Pasta pentru uns tavi, vase termorezistente, forme de copt

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Pasta pentru uns tavi, vase termorezistente, forme de copt

Mesajde lucia_bp » 11/11/2013 09:57

Sunt tare multumita de pasta asta :!: Sper sa va fie si voua de ajutor :peace:

Este o pasta ideala :!: Folosind-o, nimic nu se mai prinde si nu se arde de tavi / forme de copt / vase termorezistente / vase yena, etc. :peace:

O folosesc de ceva vreme si nu ma mai obosesc sa ung tavile cu unt si sa le tapetez cu faina, nu ma mai chinui sa tai hartie de copt dupa dimensiunea tavii utilizate…este grozava pentru formele de muffins, tarte, forme gen Bundtcake, etc. care au multe onduleuri, striatii…chiar si forme din silicon, cu diverse modele, care alta data mi-au facut probleme la dezlipirea prajiturilor, checurilor, etc…

Pasta aceasta actioneaza ca o bariera intre aluat si tava.
De multe ori, cand tavile sunt unse cu unt / untura / ulei ( cazul painii / cozonacilor, etc) o parte din grasime se poate absorbi in aluat in timpul dospirii si coacerii, ceea ce face ca uneori produsul sa se lipeasca de forma.

Cu pasta asta se pot unge nu numai tavile / formele pentru paine / prajituri; ea poate fi folosita si pentru ungerea tavilor pentru friptura pregatita la cuptor, hamburgeri, chiftele, gratin-uri, etc.

Tavile se curata foarte usor doar cu apa calda si detergent pentru ca nimic nu se va prinde / arde si nu mai este necesar sa va ingroziti la gandul ca urmeaza momentul neplacut sa radeti grasimea sau arsurile de pe ele.


Ingrediente

-1 cana grasime *, la temperatura camerei
-1 cana faina **
-1 cana ulei vegetal

Se foloseste aceeasi masura pentru cele 3 ingrediente: 1 cana = 250 ml

* poate fi untura, shortening ( untura vegetala), ghee ( unt clarificat), ulei de cocos, ulei de palmier, unt, etc.
Daca intrebuintati:
-untura- pasta poate fi pastrata in frigider pana la 1 an;
-unt- pasta se poate pastra in frigider pana la expirarea termenului de valabilitate al untului, dar nu mai mult de 2 ½ luni.

** In cazul in care coaceti produse care contin in compozitie cacao / ciocolata, puteti inlocui o parte din faina cu cacao atunci cand pregatiti pasta.

Preparare

Puneti toate ingredientele intr-un bol si amestecati putin cu o lingura ( compozitia obtinuta prezinta cocoloase si o culoare spre gri).
Mixati la viteza maxima 3- 5 min sau pana ce amestecul aproape isi dubleaza volumul si capata o culoare alba. Pasta obtinuta trebuie sa aiba consistenta unei maioneze. La nevoie, adaugati inca 1- 2 linguri de faina si continuati mixarea inca cateva minute.
Turnati in borcane prevazute cu capac sau container ce poate fi inchis ermetic.
Sigilati, inscriptionati si dati la frigider.

Se foloseste prin pensularea tavilor / formelor/ vaselor, etc.


Nota: Pentru aceasta reteta am folosit untura ( din pacate, cea intrebuintata de mine a avut o culoare mult spre gri, de aceea pasta obtinuta de mine nu are culoarea alba).

M-am convins ca acesta pasta este grozava. Am pregatit-o de mai multe ori, dar in cantitati mai mici ( pastrand proportia) pentru a o consuma cat mai rapid.
Am pastrat in frigider un borcanas mai mic cu pasta pregatita cu unt si alta cu untura. Cea cu unt, dupa 2 ½ luni a prins un miros neplacut si putin mucegai, dar cea cu untura a rezistat 12 luni. Sunt mult mai multumita de pasta facuta cu untura.
Fişiere ataşate
cimg5892.jpg
cimg5892.jpg (63.43 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5900.jpg
cimg5900.jpg (75.87 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5902.jpg
cimg5902.jpg (58.43 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5906.jpg
cimg5906.jpg (62.23 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5947.jpg
cimg5947.jpg (70.39 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5924.jpg
cimg5924.jpg (75.79 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5923.jpg
cimg5923.jpg (84.13 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5926.jpg
cimg5926.jpg (79.34 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5963.jpg
cimg5963.jpg (57.3 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5969.jpg
cimg5969.jpg (55.7 KiB) Vizualizat de 1828 ori
cimg5982.jpg
cimg5982.jpg (59.42 KiB) Vizualizat de 1828 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 11/11/2013 02:35

buna idee Lucia , multumesc pentru sfaturile minunate =D> =D> :master: :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 11/11/2013 06:32

Multumesc pentru idee! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 11/11/2013 06:51

Am retinut ideea,iti multumesc! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/11/2013 08:54

:D :D ...imi place. Aici se gaseste la magazinul lui Wilton o solutie de uns tavi, tto pe baza de untura dar cum e untura obtinuta prin procedee chinmice , in laboratoare , o folosesc nu rar ci foarte rar.
Am sa fac pasta asta a ta cu siguranta.....cunosc "efectul" acestei paste.....mersi draga mea :hug: :hug: :pup: :pup:
Ultima oară modificat 12/11/2013 07:05 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 11/11/2013 09:32

O idee minunata :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
Felicitari pentru postare =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/11/2013 05:10

alejoe scrie:buna idee Lucia , multumesc pentru sfaturile minunate =D> =D> :master: :master: :master:


Cu placere :pup: ... si eu m-am inspirat din multe retete postate de tine :master: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 19/11/2013 09:03

antoniah scrie:Multumesc pentru idee! :hug: :pup: :flower:


:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/11/2013 07:01

Danieluta scrie:Am retinut ideea,iti multumesc! :hug: :pup: :flower:


Sper sa-ti fie de folos :peace: :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/11/2013 08:43

pupi scrie::D :D ...imi place. Aici se gaseste la magazinul lui Wilton o solutie de uns tavi, tto pe baza de untura dar cum e untura obtinuta prin procedee chinmice , in laboratoare , o folosesc nu rar ci foarte rar.
Am sa fac pasta asta a ta cu siguranta.....cunosc "efectul" acestei paste.....mersi draga mea :hug: :hug: :pup: :pup:


:peace: :pup: ...in felul acesta stii ce ingrediente pui in pasta...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori