O seara intre prieteni...?

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

O seara intre prieteni...?

Mesajde Onna » 13/04/2007 09:07

Hristos a inviat!
Sambata am invitat la masa o fosta colega de liceu cu care nu m-am vazut de cativa ani. Va veni insotita de prietenul sau. Cum nu ne-am vazut de foarte mult timp, nu stiu ce preferinte culinare are...si sunt in dilema cum sa structurez o masa caresa placa, sa nu incarce prea mult (pentru ca vin spre seara, abia s-au incheiat sarbatorile, sunt tineri)...

Eu m-am gandit la: o salata de ton cu paste, o salata verde cu pui picant si sos de iaurt, 2-3 aperitive micute (gustari micute, pe biscuit sau bruschetta) si un desert ...cred ca inghetata? si fructe...

Voi cum va structurati o astfel de masa, intre prieteni?

P.S. Ma intereseaza mult acest subiect, pentru ca am des invitati la masa (prieteni mai vechi, mai noi, cunoscuti...). De aceea, chiar daca trece ziua de sambata si va vin idei va rog sa scrieti in continuare...pentru ca imi vor folosi cu siguranta, nu va fi prea tarziu...

:pup:
Ultima oară modificat 14/04/2007 11:54 de către Onna, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 13/04/2007 08:08

Suna bine ce vrei sa faci Onna, pentru ca ideea e sa aveti timp sa prindeti din urma cu povestile, nu neaparat sa stati la masa sau ce poate fi si mai rau tu in bucatarie trebaluind pana in ultima clipa.
Si mie imi place sa fac mai mult aperitive pt. ca atunci gusti cat mai multe feluri, cat mai diverse, si ca textura si ca arome, asa ca aperitivele sunt intotdeauna binevenite, cu un pahr de vin sau cu orice bautura va e pe plac. Suna tare bine puiul picant cu sosul de iaurt, trebuie sa ne dai reteta.
o sa ma gandesc sa vad ce imi mai trece prin cap si-ti scriu daca imi vin idei. POti face un fel de parfait, cu strat de inghetata, cateva piscoturi rupte, cateva fructe proaspete taiate.
Pentru desert am o sugestie - banane prajite in tigaie cu sos de caramel si nuca de cocos, sunt o nebunie cu inghetata de vanilie mai ales.
Cojesti bananele ( alegi unele galbene dar care inca nu au puncte maro, ca ar fi prea moi), le tai in doua (Nu pe verticala) si le "prajesti” in cateva lingurite de unt nesarat, pana se caramelizeaza putin. Ai grija ca devin f. moi si se zdrobesc. Scoti bananele pe un platou, apoi adaugi 3 linguri de zahar in unt, putina scortisoara (daca iti place si un strop de nucsoara si putin cuisoare- praf) si cam 30 ml rom ( nu esenta, ci bautura) si lasi sa se faca un sos caramel. Cand s-a evaporat romul, se da la o parte. Se aranjeaza bananele intr-un bol, se pune inghetata de vanilie in mijloc si se toarna sos deasurpa. Poti sa presari nuca de cocos ( rumenita putin de tot intr-o tigaie cat sa fie aurie si mirositoare) sau nuci si alune pe deasupra.

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 15/04/2007 12:58

Roxana, ce faina reteta cu bananele, o voi face cat de curand. Multumesc :hug: ai fost o draguta ca mi-ai raspuns.
A fost intr-adevar bine ca am facut aperitive pentru ca am avut timp de povesti. L-au placut foarte mult, toate. La desert am optat pentru ceva ce am facut de foarte multe ori, pentru ca timpul a fost scurt, a fost o zi incarcata cu alte lucruri.

Meniul a fost acesta:
1. aperitiv cu peste afumat, maioneza, mustar frantuzesc, ceapa rosie pe biscuiti sarati, dietetici
2. aperitiv cu muschiulet afumat, maioneza de casa amestecata cu mustar frantuzesc, cubulete de castravete murat
3. aperitiv cu pui picant (din pulpa, tras la tigaie cu boia iute si piper), smantana grasa (care trebuia amestecata cu putina menta - acum nu am pus ), sfecla rosie coapta si taiata cubulete mici
4. salata de paste barilla cu ton maruntit din conserva, porumb dulce, masline, condimente
5. salata de pui picant (piept de pui prajit in ulei de masline cu condimente: boia dulce, boia iute, piper alb) si salata verde cu ridichi, ceapa verde si sos de iaurt: iaurt dietetic, zeama de lamaie, sare, piper alb, ceapa verde tocata fin, patrunjel tocat fin.
6. prajitura cu ciocolata (chec la care am folosit multa ciocolata amara)
7. tarte tatin cu frisca vegetala batuta cu zahar vanilinat si smantana

Anexez si poze. Lumina in camera e oranj si de la lumanari au iesit foarte putin diferite culorile fata de realitate...


:pup:
Fişiere ataşate
prajitura uscata cu ciocolata.jpg
prajitura uscata cu ciocolata.jpg (101.12 KiB) Vizualizat de 62903 ori
salata de pui cu sos de verdeata.jpg
salata de pui cu sos de verdeata.jpg (115.78 KiB) Vizualizat de 62903 ori
salata de ton cu paste.jpg
salata de ton cu paste.jpg (101.14 KiB) Vizualizat de 62903 ori
aperitive cu pui picant si muschi afumat.jpg
aperitive cu pui picant si muschi afumat.jpg (101.6 KiB) Vizualizat de 62903 ori
aperitiv cu macrou afumat.jpg
aperitiv cu macrou afumat.jpg (139.45 KiB) Vizualizat de 62903 ori
masa1.jpg
masa1.jpg (88.6 KiB) Vizualizat de 62903 ori
tarte tatin1.jpg
tarte tatin1.jpg (97.55 KiB) Vizualizat de 62905 ori

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 15/04/2007 01:08

P.S. Roxana, am si saptamana viitoare invitati... o sa revin cu poze si de acolo...

Te stept si pe tine :hug: sa pui poze...mi-ar placea sa vad cum arata...

Acest subiect ne-ar salva pe multe dintrenoi cand suntem in criza de timp sau de idei...va astept cu multa curiozitate ideile :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 15/04/2007 11:27

=D> Onna,mi-a placut foarte mult meniul tau. :roll:
Si eu prefer sa fac tot asa, cateva aperitive pe bruschette,tartine,salata cruditati cu maioneza,etc.La primul fel,cand il fac,prefer lasagne sau risotto.Daca nu,fac doua tipuri de felul doi pe baza de carne si garnitura.Apoi o salata de fructe si un dulce.

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 16/04/2007 08:57

Aperitive multe si diverse, 2 feluri de preparate cu carne si garnitura, desert si fructe =D> muncesti mult :flower: :flower: :flower:

Pregatesti doua feluri de mancare cu carne diferita sau doua preparate cu acelasi fel de carne, dar gatita diferit? Si este vorba mai mult despre o masa la pranz?

La mine in casa se consuma mai putina carne si ma gandesc ca...am tinut 'musafirii' la regim :D. Dar nu s-a plans nici unul pana acum. :P

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 16/04/2007 11:21

Onna scrie:Aperitive multe si diverse, 2 feluri de preparate cu carne si garnitura, desert si fructe =D> muncesti mult :flower: :flower: :flower:

Pregatesti doua feluri de mancare cu carne diferita sau doua preparate cu acelasi fel de carne, dar gatita diferit? Si este vorba mai mult despre o masa la pranz?

La mine in casa se consuma mai putina carne si ma gandesc ca...am tinut 'musafirii' la regim :D. Dar nu s-a plans nici unul pana acum. :P

Fac doar doua,maxim trei aperitive, doua preparate diferite cu carne de pui si altul de vita(sau porc).Nu muncesc asa mult ,nu fac in cantitati industriale(depinde si cate persoane vin)dar imi place ca oaspetii sa aiba doua tipuri de felul doi,de unde poate alege.Cand fac lasagne sau risotto,nu fac doua preparate la felul doi.In general invit prietenii la cina si nu la pranz.Chiar daca nu se mananca mult seara,cand imi vin oaspetii, prefer sa fac mai abundant..A doua zi nu mai muncesc :D mancam ce ramane,daca ramane.Nici la mine nu s-a plans nimeni pana acum, fiindca le-am dat multa carne. :P

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 16/04/2007 11:25

Bravo Onna, arata bine, as veni sis eu in vizita. Uite aici, doua subiecte -unul unde am pus eu niste idei de aperitive si subiectul Cristei cu clatite umplute, eu n-am apucat sa le fac pana acum ca mi-e lene sa stau la facut clatite :blushing: , dar nu pot sa-ti spun cat poftesc la ele. Si mi se pare o idee buna de servit musafirii, arata bine, poti faci cat mai multe feluri, depinde de umpluturi, cu sau fara carne sau amestecate, poti sa le mai si gratinezi cu un sos bechamel cu sau fara branza :buuun: Daca mai imi vine idei, revin.
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... highlight=

http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... highlight=

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 17/04/2007 07:52

Nicoleta, sa stii ca am retinut si o sa probez si eu asa. Cu 2 feluri la felul2 sau aperitiv cald si un fel2. :hug: Multumesc de idei. :flower:

Roxana,super topicul tau cu idei de aperitive. Cautam de mult timp asa ceva. Arata foarte bine, mi-au placut mult. =D> :flower: Mie imi plac foarte mult aperitivele. Sunt foarte potrivite pentru mese intre prieteni, au de unde alege iar eu ca gazda stiu ca vor gasi cel putin ceva pe gustul lor- sunt practice pentru mine. Majoritatii prietenilor mei ii place sa aiba 'libertate de miscare'. Sa nu stea numai langa masa mare intinsa. Totusi, personal, cel mai mult prefer mesele la care se servesc putine feluri, bune si se sta la masa.

Multumesc mult pentru link-ul Cristei cu clatitele. Faceam si eu asa aperitive dar nu am stiut nicodata ca se pot face clatite mari in cuptor. Buna idee. =D> =D>

Mai scrie daca iti mai vin idei. Revin si eu cat de curand. :pup:

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 23/04/2007 08:14

Pentru musafiri neasteptati...un desert de 20minute...

...si ceva sarat ramas de la pranz.
Fişiere ataşate
finala1.JPG
finala1.JPG (79.56 KiB) Vizualizat de 62702 ori
final.jpg
final.jpg (57.6 KiB) Vizualizat de 62702 ori


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori