Postul Pastelui

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

LAUR
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 20/02/2007 11:13
Localitate: CASTELLON SPANIA

Postul Pastelui

Mesajde LAUR » 20/02/2007 11:24

Buna,
am cautat pe internet retete de post si v-am gasit pe voi.Ma bucur mult ca v-am gasit pentru ca eu locuiesc in Spania si aici lumea nu da navala sa tina postul Pastelui.Ce retete cunosteti voi care sa nu aiba multe calorii?Cu cartofii prajiti, orez,margarina sau halvaua risc sa trec de la retete de post la cure de slabire.multumesc
LAURA

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2007 12:15

Retete cred ca sunt multe, si daca au carne in ele o elimini ...

N-ai cum sa sari peste cartofi si orez in perioada asta, dar dc nu le combini si dc le maninci cu masura ( orezul inainte de a-l prepara sa nu fie mai multe de 60-80 grame pt o portie ) va fii ok.

Alternative la carne : mincaruri din fasole boabe, linte, naut ...adica proteina vegetala . Apoi mazare, fasole verde, ciuperci, dovlecei si vinete, fenel ( finocchio in italiana .. nu stiu cum se numeste in spaniola dar tb sa sune asemanator), si multe alte frunze verzi care in perioada asta se gasesc din abundenta . Conopida, varza, broccoli ...

Chiftelute din legume fierte coapte pe gratar sau la cuptor, ca sa se lege intre ele adaugi mereu si cite un cartof fiert ... asta pt ca nu poti pune ou sau brinza.

Apoi salate verzi, de rosii, ardei cu sau fara porumb boabe ... salata orientala

Supele de zarzavaturi, supele cu taitei ( aia din faina si apa ) sau supele creme


Poti face musaca din legume , fara carne... Poti umple dovleceii sau vinetele cu miezul lor ...

Si evident ca poti minca fructe de mare ( scoici, calamari.. astea sunt considerate de post si la ortodocsi ).

Sunt tare multe retete de post, in general mult mai interesante decit cele cu carne .



uite multe retete pe care le-am copiat si eu de pe net:

Icre din fasole alba
1/2 kg. fasole alba uscata, ulei, 1 lamiie, sare, boia sau piper, 100 gr. masline, 1 buc. ceapa
Se pune la fiert fasolea inmuiata din ajun in apa rece cu sare. Cind s-a inmuiat, se scurge zeama (care se poate servi separat cu taitei), iar fasolea se trece printr-o sita deasa. Pireul se freaca turnind ulei cu picatura, ca la maioneza. Cind este suficient de grasa se adauga zeama de lamiie, ceapa rasa, sare si boia pina capata culoarea roz ca icrele.
Se asaza pe un platou lung, se garniseste cu cite o gramajoara de masline tocate la distanta de 2-3 cm, alternind cu felioare subtiri de lamiie.

Sarmalute cu orez si ciuperci

Se caleste ceapa (3-4 bucati taiate marunt) impreuna cu un morcov ras, o telina rasa, 1/2 kg orez. Se adauga verdeata tocata marunt (patrunjel si marar), sare, piper si doua cutii de rosii decojite si taiate marunt. Se adauga ciupercile taiate. Se lasa sa se raceasca si se formeaza sarmalute cat mai mici. Intr-o cratita se pune varza tocata marunt, apoi se asaza sarmalutele si deasupra vom pune tot varza tocata. Se pun la fiert, iar dupa 15-20 de minute se adauga suc de rosii, o crenguta de cimbru. Se dau la cuptor.

Pizza vegetariana

Ingrediente:
600 g faina, 300 ml apa calda, 50 g drojdie, o lingurita margarina, o ceapa, un morcov, o telina mica, cimbru, doua cutii pasta de rosii, 100 g masline, o cutie ciuperci, sare, piper
Mod de preparare
Se amesteca faina cu drojdia, apoi se adauga apa calda, margarina si o lingurita de sare. Se face un aluat care se lasa sa creasca in tava unsa si tapetata cu faina. Ceapa, morcovul si telina se curata, se dau pe razatoare si se calesc. Se adauga cimbru, piper si pasta de rosii. Pentru a se inmuia sosul se adauga putina apa. Se lasa sa se raceasca, apoi se intinde peste aluatul crescut. Se orneaza cu masline taiate feliute si ciuperci. Se tine la cuptor 30-40 minute.

Paste fainoase cu ciuperci sau masline

Ingrediente: 500 g paste fainoase, doua cepe, 3 catei de usturoi, 3 linguri ulei, putin Delikat, piper, sare, cimbru, doua linguri bulion, un praf de zahar, o cutie ciupercute sau 200 g masline.
Preparare: Ceapa se toaca marunt, usturoiul se toaca subtire, se calesc putin si se sting cu bulion si zeama de la ciupercute. Se fierbe pe foc mic, adaugand pe rand: sare, zahar, piper, cimbru, putin Delikat si ciupercutele. Sosul se rastoarna peste pastele fierte separat si clatite in sita cu apa rece. In loc de ciuperci se pot adauga masline oparite separat.

Salata de cruditati

2 morcovi, o telina, un mar. Se dau pe razatoare, se adauga sare, putin otet sau zeama de lamaie. Toate se amesteca cu o maioneza vegetala preparata din 2 - 3 linguri de mustar care se freaca bine cu ulei, pana se ingroasa.

Sote de mazare

Ingrediente: un kg mazare, 2-3 linguri ulei, 2-3 linguri marar sau patrunjel verde, sare, o lingurita zahar
Preparare: Mazarea se pune la fiert in apa clocotita si se lasa sa fiarba pana se inmoaie. Se sareaza apoi se strecoara si se pune intr-o cratita cu ulei infierbantat, in care s-a topit zaharul. Se presara verdeata tocata si se scutura cratita pentru a amesteca bine continutul. Inainte de servire se adauga o bucatica de margarina. Se serveste fierbinte.

Salata de cartofi
4 buc. cartofi, 4 buc. ardei grasi, citeva fire de ceapa verde, 4-5 buc. rosii, 100 gr. masline, sare, piper, otet sau zeama de lamiie, ulei, patrunjel tocat, 2 catei de usturoi
Cartofii fierti in coaja se curata si calzi se taie felii. Rosiile se taie la fel felii, ardeii se taie fisii lungi subtiri, cepele verzi se taie bucatele cu cozi cu tot. Se freaca platoul cu usturoi, se amesteca bine toate legumele, se sareaza, se pipereaza, se toarna uleiul cu otetul sau zeama de lamiie si se presara patrunjelul tocat. Se garniseste de jur-imprejur cu sferturi de rosii intercalate cu masline.
Se serveste imediat

Maioneza de post- Eu o fac dintr-o telina fiarta si un cartof fiert pisate bine si frecate cu mustar si ulei. Nu inghite asa mult ulei ca maioneza din oua, daca va trebuie mai multa mai bine puneti mai multe legume. Cred ca merge si cu pastarnac sau patrunjel.
Eu fac un fel de salata de Beof (nu stiu franceza...) cu legume fierte, castraveti, gogosari si maioneza din asta. Mustarul o face sa semene cu salata de Beof(?)


Salata de conopida

¡ 1 conopida de marime medie
¡ 2-3 linguri de maioneza de post
¡ 2-3 catei de usturoi pisat
¡ patrunjel fin tocat
¡ sare si piper dupa gust
Se spala bine conopida, se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp sa piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Cand este fiarta conopida, se taie marunt, se adauga maioneza cu usturoiul pisat, si se potriveste de sare si piper. Se adauga apoi patrunjelul tocat.

Salata de orez

¡ 1 ceasca de orez
¡ 4 ardei grasi
¡ 4 rosii mari, bine coapte
¡ 4 cepe potrivite
¡ ulei, otet
¡ sare, piper
¡ 1 legatura de marar
Orezul se alege, se spala si se fierbe in apa cu sare, dupa care se pune intr-o salatiera. Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt. La fel ceapa si mararul. Se amesteca toate ingredientele, potrivindu-se de sare si piper.

Icre de post

¡ 1 ceasca de gris
¡ 3 cesti de suc dulce de rosii
¡ 2-3 cepe
¡ 1 ceasca de ulei
¡ sare, piper
Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot uleiul. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul.

Supa de rosii

¡ 1 kg rosii bine coapte
¡ 2 dovlecei taiati rondele subtiri
¡ 4 cartofi
¡ 1 legatura de ceapa verde (sau 2 cepe mai mici)
¡ 3 catei de usturoi
¡ 1 ceasca de ulei
¡ 1 lingurita de zahar
¡ sare, piper
¡ 2 foi de dafin
Intr-o oala suficient de mare se caleste in ulei cepa marunt tocata, se adauga dovleceii si dupa putin timp rosiile decojite, taiate in patru, si cartofii taiati marunt. Se lasa astfel sa fiarba 10 minute. Se adauga 1,5 la apa, piperul, sarea, zaharul, usturoiul taiat marunt si folie de dafin. Se acopera oala si se lasa sa fiarba 40 de minute. Se scot folie de dafin si se paseaza zarzavaturile. Se adauga patrunjel fin tocat si se serveste cu crutoane. Crutoanele se obtin prin prajirea in ulei a unor cubulete de paine.

Supa de conopida

¡ 1 conopida potrivita
¡ 3 cartofi
¡ 1 l apa
¡ sare, piper
¡ 3 linguri de margarina (ulei)
¡ 2 linguri faina
¡ 1 legatura de patrunjel fin tocat
Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase . Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjelul.

Crema de zarzavaturi

¡ 2 cartofi
¡ 2 morcovi
¡ 1 telina mica
¡ 1 praz
¡ 2 rosii (sau suc de rosii)
¡ 2 cepe
¡ 1 legatura de patrunjel
¡ 1 ceasca de ulei
¡ sare, piper
Se curata, se spala si se taie zarzavaturile marunt. Se pun la fiert cu apa si ulei pana se sfarma. Se paseaza astfel incat sa se obtina o crema. Daca este prea consistenta, crema se rareste cu putina apa. Daca este prea subtire, se ingroasa cu 2 linguri fulgi de porumb, care se dizolva in putina apa rece.

Supa de zarvaturi

¡ 4 morcovi
¡ 4 cepe
¡ 2 cartofi
¡ 1 dovlecel
¡ 1 verzisoara dulce
¡ 2 ardei
¡ patrunjel, sare
¡ 1 ceasca de orez (sau fidea)
¡ 2 cesti de suc de rosii
Se toaca zarzavaturile si se pun la fiert in 3 litri de apa. Cand sunt bine fierte se scot, se adauga orezul si apoi sucul de rosii. Se potriveste de sare, se adauga putin zahar, dupa gust, si la sfarsit verdeata. Cand se foloseste fidea, la sfarsit se rad 2 morcovi, sa calesc in ulei si se strecoara in supa. Astfel, supa devine mai gustoasa.
Zarzavaturile fierte ramase se pot prepara salata

Musaca de macaroane cu ciuperci

¡ 500 g macaroane sau taitei lati
¡ 1 lingura de ulei
¡ 200 g mazare
¡ 2 morcovi potriviti
¡ 500 g ciuperci
¡ 1 ceapa mare
¡ 5 catei de usturoi
¡ 1 ceasca de ulei
¡ 0,5 kg rosii decojite si taiate marunt
¡ sare, piper
¡ busuioc taiat marunt si cimbru
¡ 9 linguri de margarina
¡ 11 linguri de faina
¡ 8-9 cesti de apa
¡ 8-10 masline fara samburi
¡ 4 linguri de marar si patrunjel tocat
Se fierb macaroanele in apa cu sare si 1 lingura de ulei, timp de 8 minute. Se clatesc cu apa rece si se strecoara. Se fierbe de asemenea mazarea timp de 6 minute in apa cu sare si se strecoara. Se spala si se taie marunt morcovul, ciupercile, cepa, usturoiul si se calesc in ulei. Se adauga rosiile, sarea, piperul, cimbrul si busuiocul. Se fierb pana raman numai cu uleiul. Sosul besamel se pregateste astfel: in margarina topita se pune faina, se amesteca continuu pana capata culoare aurie. Se adauga cu mare grija apa (cate putina) si se amesteca cu telul. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga sarea si patrunjelul. Se tapeteaza cu ulei o forma mare si se pune un strat subtire de sos besame, apoi in straturi alternative macaroane si sos de ciuperci, presarand deasupra sosului de ciuperci, de fiecare data, putina mazare, si din nou crema besamel. Se repeta operatia de 4-5 ori, astfel incat sa se astearna deasupra un strat mai gros de crema besamel, peste care se presara maslinele.
Se da la cuptor incins 25-30 minute.

Sarmalute in foi de vita

¡ 1 kg de foi de vita (50 buc.)
¡ 1 kg orez
¡ 1 ceasca de ceapa tocata
¡ 1 legatura de ceapa verde
¡ 1 legatura de marar
¡ 1 legatura de patrunjel
¡ 1 1 ceasca de ulei
¡ zeama de la 2-3 lamai
¡ 3 cesti apa
¡ sare, piper
Daca suntem in perioada cand se gasesc frunze de vita proaspete, se spala si se inmoaie pe rand in apa care fierbe. Daca insa folosim frunze din conserva, acestea trebuie fierte cca. 4-5 minute, ca se fragezeasca.
Umplutura se pregateste astfel: in jumatate din ulei si o ceasca de apa se amesteca cele doua feluri de ceapa, orezul spalat in prealabil, verdeata tocata, sarea si piperul, tinandu-se pe foc pana cand inghit toata apa. In foile de vita pregatite se pune cate o lingurita din umplutura, se impacheteaza si se aseaza sarmalele, dupa ce pe fundul oalei s-a asezat fie un gratar, fie cateva foi de vita. Dupa ce s-au randuit sarmalutele se toarna sosul de rosii, restul de ulei, apa, zeama de lamaie si cateva foi de dafin. Se fierb la foc mic pana raman numai cu uleiul. Daca orezul nu s-a fiert suficient de bine, se mai adauga putina apa. Se servesc reci, garnisite cu felii de lamaie.

Ghiveci

¡ 1 kg cartofi
¡ 1 kg dovlecei
¡ 1 kg morcovi
¡ 1 kg mazare
¡ 1 kg rosii
¡ 1 capatana de usturo9i
¡ 1 praz
¡ 1 ardei verde
¡ 1 1 ceasca de ulei
¡ 5 cepe mari
¡ sare, piper, dafin
¡ 1 legatura de marar si patrunjel
Ceapa, prazul si ardeiul taiate solzi se calesc in ulei. Se adauga in ordine: morcovii, mazarea, cartofii si dovleceii taiati rondele. Se adauga apa, fara sa se depaseasca nivelul zarzavaturilor. Cand sunt bine fierte, se adauga rosiile decojite si date prin razatoare, usturoiul tocat marunt, sarea, piperul si dafinul. Se mai lasa pe foc 10 minute. Verdeata se adauga dupa ce se indeparteaza de pe foc.

Orez cu rosii la cuptor

Pentru 5 persoane:
¡ 1 kg rosii bine coapte
¡ 1 capatana usturoi
¡ 1 ceasca ulei
¡ 1 kg orez
¡ 3 ardei taiati solzisori
¡ 1 legatura patrunjel fin tocat
¡ 1 kg de masline negre taiate felii (facultativ)
Se indeparteaza coaja si semintele rosiilor si se taie marunt. Intr-o tava obisnuita, dupa ce se tapeteaza cu ulei, se pun jumatate din rosii. Se presara deasupra sare, piper, patrunjel, usturoiul taiat felioare si ardeiul solzisori. Se amesteca orezul nefiert cu maslinele si patrunjelul. Se aseaza in tava peste stratul de rosii jumatate din amestecul de orez. Peste el se toarna jumatate din cantitatea ramase de rosii, se presara ulei, sare, piper, usturoi, ardei, patrunjel. Se procedeaza la fel cu cealalta jumatate din orez si cu restul de rosii. Se lasa la cuptorul potrivit sa fiarba incet, cel putin 1 de ora. Se serveste rece.

Musaca din vinete si cartofi

Ingredinte:
1 kg. vinete, 1/2 kg. ardei gras, 1 buc conopida mica, 1 kg. cartofi, rosii proaspete (bulion), 300 gr. ulei

Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, dupa care se curata. Ardeiul si conopida se prajesc putin in ulei. Vinetele se coc sau se pot taia felii, dupa care se prajesc la fel ca si ardeiul si conopida. Se unge tava sau de preferinta vasul jena cu ulei, apoi se aseaza un rind de cartofi taiati in felii rotunde. Se pune un rind de conopida pe care se presara orice condiment, apoi se pune un rind de vinete, un rind de ardei. In compozitie se pot adauga dovlecei sau alte legume, dupa preferinta. La sfirsit, se toarna bulionul peste toata tava (sau se se pun rosiile taiate). Se pune vasul la cuptor, la foc mic, aproximativ 45 minute.

Mod de servire:
Se serveste calda, cu ketchup si piper, dupa gust

MAIONEZA DE POST

se pun la fiert impreuna, in apa putina, o telina mare curatata si taiata felii subtiri si doi cartofi curatati si taiati bucati, cu sare si condimente. dupa ce au fiert bine se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. se pun la mixer si se fac pasta. se adauga ulei si se amesteca din nou. iese o maioneza delicioasa.
pofta buna!

Placinta cu varza

Aluat fraged: 1 pach. margarina, 1 lingura otet, 2-3 ling apa, faina cat cuprinde, un praf de sare.
Se framanta si se da la rece.

Umplutura: Varza acra tocata calita in ulei, innabusita, cu piper ca sare are ea destula. In afara postului se pun cateva oua.

Aluatul se imparte in doua, se intind foi nu prea subtiri (3-4 mm), se pune una in tava unsa , umplutura si cealalta deasupra. Se coace la foc potrivit pana incepe sa-si schimbe culoarea.


Aperitiv din legume la minut

Ingredinte:
½ kg. morcovi, o capatina telina, ½ kg. cartofi, 100 gr. ulei, o ceapa

Mod de preparare
Se curata legumele si se dau prin razatoarea mare. Se taie ceapa solzi fini. Se rumenesc repede in ulei incins, se scot cu spumiera. Se sareaza si se pipereaza.

Mod de servire
Sint foarte gustoase si ca aperitiv sau se servesc garnitura la friptura, chiftele, pirjoale etc.

Supa de cartofi

Ingredinte:
1/2 kg. cartofi, 2 buc. morcov, 1 buc. pastirnac, o radacina patrunjel, 1/2 buc. telina, o lingura untdelemn, 2-3 buc. rosii, 2 1/2 l apa, 1 buc. ceapa

Mod de preparare
Se curata zarzavatul si ceapa, se spala si se taie subtire dupa care se aseaza intr-un vas cu apa si putina sare si se pun la foc. Cind zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga cartofii curatati, spalati si taiati in cuburi mici. Dupa ce cartofii sint aproape fierti, se adauga rosiile, curatate de pielite si simburi, taiate felii, sau bulionul, si o lingura de unt sau untdelemn. Dupa citeva clocote, supa este gata.

Mod de servire
Se serveste la masa cu patrunjel si marar verde tocat marunt pe deasupra. Fiind preparata fara rintas, aceasta supa poate fi consumata si de persoanele cu afectiuni ale stomacului.



Supa de legume
Ingredinte:
3 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. varza mica, o cana de fasole alba, 4 buc. cartofi, 3 buc. rosii, 2 linguri ulei, sare

Mod de preparare
Ceapa, morcovul, patrunjelul si varza se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei. Cind legumele s-au inmuiat, se adauga fasolea, fiarta separat, cartofii taiati cubulete si se pune totul intr-o oala de 3 l cu apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate feliute si se mai dau citeva clocote. Se potriveste de sare.

Supa de rosii cu fidea

Ingredinte:
1 kg. rosii (sau o cutie de bulion), 1 buc. ceapa, 1 buc. ardei, zahar, o legatura patrunjel, o legatura marar, fidea (fara ou), sare, boabe de piper

Mod de preparare
Ceapa si ardeiul se curata, se toaca marunt si se calesc. Rosiile se spala, se dau pe razatoare si se adauga peste ceapa si ardei. Se fierb 10-15 minute, amestecindu-se continuu, se adauga 2 l de apa si se mai lasa la fiert. Se adauga o mina de fidea, zaharul, boabe de piper si se potriveste de sare. Dupa ce se stinge focul, se adauga verdeata tocata marunt si se acopera.

Conopida sote

Ingredinte:
1 buc. conopida, 100 gr. margarina, sare, piper

Mod de preparare
Conopida rupta bucatele se spala si se fierbe in apa clocotita cu sare. In momentul servirii, se scoate si se scurge. Se presara cu margarina topita si se potriveste de sare si piper.

Mod de servire
Se serveste fierbinte

Dovlecei cu masline
Ingredinte:
2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper

Mod de preparare
Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute.

Tocanita de ceapa
Ingredinte:
6 cepe, 4 buc. rosii, 1 buc. morcov, 3 catei de usturoi, o legatura marar, 1 pahar de ulei, otet, boia, zahar, sare, piper

Mod de preparare
Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste impreuna cu morcovul ras si cu boiaua. Cind ceapa s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate marunt, otetul, zaharul, sarea, piperul si se lasa la fiert 10 minute. La sfirsit, se adauga mararul tocat marunt.


pilaf de orez cu ciuperci.

in putin ulei se inabusa o ceapa tocata, un morcov si un pastirnac rase si se pune apoi o cutie de ciuperci scurse si taiate marunt.se mai adauga patrunjel si marar verde.se amesteca uneori si se dinstuiesc cam 10 min.separat se inabusa tot in putin ulei o ceasca de ceai cu orez.se pune peste ciuperci.turnam desupra 2 cani si jumatate de apa, sare,piper, vegeta si punem la cuptor ( cam 45-50min la cuptorul meu electric la 160grade)


Vinete la cuptor
Ingrediente: 3-4 vinete, 6 ardei grasi, 600 g rosii, 1 ceapa, 6 catei usturoi, 100 ml ulei, marar si patrunjel verde, sare.
Preparare: coaceti vinetele si ardeii ca pentru salata. Curatati vinetele, scurgeti-le de zeama. Intr-o cratita puneti jumatae din vinete, rupte fisii,apoi jumatate de ardei copti rupti la fel, un rand de rosii taiate fin, verdeturi. Repeteti intocmai. Ceapa taiata marunt caliti-o in ulei, adaugati usturoiul taiat si turnati acest amestec pe toata suprafata preparatului. Dati la cuptor pt 20 min.


Tocanita de fasole boabe cu masline
Ingrediente: 500 g fasole boabe fierte, 4 cepe, 200 g masline, cimbru, sare, boia, ulei, bulion.
Preparare: ceapa se taie marunt, se caleste cu sare si cu ulei, se adauga boiaua si bulionul si se fierbe cu putina zeama din fasole pina se inmoaie. Se adauga sarea, cimbrul si maslinele. Se amesteca cu fasolea fiarta, se pun condimente si se da la cuptor10-15 min. Cand se serveste se presara frunze tocate de telina, patrunjel sau alta verdeata de sezon.


Pilaf cu legume,

Se pune intr-o tigaie de 2, 3 litri ulei sau margarina cu o ceapa taiata fin,putin delicat , piper, sare dupa gust apoi se pune o cana de orez peste care se adauga 3 cani de apa .Cind orezul este aproape fiert se taie,o rosie , un ardel, un dovlecel,se rade un morcovel, si cam ce mai ai prin casa(vegetale) dupa voia ta, se mai da vreo doua clocote,se presoara patrunjel taiat fin si gata este bun de papa. Se serveste cu muraturi.

Spagheti de post,

intr-o tigaie se caleste putin o ceapa cu un morcovel ras fin,se adauga vreo 2 linguri de faina cu apa pina se face o crema ,daca o vrei mai lichida poti pune apa mai multa daca nu adaugi apa mai putina dupa ochi, apoi se pune o lingurita vegeta,marar,piper,sare dupa gust, 2 picaturi de otet , o jumatate lingurita zahar,pasta de tomate 1 ,2 linguri sau ketch-ul se fierbe bine sosul iar la sfirsit se adauga un catel de usturoi taiat fin si un ardel sau doi taiati cubulete , se mai da un clocot dupa care se amesteca cu spaghetele fierte bine si scurse de zeama.
Sau….
Pun spaghetele la fiert in apa fierbinte cu sare si, in timp ce ele fierb, pregatesc sosul: pun apa la fiert intr-o oala, cu sare, si cand incepe sa clocoteasca dizolv in ea niste bulion de rosii concentrat, dar mai multicel, ca sa iasa mai grosut sosul. Adaug 1 lingura de zahar (sau mai mult, dupa gust) si 1 lingurita de oregano. Amestec bine si las sa dea cateva clocote, amestecand mereu. Cand spaghetele sunt fierte, le scurg de apa, le clatesc sub un jet de apa rece si le pun peste sos. Le mai las sa dea cateva clocote impreuna, sa se patrunda pastele cu sos. Gust de sare si de zahar. Si gata!

CARACATITA CU SOS SI MACAROANE SCURTE

Avem nevoie de caracatita,1 ceapa mare sau doua mai mici,suc de rosii,1 pahar de vin alb,putin usturoi (la alegere),sare si piper.
In primul rind punem la "fiert" caracatita intr-o oala FARA NICI UN PIC DE APA!!!
Caracatita are mult lichid care se lasa cu fierberea.Nu punem nici sara,traieste in apa sarata si carnea ei e sarata de la natura.
Cind se evaporeaza toata apa obtinuta prin "fierberea" Caracatitei,luam de pe foc si taiem in bucatele mici,ca o maslina!!!
Separat calim ceapa cu usturoiul,adaugam sosul de rosii,stingem cu vinul si daca e nevoie adaugam si putina apa.Adaugam caracatita taiata cubulete.Punem sare cu grija sa nu facem prea sarata mincarea si piper dupa gust...si asta e sosul!

Fierbeti 500 gr macaroane...aici le zicem scurte...sint macaroane cu gaura(!) mici cit unghia!
Daca nu gasiti asa ceva,puneti cele mai mici macaroane care circula in locul unde lociuti!

La sfirsit amestecam sosul obtinut cu macaroanele si ...pofta buna!
Nu se recomanda brinza rasa ca la alte macaroane...caracatita e considerata "peste" si nu e indicat sa se combine!

Asta e cea mai traditionala reteta cu carne de caracatita.

Se mai face si la gratar cu carbuni...cind se coace se taie in bucatele mici si se stropeste cu un amestec de ulei,otet si cimbru (oregan!).
Asa e doar un aperitiv si insoteste diferite baututi mai tari!

Un alt mod,care e unul din preferatele mele e asa numitul STIFADO! Adica cu ceapa arpagic!
Puneti de seara in apa 1/2 kg arpagic. A doua zi va fi o joaca curatarea lui!!! Caliti arpagicul la fel ca la orice mincare,puneti sos de rosii sau rosii proaspete,bine coapte,taiate in cubulete.Caracatita o pregatiti ca in prima reteta si la fel,taiata o adaugati in sos. Sare,piper si citeva foi de dafin. Adaugati si putina apa la fiert.
Se poate servi insotit de orez fiert.


BRIAMI(mincare de legume) la cuptor

Pentru 6 persoane
1 kg cartofi
1 kg dovlecei
1/2 kg vinete
1/2 kg fasole verde
4 cepe
4 ardei grasi verzi sau rosii
1 kg rosii foarte coapte
1 legatura de patrunjel taiata marunt
2 catei de usturoi...sau dupa preferinta
1 ceasca de ulei de masline)
sare si piper

Spalati foarte bine legumele,curatati cartofii,ceapa,fasolea verde si usturoiul.
Intr-un lighean mare taiati cartofii cuburi,vinetele si dovleceii in felii groase.ardeiul gras,ceapa si usturoiul rondele,felii rotunde.
In continuare puneti fasolea verde,patrunjelul tocat si rosiile taiate date prin razuitoare.

Toate acestea puneti-le intr-un vas de preferinta PYREX si adaugati uleiul sarea,piperul si o ceasca de apa.
Coaceti mincarea la 180gC 1 1/2 ora pina se inmoaie legumele si s-a evaporat toata apa,sosul...trebuie sa ramina putin uscata.

APERITIV CU VINETE,OREZ SI CREVETI (SHRIMPS)

Pentru 6 persoane
4 vinete
150gr orez
ulei de masline e preferinta!)
1 ceapa
50gr vin alb
250gr creveti mici,curatati(aici circula in pungi,fieti si mici cit juma de deget)
400gr zeama de legume(KNORR)
3 linguri patrunjel
sare,piper
2 cesti suc de rosii cu busuioc(sau fara!)

1)Curatati vinetele de coaja taiati-le felii in lung si dati-le cu sare.
Lasati-le intr-o strecuratoare mare 30 min ca sa se duca gustul amarui,apoi le spalati si le stoarceti de apa.Le prajiti in ulei incins.
2)Caliti putin ceapa.Adaugati orezul si continuati calirea.Stingeti cu vinul alb si turnati zeama de legume.Lasati orezul sa fiarba pina se resoarbe toata zeama.Adaugati crevetii si patrunjelul,sarea si piperul si amestecati usor.
3)Puneti jumatate din feliile de vinete intr-o tava micuta,deasupra orezul obtinut si pe deasupra restul vinetelor.
4)Coaceti la cuptor 30min la 180gC
5)Serviti cald cu sos de rosii cu busuioc(preparat)

CROCHETE DIN LEGUME CU SOS DE MUSTAR SI USTUROI

Ingrediente:
pentru crochete: 1/2 kg. cartofi, 2 buc. morcov, 2 buc. radacina patrunjel, o conopida mijlocie, 1 buc. ceapa, piper, boia dulce, verdeata tocata, sare, o lingura margarina vegetala, 200 ml ulei, o cana pesmet;
pentru sos: o capatina usturoi, 2 linguri mustar, o legatura de patrunjel verde, ulei, sare
Mod de preparare
Crochetele: Legumele se fierb bine, apoi se paseaza cu furculita sau la mixer. Ceapa se taie marunt si se rumeneste in ulei. Se incorporeaza in piureul de legume, apoi se adauga condimentele si verdeata tocata. Se formeaza crochete rotunde sau alungite - nu prea mari - si se tavalesc prin pesmet. Se prajesc in uleiul incins bine, in care se adauga margarina.
Sosul: usturoiul se piseaza si se amesteca bine cu mustarul si patrunjelul tocat marunt. Se adauga uleiul, putin cite putin, amestecind continuu. Se sareaza la urma.

Mod de servire
Crochetele se pot servi cu garnitura de orez sau cartofi natur


Cartofi fierti cu mujdei de usturoi

Ingrediente:
1/2 kg. cartofi, o capatina de usturoi, o ceasca de ulei, o ceasca apa minerala, sare, piper

Mod de preparare
Cartofii se spala, se fierb in coaja, apoi se curata. Usturoiul se curata, se piseaza, se freaca cu ulei si apa minerala. Cartofii se amesteca cu mujdeiul de usturoi si se incalzesc.

Mod de servire
Se servesc fierbinti.

Cartofi cu sos picant

ingrediente:
1 kg cartofi, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 5 rosii, 1 lingura de bulion, boia de ardei iute, ulei, sare, piper

Mod de preparare
Ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit se calesc in ulei pina se inmoaie. Se adauga rosiile taiate cubulete,1 lingurita de boia de ardei iute si bulionul. Se potriveste de sare si piper si se inabusa pina se ingroasa sosul. Cartofii, curatati si taiati in cuburi mari, se prajesc pina se rumenesc. Se pun intr-un castron si se toarna deasupra sosul. Se orneaza cu masline

Pilaf cu ciuperci si legume

ingrediente:
orez, 3 cepe, 3 ardei gras, 1 telina, 1 morcov, 1 cutie ciuperci, rosii, ulei

Mod de preparare
Se toaca ceapa marunt, se pune in tigaie si se caleste, se adauga ardeiul, telina, morcovul si ciupercile, rosiile si se calesc bine. Se adauga orezul si se mai caleste un pic. Se adauga apa si se pune la cuptor.

Mod de servire
Se serveste cu marar si patrunjel tocat pe deasupra, rece sau cald


Tocanita de ceapa

Ingrediente:
6 cepe, 4 buc. rosii, 1 buc. morcov, 3 catei de usturoi, o legatura marar, 1 pahar de ulei, otet, boia, zahar, sare, piper

Mod de preparare
Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste impreuna cu morcovul ras si cu boiaua. Cind ceapa s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate marunt, otetul, zaharul, sarea, piperul si se lasa la fiert 10 minute. La sfirsit, se adauga mararul tocat marunt.


Placinte cu legume
Aluat fraged pentru placinte:
1 pachet de margarina Unirea, o lingura de otet, o cescuta mica de apa, sare, faina cat cuprinde ca sa iasa un aluat ca plastilina care sa se intinda foaie. Se imparte in doua si se intind doua foi grosute cam de 2-3 mm. Se presare multa faina pe masa sa nu se lipeasca. Tava se unge cu ulei sau margarina. Foaia se muta in tava ridicand-o pe facalet.

Umplutura de ciuperci: Se calesc 2-3 cepe tocate, in ulei, apoi punem ciupercile tot tocate (nu foarte mici ca mai scad). Se mai adauga sare, piper si daca vreti putin bulion sau kechup.
Se pune umplutura din tigaie pe prima foaie din tava, apoi se asterne a doua foaie si se da la cuptorul incins 40-50 minute la foc potrivit. Va mai uitati ca nu stiu sigur timpul, depinde si de temperatura, sa prinda putina culoare aurie.

Umplutura de praz: 1-1,5 kg praz, se toaca rondele fine, se pune cu ulei in tigaie la calit+ sare piper. Cand s-a inmuiat bine se pune in placinta.

Umplutura de varza: 1-1,5 bucati varza acra se toaca si se caleste in ulei. Se pune sare (daca nu are suficienta) piper. Se pune in placinta si se coace la fel.

Salata a la russe (cu ulei):
se fierb legume ca pentru salata boeuf: cartofi, mazare, morcovi, telina, pastarnac. Se taie cubulete mici. Se pun muraturi taiate la fel, cubulete (eu pun si castraveti si gogosari). Se face o maioneza dintr-un cartof fiert, o lingurita de mustar si ulei cat incape. Se amesteca, si gata! varianta cu maioneza mai picanta: doar din mustar si ulei, fara cartof.
Salata de spanac (cu ulei):
Spanacul proaspat si spalat bine se taie fasii de 2 cm ca salata verde. Ciupercute albe (champignon) se spala si se taie bucatele ca pentru ciulama. Totul se amesteca cu un sos gen maioneza din 2-3 lingurite de mustar frecat cu ulei.
Salata cu porumb (cu sau fara ulei):
Porumb fiert (boabe), mazare fiarta, castraveti murati, ulei de masline, lamaie. In zilele de dezlegare la peste: +ton.

Chiftelute cu ciuperci....o minunatie...incercati-o.
Aveti nevoie de;2cutii de ciuperci,300ml ulei,2cepe,200g faina,sare ,condimente,marar ,patrunjel,praf de copt,200g pesmetsi...de multa rabdare...sa incepem
Cureti ceapa o tai marunt si o calesti in 100ml ulei.Ciupercile le adaugi peste ceapa le mai calesti putin,pui 100g faina si stingi cu o ceasca de apa.pui condimentele(sare piper si ce mai ai prin casa),pui si verdeturile si praful de copt, amesteci pana se ingroasa si dai deoparte.Din aceasta compozitie iei cate o lingurita si formezi chiftelutele pe care le tavalesti prin faina apoi prin pesmet si....gata...acum poti sa le si prajesti.........

pilaf de orez cu cartofi si ciuperci.Aveti nevoie de;
2 cani de orez
1 cutie de ciuperci
2 cartofi
1 ceapa
Orezul se spala ,ceapa se caleste, ciupercile se taie marunt si cartofii se taie in cuburi mici.Se amesteca toate si se pun intr-un vas termorezistent se adauga 6 cani de apa,sare si delikat si se da la cuptor.Se serveste cald cu gogosari in otet.

Turli

Acesta mancare este de fapt un ghiveci, din ce legume aveti prin frigider.
eu o fac asa :

-2 cepe
-2-3 rosii
-3 dovlecei
-2 vinete
-un morcov
-un ardei gras
-2 linguritze knorr de legume
-2 linguri bulion - optional
-1/2 ceasca de ulei
-sare,piper

mod de preparare

Se taie ceapa pestisori, si se pune la calit in ulei, cand devine transparenta se adauga rosiile curatate de pielitza si taiate marunt si eventual bulionul.Amestecati continuu.

In amestecul de mai sus se adauga , morcovul, vinetele, ardeiul gras iar cand s-au inmuiat adaugati dovleceii si la sfarsit condimentele.

Acoperiti legumele cu apa si lasati sa fiarba la foc mic 10 min dupa care le bagati la cuptor cam 40 min . Eu le pun la Microunde cam 50 min la temperatura medie.

Puteti pune si resturi de conopida, bame, fasole verde,cartof, cantitatile le apreciati si voi.

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 20/02/2007 03:29

crista scrie:Retete cred ca sunt multe, si daca au carne in ele o elimini ...

N-ai cum sa sari peste cartofi si orez in perioada asta, dar dc nu le combini si dc le maninci cu masura ( orezul inainte de a-l prepara sa nu fie mai multe de 60-80 grame pt o portie ) va fii ok.

Alternative la carne : mincaruri din fasole boabe, linte, naut ...adica proteina vegetala . Apoi mazare, fasole verde, ciuperci, dovlecei si vinete, fenel ( finocchio in italiana .. nu stiu cum se numeste in spaniola dar tb sa sune asemanator), si multe alte frunze verzi care in perioada asta se gasesc din abundenta . Conopida, varza, broccoli ...

.....................................

Acoperiti legumele cu apa si lasati sa fiarba la foc mic 10 min dupa care le bagati la cuptor cam 40 min . Eu le pun la Microunde cam 50 min la temperatura medie.

Puteti pune si resturi de conopida, bame, fasole verde,cartof, cantitatile le apreciati si voi.


Multumim tare mult Crista pentru retete. Le imprim si le pun pe frigider sa ne fie de inspiratie.

Noi nu consumam cartofi pentru ca stim de la un naturopat batran ca nu sunt buni la artrita. Sotia dupa ce a eliminat cartofii, a rezolvat in 2 luni o artrita care o chinuia din adolescenta. Mancam (adica mananc) doar de pofta, cand si cand. Ii inlocuim cu yams, cartofi dulci, castane de apa. Deasemenea cautam sa eliminam prajelile, de orice fel. In afara de a praji ceapa, usturoi pisat sau ginger timp de 5-10 secunde pentru a da gust la unele mancaruri sau garnituri am eliminat complet parjelile. Chiftelutele le facem doar in cuptor in tava de tefloc.

Maioneza de post (desi facem foarte rar) o facem din tofu proaspat - branza de soia. Se face usor la procesor cu adaus de ulei si lamaie, eventual putina apa minerala.

De asemenea cautam sa reducem la minimum gatitul la microunde. Folosim "microundele" exclusiv si suficient de rar doar pentru incalzit, cand suntem in mare-mare graba. Se pare ca proteinele (chiar si cele vegetale) au de suferit de pe urma microundelor. Nu stiu ce se intampla daca le consumam pe termen lung in forma asta.

Si pentru ca adineauri am "vorbit" cu Theo despre mei aveti alaturat cateva idei privind folosirea acestuia:

MEIUL

Preparare si consum

Ca si alte cerereale, inainte de preparare, meiul se spala bine in cateva ape pana la indepartarea completa a impuritatilor. Dupa ce am scurs apa, adaugam o parte de boabe de mei la 2,5-3 parti apa sau supa care fierbe. Dupa ce incepe sa fiarba din nou, dam focul mai mic si continuam fierberea cu oala acoperita pentru circa 30 de minute (20 la oala sub presiune) - daca in prealabil l-am pus la inmuiat peste noapte timpul se reduce la jumatate. In mod normal, textura este cea a unui pilaf. Daca dorim sa fie cremos mai adaugam repetat apa (sau marim proportia de la inceput) si amestecam frecvent ca pe mamaliga, pana la obtinerea consistentei de piure. Pentru a da un gust mai bun meiului (asemanator susanului prajit, sau nucilor) il prajim in tigae, ca pe seminte inainte de a-l gati. Cand a capatat o culoare aurie il adaugam la apa/supa fierbinte si continuam fierberea ca mai sus.

Cateva idei de preparare "la minut"

1- Meiul fiert poate fi servit la micul dejun gen "porridge/pasat" la care putem adauga stafide, nuci sau fructe uscate (personal prefer prunele).

2- Faina de mei poate fi daugata la coptul painii de casa sau la alte copturi (chec sau mufine).

3- Mei fiert si racit, rasfirat cu furculita, amestecat cu vegetalele preferate, cu ciuperci sau sote de ciuperci, ori cu cubulete de tofu prajit (daca n-am fi in post am zice "sau cateva bucatele reci de friptura de pui"); adaugam apoi putin dressing, sos de soia si obtinem o salata usor de facut si gustoasa.

Data vitoare cand cautati o alternativa la orez sau la cartofi piure, incercati meiul. Cei mai multi/-e vor fi placut surpinsi/-e.

Precautii si contraindicatii

Meiul contine goitrogene, compusi din anumite alimente care pot afecta persoanele cu probleme de tiroida Deasemenea persoanele cu afectiuni cronice ale sistemului digestiv (scaune moi) trebuie sa evite consumul meiului.

mai mult puteti citi in http://soothe.ca/articole/dietot6.htm

Oricum, de-abia astept sa experimentam cat mai multe din retetele tale.

Multumim inca o data!

:flower:

Avatar utilizator
mery
Bucatar in devenire
Mesaje: 374
Membru din: 20/02/2007 12:23
Localitate: madrid ( brasov )

Mesajde mery » 20/02/2007 04:33

Anda! Laur ai dreptate dar totusi mai sunt pers care tin, iti dau si eu cateva retete cat tot asa i-am gasit si eu ... cautand retete de post
salata de post
-un borcan fasole boabe (fiarta)
-rosii
-ardei rosu
-ceapa-
-otet
-sare
-ulei de masline -ca doar esti acasa la el :P
fasole o poti clati sub un jet de apa apoi o pui intr-un castron cu ceapa taiata julien rosiile si ardei dupa placere,iar sare, ulei si otet dupa gust.

alta salata mie imi plac salatele
-sfecla rosie
-cartofi fierti
-morcovi fierti
-castraveti murati
-fasole fiara( boabe)
-ceapa cruda tocata marunt
mazare
-ulei si sare dupa gust
iar otet optional
Toate se taie ca ca salata de beouf.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2007 04:51

Partea cea mai importanta din mesajul eu era de fapt inceputul ( pina la retete), astea au fost adaugate pt ca de obicei lumea intra aici sa caute retete nu sfaturi ... asa ca le-am adaugat 8) ... Noi mincam legume multe caci bucataria italiana e bogata in retete cu legume. De prajit nu se pune problema decit in retetele lor vechi, dar si in alea se poate inlocui cu teflonul, gratarul .. cuptorul .. si uleiul se pune crud deasupra direct in farfurie ...

Deci nu copia retetele scrise de mine ca nu sunt chiar cele mai sanatoase... Sunt retete copiate de pe net, foarte romanesti .. unde ceapa prajita nu lipseste si nici usturoiul ... Eu numar pe degete de cite ori am cumparat o punguta mica de ceapa in astia 3 ani de casnicie .. si pot spune ca de fiecare data am aruncat din ele ca se stricau .. La noi ceapa si usturoiul nu se maninca, ceapa intreaga sau pe jumatate maxim fiarta in apa/sos sa lase gust iar ustuoiul intreg si aruncat dupa citeva minute .. tot asa doar pt aroma( dar asta am mai zis .. )

Imprima prima parte din mesaj ca e mai bine, sa il folsesti ca lista la cumparaturi :lol: ... cit despre cum sa pregatesti legumele stie sotia ta mai bine.. Sotul meu zice ca vinerea ( cind se maninca fara carne) se maninca cel mai bine ... pt ca atunci poti sa iti lasi libera inspiratia .. creez feluri noi ...

Interesant despre mei , nu stiam nimic despre el... La mine alternativa la piure de cartofi e piureul de mere, sau morcovi ... salata de portocale cu morcov crud si finocchio ( fenel ..parca in romaneste) ... sau alte buruieni care aici se gasesc nu stiu dc or mai creste si prin alte parti si pe acre doar le innabus in tigaie cu apa pe care o lasa ele sub capac .

Mincam cartofi in prostie ( la cuptor ca asa imi plac) dar asa incet incet m-am lasat de sportul asta .. poate ca m-am plictisit de ei ???? !!!! sau poate organismul a spus stop singur ...


Probabil stii ca si snitelele se fac bine la cuptor .. eu si pe ele le fac asa nu numai chiftelutele ...

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 20/02/2007 08:07

Crista esti o comoara la casa omului, le-am printat si eu si de-abia astept. Mersi mult ca le-ai pus laolalta. Si apoi dupa cum ati spus, fiecare jongleaza cu ele pe gustul si dupa placul lui.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2007 08:45

acum daca tot am intrat in hora sa pun si retetele de dulciuri de post ...
cum ziceam si mai sus NU IMI APARTIN RETETELE sunt copiate de pe net, din diverse siteuri :

Cornulete fragede
1 pachet de margarina, 1 praf de copt, 6 linguri de apa, zeama de lamiie, sare, faina, zahar pudra
Se amesteca margarina, apa, praful de copt stins cu zeama de lamiie, un praf de sare si se adauga treptat faina pina se obtine un aluat tare. Se intinde o foaie, se taie patrate pe care se asaza rahat, bucati de nuca sau gem, se ruleaza in forma de cornulete si se dau la cuptor. Cit sint calde se dau prin zahar pudra.


Fursecuri cu nuci
140 gr.margarina vegetala
140 gr.faina
70 gr.zahar pudra,
70 gr.nuci macinate
1 lingura rom,
Coaja de lamiie,sare.
50 gr.ciocolata.
Se freaca untul spuma cu zaharul,se adauga romul,un virf de cutit de sare,putina coaja de lamiie rasa,apoi nucile amestecate cu faina.Se
amesteca fara sa se framinte.Se lasa la rece sa se intareasca.Se intinde apoi in foaie de 1/2
de cm.grosime si se taie cu diferite forme.Se coc la foc moale ca sa nu se rumeneasca.
Coapte se aseaza toate unele linga altele si se
stropesc cu ciocolata inmuiata pe abur si subtiata cu putina apa calda ca sa fie ca o smintina.Se trece peste ele cu furculita
inmuiata in ciocolata.

Cornulete si ineluse de post
Ingrediente:
Aluatul
800 g faina
600 g margarina
10 linguri de apa clocotita + 5 linguri otet
varf de cutit de sare + 10 g bicarbonat de sodiu
15 g coaja rasa de lamaie,
Umplutura
250 g nuca, 250 g gem
10 g esenta de rom
120 g zahar pudra
200 g rahat
Decorare
200 g zahar pudra
Mod de preparare:
Se framanta faina cu margarina pana se omogenizeaza si se adauga amestecul de apa clocotita, otet, sare, bicarbonat, lamaia si vanilia. Aluatul astfel obtinut se lasa la rece o ora, apoi se intinde o foaie de trei-patru mm grosime, din care fie se taie cu un dispozitiv special (de exemplu, gura unui pahar) ineluse, fie se portioneaza bucati de 5 x 5 cm (pentru cornulete). Daca faceti ineluse, este mai estetic (si mai greu) sa taiati, cu un pahar cu gura de circumferinta mai mica, o "gaura" in jumatate dintre rotunduri (de unde si "ineluse"). Inelusele se pun doua cate doua, umplute cu gem. Pe aluatul pentru cornulete se aseaza rahat sau nuca macinata amestecata cu gem si zahar farin, dupa care se ruleaza. Se aseaza tava in cuptorul deja incins la 190 de grade si se coc pina se rumenesc. Calde, se pudreaza cu zahar farin aromat cu zahar vanila
Clatite de post

¡ 100 g faina
¡ 100 ml apa minerala
¡ 50 g ulei
¡ 25 g zahar
¡ 10 g sare
Se amesteca toate ingredientele si se bat bine pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie, care sa nu lipeasca. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea, se fac mai groase. Ca desert, se pot umple cu magiun sau dulceata. Ca aperitiv, se pot umple cu varza, urzici, spanac etc.

Covrigei simpli

¡ 200 g zahar pudra
¡ 400 g margarina la temperatura camerei
¡ 600 g faina
¡ 1 plic vanilie sau 1 lingurita coaja de lamaie
Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine si se modeleaza covrigei in forme diferite. Se coc la foc potrivit. Se pot lipi doi cate doi cu marmelada.

Prajitura "Salam"

¡ 250 g biscuiti populari
¡ 250 g rahat
¡ 150 g margarina
¡ 250 nuci uscate in cuptor si rasnite
¡ 3 linguri de cacao
¡ 1-2 foi de gelatina (facultativ)
¡ 4 linguri apa
¡ 2 linguri zeama de lamaie
¡ 1 lingura coaja de lamaie
¡ 1 lingura rom
In apa calda, in care s-a topit gelatina (daca exista), la foc mic, se topeste rahatul, taiat bucatele mici, se adauga cacaoa, nuca maruntita si se fierb impreuna, pana se obtine o pasta moale, in care se incorporeaza margarina.
Se ia de pe foc si se adauga biscuitii, sfaramati cat mai marunt si mirodenii.
¡ Se rastoarna pe o planseta acoperita cu zahar pudra, de grosimea 1 cm. Se ruleaza si se modeleaza prajitura de forma si grosimea unui baton de salam. Se da la rece si se serveste taiata rondele.

Prajitura "Ziua si noaptea"

¡ 12 linguri de ulei
¡ 14 linguri de zahar
¡ 14 linguri de apa
¡ 18 linguri de faina
¡ 2 lingurite de praf de copt
¡ 1 vanilie
¡ 2-3 linguri cacao
¡ 1 cana de nuca macinata
Se amesteca bine primele trei ingrediente cu mixerul. Se adauga faina, in care s-a amestecat praful de copt si vanilie. La sfarsit se adauga nuca. In tava unsa si tapetata cu faina se toarna jumatate din compozitie. Deasupra se toarna cealalta jumatate, in care s-a amestecat cacaoa.

Coliva

¡ 1 kg grau
¡ 500 g zahar
¡ 300-500 g nuca
¡ mirodenii: praf de anason, esenta de lamaie, esenta de portocale, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie
¡ sare dupa gust
Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert.
Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala.
Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un strat de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte.
Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica.
Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca.


tort de post
Ingredinte:
1 cana apa minerala, o cana zahar,1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao

Mod de preparare
Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide.

Maglavaitzul rezultat din igredientele de mai sus l-am turnat intr-o cratitza tapetata cu folie din aluminiu (bei, videtz ca io nu va dau aici retzeta, va pove cum facui io, asa ca mai suporta improvizatii) si unsa cu margarina... Se da la cuptor si tre sa stea ceva mai mult, nu jtiu exact cit, dar oricum io mi-am ros unghiile pe linga aragaz, tot asteptind sa fie gata...
Cind blatul e aproape copt, se inteapa alocuri cu o furculitza si se toarna glazura fierbinte, preparata din 3-4 lingri cu virf zahar tos, 1 lingura cacao, 2 linguri apa minerala si o lingurita ulei... Se lasa blatul sa se raceasca complet si se taie in doo...

Crema:
O cutie 0,5 l frisca vegetala (io folosesc Hulala dar exista multe alte specii), o cana nuci prajite si sfarimate (deci nu macinate, nu tocate din cutit, sfarimate pe tocator cu ala de intins aluatu sau cu altceva asemenator), dulceata de visine, o glazura facuta ca cea de mai sus, numai ca nu se foloseste fierbinte, ci doar caldutza....

Frisca se bate cu mixerul pina ce se ingroasa, dar sa nu fie inca spumoasa ca pentru ornat, jumatate din cantitate sa da deoparte iar in cantitatea ramasa se toarna glazura caldutza, nuca sfarimata, 4-5 linguri dulceatza de visine, se amesteca bine pina se dizolva glazura si se coloreaza crema si se pune intre cele doo blaturi.

Frisca ramasa se bate in continuare pina se intareste si se spritzeaza pe tort...

Iese o minune... dupa ce-l imbracati cu frisca lasati-l o ora in bucatarie iar apoi mai dati-l o ora la frigider...

Biscuiti de post

Ingredinte:
3 cani de zahar, 2 pachete de margarina, 2 cani ulei, 3 cani de bors, 2 lingurite bicarbonat, faina (multa) , mirodenii, esente

Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele si se face un aluat gros. Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie in forme diferite. Se pun in tava si se dau la cuptor.

Cornulete cu nuca
Ingredinte:
1 pachet de margarina, o cana nuci macinate, 1 praf de copt, zeama de lamiie, sare, faina, zahar pudra

Mod de preparare
Se amesteca margarina cu nucile, praful de copt stins cu zeama de lamiie, un praf de sare si se adauga treptat faina pina se obtine un aluat tare. Se intinde o foaie, se taie patrate, se ruleaza cornulete si se coc intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Dupa ce se scot din cuptor, calde fiind, cornuletele se tavalesc prin zahar pudra.

Prajitura de post

Ingredinte:
1 cana apa minerala, 1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao

Mod de preparare
Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide.

Strudel cu mere aromat

Ingredinte:
foi de placinta, 1 kg mere, 200 gr zahar, 100 gr nuca de cocos, stafide, zeama de lamiie, vanilie, scortisoara, 100 gr margarina

Mod de preparare
Merele se curata si se taie bucati. Se pun intr-un castron cu zaharul si zeama de la o lamiie, se lasa 2-3 ore, apoi se storc, se amesteca cu nuca de cocos, stafidele, scortisoara, vanilia. Acest amestec se intinde pe foile de placinta, se ruleaza, se ung cu margarina si se presara cu putin zahar. Se asaza in tava bine unsa cu margarina si se dau la cuptor.

Negresa de post
Ingrediente: 8 linguri zahar, 4 linguri cacao, 1 pahar ulei, 2 lingurite bicarbonat nestins, 2 cani de apa, 2 cani si jumatate de faina.

Se amesteca foarte bine, apoi se incorporeaza vreo 6 linguri de gem (sau dulceata) acrisor. Se unge tava, se toarna compozitia si se da la cuptor.
Poti acoperi negresa cu glazura si fulgi de nuca de cocos sau cu frisca vegetala.
Glazura: 5 linguri de zahar, 1 lingura cu varf de cacao, 3 linguri de apa, o felie (de grosimea unui deget) de margarina, rom
Se amesteca ingredientele si se pun la foc mic. Se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se ia glazura de pe foc si se adauga o picatura de rom. Glazura nu o torni fierbinte peste prajitura pentru ca este prea fluida, o lasi sa se racoreasca putin si sa se mai ingroase (amestecand din cand in cand ca sa nu se formeze o crusta), altfel va curge toata.
Obs:
-daca vrei sa acoperi negresa cu glazura va trebui s-o faci cat timp prajitura e fierbinte;
-daca o acoperi cu frisca, trebuie sa lasi prajitura sa se raceasca;
-poti taia negresa cubulete, o dai prin glazura si apoi prin nuca de cocos.



Baclava
Ingrediente: 500gr foi de placinta, 400gr nuci macinate, 200gr zahar tos, 4-5 linguri de ulei sau margarina topita
pentru sirop: 2 linguri de miere de albine, 300gr zahar, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie, esenta de migdale, o lingurita scortisoara macinata.
Intr-o tava unsa cu ulei sau margarina se intind 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei. Deasupra lor se presara miez de nuca macinat si zahar. Se acopera cu alte 3 foi de placinta unse fiecare cu ulei si se adauga un alt strat de nuca si zahar. Se repeta operatia pana cand se termina toate foile de placinta.
Ultimul strat trebuie sa fie de foi de placinta. Se unge deasupra cu ulei (sau margarina topita) si se introduce tava la cuptor pentru 20 min. Intre timp se prepara siropul. Se pun la fiert 250 ml apa cu 300 grame de zahar si 2 linguri miere. SE fierb 10 minute, se adauga putina esenta de vanilie si de migdale si o lingurita de scortisoara. Cand baclavaua (foile de placinta cu nuca si zahar pe care le-ai introdus in cuptor) este rumenita, se scoate din cuptor si se toarn apeste ea siropul clocotit. Se lasa sa se insiropeze (mai pui tava in cuptor pentru inca vreo 8-10 minute), apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit
Sfere cu visine
Ingrediente (pentru 4-6 portii): 250 g biscuiti simpli, 125 g nuci, 1 pahar de apa, 2 linguri cacao, 5 linguri zahar, 2-3 linguri rom, coaja rasa de lamaie, visine din visinata.
Mod de preparare: Trece biscuitii si nucile prin masina de tocat carne si pune totul intr-un castron. Fierbe din apa, zahar si cacao un sirop subtire si toarna-l fierbinte peste amestecul din castron. Adauga romul, coaja rasa de lamaie si amesteca bine. Cu mana uda, formeaza din compozitie mingiute, punand la mijloc cate o visina din visinata. Tavaleste sferele prin zahar tos si da-le la rece.
pepene umplut

Ingrediente
Un pepene galben, un mar, o portocala, doua caise, o piersica, cateva boabe de struguri rosii, putina frisca pentru ornat.
Cum se face?Se taie un capac in partea de sus a pepenelui prin care se scot semintele,marul, caisele, portocala, piersica se taie in cubulete relativ mici apoi se introduc in interiorul pepenelui,impreuna cu boabele de struguri.Se lasa la macerat fructele, cam trei ore, la frigider.Se scoate se orneaza cu putina frisca si se decoreaza.Este un regal al fructelor de vara, ideal pentru bebicii nostri.

gogosi de post:
3 cesti apa, 1 ceasca ulei,1 ceasca zahar, 2 lingurite drojdie uscata sau drojdie proaspata cat o nuca mare, 1 lingurita scortisoara,
1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 lingurita sare, 1 plic zahar vanilat, faina cat cuprinde
Se dizolva drojdia in putina apa calda cu 1 lingurita de zahar. SE amesteca intr-un vas apa calda, uleiul, zaharul, sarea si mirodeniile. Faina se cerne intr-un lighean si se toarna drojdia si amestecul cu apa, ulei, zahar, sare+mirodenii. Se framanta bine avand grija ca aluatul obtinut sa fie moale. Se lasa aluatul la caldura sa creasca. Se intinde o foaie de 1 cm si se taie cu un pahar gogosile, apoi se mai lasa 15 min sa creasca. Se prajesc in ulei incins si apoi se pudreaza cu zahar sau se servesc cu dulceata.

Prajitura cu morcov

Ingrediente:
-o cana cu morcov ras pe razatoarea de lamiie;
-o cana cu ulei;
-o cana cu zahar;
-mirodenii;
-1/2 praf de copt si o lingurita de bicarbonat stins;
-3 cani de faina.
Preparare:Se amesteca toate ingredientele, se toarna in tava unsa si tapetata, se intinde cu mina. Dupa ce s-a copt, se pudreaza cu zahar.

Prajitura cu nuca:

Ingrediente:
-1/4 cana cu ulei;
-1 si 1/2 cana cu zahar;
-2 cani cu apa;
-3 cani cu faina;
- 3 (sau 4) linguri cu gem sau cu dulceata mai legata;
-1/2 cana cu nuci pisate;
-un praf de copt si 1 lingurita de bicarbonat stins;
-3 linguri de cacao;
-1 praf de sare.
Preparare: Se amesteca toate ingredientele. Se unge tava, se tapeteaza si se coace la foc domol. Dupa ce s-a copt se pune deasupra o glazura alcatuita din : 12 linguri de zahar, 7 linguri de apa si 3 linguri de cacao. Glazura se toarna calduta peste prajitura.


prajitura Indrei dar de post:

1 cana(de ceai)cu gris
1 cana cu zahar
1 cana cu faina
1 pachet margarina(sau unt pt.cei care nu tin post)
1,5-2 kg mere decojite si rase pe razatoarea mare
zahar vanilat
scortisoara

preparare:intr-un vas se amesteca bine grisul,faina si zaharul.Se unge tava si se tapeteaza cu faina si se presara continutul unei cani umplute cu amestecul din vas.Deasupra se pune o jumatate din merele rase(in care ati pus zahar vanilat si scortisoara),apoi o alta cana cu din amestecul din vas,restul de mere si ce a mai ramas din amestec.
In final,deasupra,se pune pachetul de margarina taiat cubulete.Se da la cuptor la foc potrivit si se lasa pana se rumeneste crusta de deasupra.Se taie bucati si se presara cu zahar pudra.Daca rezistati pana a 2-a zi veti constata ca este mai buna.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/02/2007 08:51

Grande Crista! :peace: :hug:
Mi-am ales si di prima parte ceva care ma intereseaza. :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Din seria: de la forum adunate si-napoi la forum date

Mesajde crista » 20/02/2007 09:17

Sunt cu siguranta din seria: de la forum adunate si-napoi la forum date

Acum am citit din nou lista mincarurilor si e pina si caracatita Theodorei =)) ... Theo cred ca a scris reteta asta si pe Forumul Despre Copii ca eu de acolo am majoritatea retetelor de post asa ca am copiat-o si pe ea :lol:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 20/02/2007 09:41

Crista, draguta ca intotdeauna :pup: :flower:

...multe dintre ele le-am facut de-a lungul posturilor, dar sunt destule pe care nu le stiam si cu siguranta am sa le fac..

Multumesc mult :flower:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori