Retete cu smantana...?

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Retete cu smantana...?

Mesajde Onna » 19/03/2007 03:24

Stie cineva retete cu smantana?
Am 2 borcane de 800gr cu smantana in frigider si mi se pare ca incepe sa prinda gust. Vreau sa o gatesc repede. As prefera sa fac un aluat, un dulce sau ... o mancare usoara (fara prea multa carne).
Multumesc.
:pup:

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 19/03/2007 03:29

poti sa o pui in congelator smantana daca ai asa multa. de la angela am pontul :D cand ai nevoie de ea, o scoti si o pui in frigider pana se dezgheata.

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 19/03/2007 03:42

scriu si cateva retete adunate din popor :)


Mazare verde cu smantana

-se fierbe bine mazarea. se strecoara si se tine o cana de apa in care a fiert.
-se face un sos alb(ulei+faina+cana de apa de pe mazare, lapte si cateva linguri de smantana )
-se amesteca mazarea cu sosul+sare si piper

Noi o servim langa salam prajit


Piept de pui cu smantana


500g piept pui
3-4 cepe
2-3 catei usturoi
2 rosii
150ml smantana
1lingura faina
patrunjel verde tocat


in 2-3 linguri ulei masline am pus pieptul fasii,ceapa taiata in 4 si usturoiul feliat sa se caleasca si am lasat cateva minute bune.
apoi am adaugat 500ml supa si rosiile cuburi
am lasat vreo 25min pina a scazut tot sosul.apoi am pus faina(cernuta),am amestecat
am pus smantana,patrunjelul si am mai dat 1-2 clocote.


Spaghete cu sos de smantana

in 3 linguri de ulei se prajesc 5 catei de usturoi taiati feliute. se adauga sunca taiata cunulete(sau salam cu sunca) si se prajeste putin. se adauga smantana si se amesteca pana da un clocot.
-se fierb spaghetele si se servesc cu sosul de mai sus si cascaval ras.

Se taie cartofi in cubulete. Se prajesc.
Piept de pui se taie cubulete si se prajeste alaturi de o ceapa condimentate cu sare, piper si boia. Se adauga usturoi dupa gust cand puiul e facut si se mai amesteca de cateva ori.
In smantana groasa se adaua cas razuit cat cuprinde.


Cartofi cu smantana a la Reka

Se taie cartofi in cubulete. Se prajesc.
Se taie cubulete piept de pui si se prajeste alaturi de o ceapa condimentate cu sare, piper si boia. Se adauga usturoi dupa gust cand puiul e facut si se mai amesteca de cateva ori.
In smantana groasa se adaua cas razuit cat cuprinde.


In vas jena se pun jumatate din cartofii prajiti, se adauga carnea de pui si apoi jumatate din smantana cu cas. Se pun si restul de cartofi si deasupra se pune restul de smantana. Se da la cuptor pana se face crusta.


Spagetti cu sos de ceapa si salvie :buuun:


500 g Spagetti
350 g ceapa
3 catei de ustroi
10 frunze de salvie(data viitoare o sa pun mai multe..dau sosului un gust super)
2-3 linguri ulei de masline
250 ml supa de legume
150 gr smantana
sare,piper dupa gust


Ceapa se curata si se taie felii/bucati.
Se incinge uleiul,se adauga ceapa si se lasa sa se aureasca putin.Ustroiul de da prin presa si se pune peste ceapa,se amesteca si se lasa mai 1-2 minute.Se toarna supa de legume si se lasa la fiert,pana ceapa devine moale.Aceasta supa se piureaza(eu am facut-o cu mixerul).Se pune apoi pe foc mic ,se adauga smantana si se mai lasa 2-3 minute sa fiarba.Taiati salvia felii,o adaugati la sos,acoperiti oala si opriti focul.lasati acoperit asa cateva minute.

Spagetti se fierb al dente si se servesc calde impreuna cu sosul de ceapa cu salvie!!


Mai poti face Ciulama sau Cartofi gratinati
[/b]

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 19/03/2007 04:00

Multumesc Ioana. :hug: Foarte promt raspunsul tau. :flower:
Nu stiam nici eu ca pot sa o pastrez in congelator. :) Si daca tot veni vorba: voi pastrati si branza de vaci in congelator?
Retetele tale sunt :buuun: O sa le incerc pe toate.
Si daca tot mi-ai intins un deget, am sa-ti iau toata mana :D si am sa intreb de placinte, prajituri...dulciuri? :rugaciune:

:love:

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 19/03/2007 08:00

Fruit cheesecake Paradis, foloseste 200gr smantana, am cautat reteta dar nu am gasit-o, este undeva la retete ilustrate, o caut mai tarziu si-ti pun linkul.

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 19/03/2007 10:29

Onna ai incercat sa faci din smantana vreodata unt ? Este delicios untul asfel obtinut :roll:

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 20/03/2007 11:05

Multumesc Ioana. suna interesant. Nu te deranja, daca e la Retete Ilustrate o gasesc eu.
Leila nu am facut niciodata. La noi se mananca mult unt. Mi-ar prinde bine.

:pup:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 20/03/2007 11:55

Se pune smantana intr-un vas mai adanc si cu mixerul la viteza maxima il bati. Se va ingrosa mai intai apoi ti se va alege bucatele ca de scoaca si continui pana se aduna toate bucatelele. In ultima faza adauga si un pic de sare ,il pui in folie sau cutiuta de rama si il pui la rece. Este unt suta la suta fara E-uri :D

Se mai poate bate smantana si intr-un stil mai rustic :D ,adica ,torni smantana intr-un flacon de plastic de 2 l si il tot scuturi, dar nu iti recomand aceasta metoda ca faci febra musculara si necesita timp :P =)) (o data am incercat si mi-a luat vreo doua ceasuri =)) )

Avatar utilizator
Onna
Bucatar in devenire
Mesaje: 438
Membru din: 10/03/2007 10:23
Localitate: Romania

Mesajde Onna » 20/03/2007 03:15

Multumesc Leila. :P Aleg si eu varianta cu mixerul. :D =)) Multumesc pentru sfat. Voi face din untul asta un unt aromat (gen Jamie), ma mai gandesc la condimente si il tin la congelator pana la sarbatori.
:pup:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 20/03/2007 09:00

Apropo de Jamie are retete super faine nu ?


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori