Peltea de gutui

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

carla27carla
Incepator
Mesaje: 148
Membru din: 26/03/2009 08:31
Localitate: cluj napoca,romania

Peltea de gutui

Mesajde carla27carla » 07/11/2013 05:44

Ingrediente:
cojile si cotoarele de la gutui
3 kg zahar
zeama de la 1 lamaie
apa
Mod de preparare:
Se pun cojile bine spalate si cotoarele sanatoase la fiert intr-o oala cu apa cat sa le acopere la foc mic.
Cand sunt fierte si apa a scazut ,se strecoara si se pune la foc mic ,se adauga zeama de la lamaie.Cand clocoteste se adauga zaharul si se lasa sa fiarba pana este gata .
Se verifica daca e gata la fel ca la dulceata.Se pune calda in borcane curate si sterilizate.
Fişiere ataşate
marcy10_025_resized.jpg
marcy10_025_resized.jpg (76.5 KiB) Vizualizat de 1967 ori
marcy10_040_resized.jpg
marcy10_040_resized.jpg (54.23 KiB) Vizualizat de 1967 ori
marcy10_062_resized.jpg
marcy10_062_resized.jpg (64.42 KiB) Vizualizat de 1967 ori
marcy10_068_resized.jpg
marcy10_068_resized.jpg (67.13 KiB) Vizualizat de 1967 ori
marcy10_072_resized.jpg
marcy10_072_resized.jpg (81.98 KiB) Vizualizat de 1967 ori
marcy

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 11/11/2013 12:39

Carla, dar tu te-ai pregatit foarte serios pentru iarna (sunt sigura ca in camara ta sunt multe bunatati... :vis: )

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/11/2013 05:01

Cat de mult imi place pelteaua de gutui, nici nu-ti poti inchipui...Anul acesta am zis " Pas " pentru ca mai am cateva borcane de anul trecut si vreau sa le termin...Dar la anul, nu mai am nici o scuza...

Ai fost tare harnicuta :peace: Felicitari pentru reteta si postare =D> =D> =D>

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 12/11/2013 05:04

imi place mult , cred ca sunt 10 ani de cand nu am mancat :wink: =D> =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/11/2013 07:36

Carla, imi place si mie tare mult pelteaua de gutui, chiar am facut si eu saptamana trecuta cateva borcane .
Eu totdeauna pun cojile si casutele gutuilor la fiert in apa cat sa le acopere cu 3 degete. Cand sant cojile foarte moi pun in strecurator asezat deasupra unui vas colector si las asa sa se scurga de la sine fara sa apas, fara sa fortez ca sa iasa pelteaua limpede altfel ajunge si putina pulpa in borcan. Dupa operatia de scurgere masor cu un pahar de jumatate de litru lichidul obtinut si de acolo incep cantaritul zaharului. La fiecare litru de lichid obtinut in urma fiertului se adauga 1 kg de zahar . Se fierbe circa 40 de minute dupa care se pune putin intr-o farfurie si se da la frigider. Rece fiind, daca tai pelteaua cu o lingura sau cutit si isi pastreaza forma( cele doua jumatati nu se impreuneaza) atunci pelteaua e gata. .
Am citit reteta si al tine nu exista explicatia cu lichidul. Cantitatea de apa pusa peste coji este in functie de cantitatea de coji avuta iar zaharul pe care l-ai scris poate sa fie prea mult daca ai coji doar de la 3 gutui sau prea putin daca ai coji de la 15 gutui.
Scuze, nu te supara pe mine dar am considerat necesar sa fac observatia asta pentru ca nu se intelege exact din reteta cata apa a rezultat in urma strecurarii lichidului de pe coji. Daca ai timp si daca vrei te rog sa modifici la reteta pentru cand va ajunge in cartea de bucate.
Multumesc mult si inca odata imi cer scuze, sant sigura ca in graba ai uitit sa specifici cantitate ade apa raportala la kilogramele de zahar date in reteta :hug: :flower:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori