelat inainte de a aplica fondantul, altfel vei avea o suprafata "sifonata". Cand intinzi fondantul pe tort sa ai pregatit un saculet din material fin in care sa pui zahar pudra sau amidon si sa il legi bine la gura....saculetul va primi o forma de balonas, si cu asta sa nivelezi si sa presezi usor , foaia de fondant pe blat.....Cred ca ai din nou prea multe info....ai sa avansezi dupa cateva incercari, cu fiecare praji facuta ai sa primesti tot mai multa experienta si ai sa vezi ca in final ai sa devi experta......mai cunosc aici pe forum o fata care la inceput nu avea habar de nimic si acuma face torturi foarte, foarte frumoase.....incet, incet s-a autoeducat in directia asta :D ,....spor la treaba si sa ne tii la curent cu info si , eventual, poze :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 02/12/2011 01:16

Pupi :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:

=D> :hug: =D>

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 02/12/2011 08:35

Deci...primele experiente...

Vreau sa fac cupcakes cu martipan si fondant cu specific de Craciun. Am facut cupcake-urile, maolrtipanul si fondantul din marshmallow. Patanii? Nu stiu de ce martipanul cu reteta lui Pupi la mine nu a functionat. Posibile explicatii sunt...nu am avut glicerina. L-am fugarit azi pe sotul meu la farmacii si nimeni nu vroia sa ii da...erau suspicioare farmacistele. Poate nu am stiut noi ce sa cerem...habar n=am. In fine, am zis ca incerc sa fac martipanul fara glicerina sa vad ce se intampla. In final, compozitia nu se lega...si m-am gandit sa improvizez..am adaugat apa...miere...apa...pana s-a inchegat totul, desi nu stiu daca as vrea sa il pun pe un tort cat de usor mi-ar fi. Pentru cupcake-urile mele sper sa ma descurc...pentru ca ar trebui doar sa le tai cu o forma...Voi vedea maine.

Apoi am zis sa fac fondantul din marshmallow. Si aici totul a fost bine doar ca ce marshmallow luasem eu era cu o tenta de galben, care, desi speram sa se va duce, s-a accentuat. Asa ca nu se pupa deloc cu albul pe care l-as folosi eu pentru un om de zapad de pus pe cupcake, de exemplu. Si am zis ca maine bine mai caut maine marshmallow alb in speranta ca o sa imi iasa cum vreau.

Maine la modelat si colorat voi vedea cat de bine ma descurc. Eu sper sa dreg aceasta zi de semi-succes in bucatarie pana la urma si sa imi iasa ce mi=am propus. De dimineata ma reapuc de treaba.

Pupici

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 02/12/2011 09:32

Am citit patania ta.....uite , pentru ca nu ai glicerina iti trimit aici un filmulet cu o alta procedeu de preparare a martipanului.....aici ai nevoie de food processor :? dar sant sigura ca ai sa gasesti o modalitate ptr asta....pasta trebuie sa fie super sina deci asta inseamna mult macinat ( la o proba luata sa nu se simta zgrumturoasa ) uite filmuletul



http://video-hned.com/video/zppTm0qs-1w ... zipan.html

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 02/12/2011 10:10

pupi scrie:Am citit patania ta.....uite , pentru ca nu ai glicerina iti trimit aici un filmulet cu o alta procedeu de preparare a martipanului.....aici ai nevoie de food processor :? dar sant sigura ca ai sa gasesti o modalitate ptr asta....pasta trebuie sa fie super sina deci asta inseamna mult macinat ( la o proba luata sa nu se simta zgrumturoasa ) uite filmuletul



http://video-hned.com/video/zppTm0qs-1w ... zipan.html


Merci mult. Da...al meu clar nu are consistenta aceasta, dar o sa vad maine dimineata ce iese. Sa vad cum fac cu fondantul ala cu marshmallow care a iesit galbui...daca o sa am chef sa trag o fuga iar prin oras in cautare de marshmallow alb alb. Of...greu e :)

Dar de principiu, daca nu ma insel...se poate pune direct fondant peste tort sau prajituri, nu? Fara martipan intre...?

O seara/zi frumoasa (in functie de prin ce colturi ale lumii va aflati :) )

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/12/2011 10:42

Scuze, doar acuma am vazut raspunsul tau....da se poate pune fondantul direct pe tort, dar sa nu uiti stratul de gem de caise strecurat....ala face "lipeala" intre blat si fondant :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator