Paine alba (reteta lui Paul Hollywood)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Paine alba (reteta lui Paul Hollywood)

Mesajde antoniah » 21/09/2012 11:39

Vinerea nu obisnuiesc sa framant aluat (insa acum am gasit un mic ragaz sa scriu reteta).

Pregatirea acestei paini a fost speciala. Am pus mult suflet (nu ca nu as face de obicei acest lucru insa de data aceasta a fost ”diferit”). Rasplata a fost o paine minunata, aurie si pufoasa, o paine pe care nu o voi uita niciodata.

Sursa reteta: ”100 Great Breads” - Paul Hollywood (”White bread”).

INGREDIENTE:

- 510 g faina alba 000 proaspat cernuta (P.H. recomanda aproximativ 4 cani cu faina, nu foarte pline, conform masurilor din U.S. si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 510 g faina)
- 6 g sare de mare fin macinata
- 295 ml apa (P.H. recomanda in reteta originala 1 si 1/4 cana cu apa, conform masurilor din U.S. - cana nu trebuie sa fie foarte plina - eu am folosit in total 295 ml apa)
- 60 ml ulei de masline
- 7 g drojdie uscata
- ulei pentru pregatirea tavii de copt / folie antiaderenta pentru copt

Am scris cantitatile ingredientelor pe care le-am folosit insa pe parcursul framantarii (pana aluatul dobandeste consistenta dorita) este posibil sa aveti nevoie de putina faina sau apa in plus.

MOD DE PREPARARE:

- Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).
- Aluatul bine framantat se lasa timp de o ora, acoperit, intr-o incapere calduta.
- Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt).
- Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma usor alungita.
- Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 30 min - 1 ora (eu am lasat aluatul sa creasca in aceasta etapa timp de aproximativ 50 de minute, acoperit cu un bol).
- Se incalzeste cuptorul la 230 grade C.
- Se presara putina faina la suprafata aluatului (desi autorul nu a mentionat in carte, eu am taiat suprafata painii).
- Se coace painea timp de 35 de minute.
- Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi, sa aveti paine calda si vorbe bune! :flower:
Fişiere ataşate
15 Paine alba.JPG
15 Paine alba.JPG (88.68 KiB) Vizualizat de 15310 ori
14 Paine alba.JPG
14 Paine alba.JPG (94.12 KiB) Vizualizat de 15310 ori
13 Paine alba.JPG
13 Paine alba.JPG (92.29 KiB) Vizualizat de 15310 ori
12 Paine alba.JPG
12 Paine alba.JPG (61.85 KiB) Vizualizat de 15310 ori
10 Paine alba.JPG
10 Paine alba.JPG (61.33 KiB) Vizualizat de 15310 ori
09 Paine alba.JPG
09 Paine alba.JPG (69 KiB) Vizualizat de 15310 ori
08 Paine alba.JPG
08 Paine alba.JPG (65.79 KiB) Vizualizat de 15310 ori
07 Paine alba.JPG
07 Paine alba.JPG (97.98 KiB) Vizualizat de 15310 ori
Paine alba Colaj 01.jpg
Paine alba Colaj 01.jpg (45 KiB) Vizualizat de 15310 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 21/09/2012 11:44

Antonia... :master: :master: :master: =D> =D> =D>

Ai devenit maestra la framintat aluaturi :!:

Ti-a iesit o frumusete/bunatate de paine... :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :pup: :hug: :pup:
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 21/09/2012 11:53

Dani draga, merita incercata reteta aceasta. Painea creste si se rumeneste sub ochii tai... Aluatul se formeaza mai repede decat crezi, nu este greu de framantat (mai mult dureaza asteptarea).

Iti multumesc! Te pup si va doresc un sfarsit de saptamana cat mai frumos!

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 22/09/2012 10:03

Superba paine ti-a iesit....un miez asa de pufos si o crusta asa de aurie si de crocanta.....Antonia :master: :master: :master: =D> =D> =D> :roll: :roll: :roll: :buuun: :buuun: :buuun: si nu mai am cuvinte.Pozele sant superbe, apetisante, iti vine sa intinzi mana si sa iei o bucatica sau macar firimiturile de pe prosopel sa le aduni in graba si sa le mananci :buuun: :buuun: :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 22/09/2012 11:47

antonia ce painica faina!! :master: :master: :master: :master: :master:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 22/09/2012 06:50

pupi scrie:Superba paine ti-a iesit....un miez asa de pufos si o crusta asa de aurie si de crocanta.....Antonia :master: :master: :master: =D> =D> =D> :roll: :roll: :roll: :buuun: :buuun: :buuun: si nu mai am cuvinte.Pozele sant superbe, apetisante, iti vine sa intinzi mana si sa iei o bucatica sau macar firimiturile de pe prosopel sa le aduni in graba si sa le mananci :buuun: :buuun: :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup:


Draga mea Pupi, :hug: am cartea lui P.H. de la o prietena draga (ei ii datorez parte din toate realizarile mele in bucatarie).

Am pregatit pana acum doua paini (prima a fost ”Cornsheaf Loaf” iar aceasta painica alba a fost a doua). Cea din urma mi s-a parut mult mai usoara din punct de vedere al pregatirii insa cu mana pe inima spun ca a fost o paine minunata pe care nu o voi uita niciodata.

Daca am fi mai aproape, as pregati cu mult drag o painica special pentru tine (cartea lui P.H. are multe retete frumoase si interesante).

Urmatoarea incercare... va fi o paine dupa o reteta medievala.

Iti multumesc, te imbratisez cu drag si va doresc un sfarsit de saptamana cat mai frumos!

:hug: :pup: :flower: :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 22/09/2012 06:58

yaya6 scrie:antonia ce painica faina!! :master: :master: :master: :master: :master:


Iti multumesc pentru apreciere! Painea aceasta a fost o mare bucurie pentru noi. Ma bucur sa stiu ca ti-a placut.

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 25/09/2012 04:52

Pupi draga, daca intamplator ajungi din nou la postarea mea, te rog spune-mi, in U.S. ”1 package yeast” (cel pe care il cumperi in mod obisnuit din magazin) cat cantareste? :?:

In aceasta reteta, Paul Hollywood specifica in cadrul ingredientelor ”1 package yeast”, fara a specifica un anumit gramaj. Dupa cautari prin forumuri din U.S. am gasit echivalentul in ”teaspoons”, anume:

1 package yeast = 2 and 1/4 teaspoons dry active yeast.

Am framantat folosind aceasta echivalenta. A rezultat o painica minunata dar uite ca nu imi da pace acest gand: am avut noroc sau echivalentul este corect asa cum am scris mai sus?! :?:

Imi este foarte util sfatul tau pentru urmatoarele mele incercari. :)

Te pup si iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/09/2012 09:13

Antonia, ai gasit bine transformarea. Aici sant mai multe marimi de plicuri, cele mai folosite si care sant data in cartile de bucate sant cele care am sa le postez. Plicul de 7 gr este echivalentul a doua lingurite iar plicul de 8 grame si ceva este echivalentul a doua lingurite si un sfert.
In general la retetele unde nu se da gramajul plicului se precizeaza 2 lingurite de drojdie uscata sau doua si un sfert , iar daca nici asta nu se precizeaza atunci in functie de cantitatea de faina ( la jumate de kg se pune 2 lingurite sau ceva mai putin si la 1 kg deja se pune pachetul de 8 grame si ceva) deci chestie de " simt", de ochi , de experienta. :D ....uite aici pliculetele :hug: :hug: :pup: :pup:
Fişiere ataşate
028 drojdie.jpg
028 drojdie.jpg (107.24 KiB) Vizualizat de 15108 ori
026 drojdie.jpg
026 drojdie.jpg (108.56 KiB) Vizualizat de 15108 ori
025 drojdie.jpg
025 drojdie.jpg (108.22 KiB) Vizualizat de 15108 ori
024 drojdie.jpg
024 drojdie.jpg (86.85 KiB) Vizualizat de 15108 ori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 26/09/2012 11:42

Pupi draga, inainte de a scrie orice, vreau iti multumesc pentru tot ce ai scris si pentru fotografii. :flower:

Nedumerirea mea venea din faptul ca in partea introductiva a cartii (”Tools, techniques and tips”), P.H. spune ”all the recipes in this book use compressed fresh yeast” iar la ingredientele acestei retete era mentionat ”1 package yeast”. Nu stiam cat cantareste un pachetel. :?: Apoi am gasit echivalentul... ”1 package yeast = 2 and 1/4 teaspoons active dry yeast”. Iti multumesc :hug: :hug: :hug: (acum stiu sigur ca echivalentul pe care l-am folosit este corect).

Pliculetele pe care le folosesc eu sunt identice cu cele postate de tine (cele cu ambalaj de culoare verde) - un plic contine 7 g drojdie uscata (echivalentul a 25 g drojdie proaspata). Drojdia uscata se gaseste aici si in pliculete de 10 g sau la ambalaj de 100 g (comercializate de o alta firma).

Mi se par foarte practice masurile acestea (economisesc timp). Imi place sa le folosesc si tin foarte mult la ele. :)

Iti multumesc inca o data pentru tot! :hug: :flower: :pup:

P.S. Am facut un tabel unde sa imi notez transformarile si echivalentele. :blushing:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 19 vizitatori