Ricota

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
alexia291101
Bucatar in devenire
Mesaje: 330
Membru din: 21/02/2006 01:34
Localitate: Spania

Ricota

Mesajde alexia291101 » 13/08/2007 01:58

Cine ma lamureste si pe mine cum se cheama Ricota in Spania. eu ma tot uit ca cioara-n lemne pe la Mercadona si nu vad Ricota pe nicaieri si nimic care sa para a fi brinza dulce. Ai ceva care se cheama requeson dar parca pare mai mult urda. Ori nu stiu eu despre ce e vorba :? Cee ce e foarte posibil :pup: :love:
Iulia Cristina

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 13/08/2007 02:01

ricotta = urda ... adica re-fiarta ... caci se obtine din zer pe care il mai fierbe inca o data ...

uite aici ceva in spaniola
http://www.euroresidentes.com/Alimentos ... icotta.htm

eu din toate numele pe care le scrie aici am recunosc brocio ( brocciu mai exact) e urda traditionala din Corsica

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 13/08/2007 02:16

Iulia sa stii ca nici ca din Italia nu e toata dulce, exista si sarata ( dar de obicei scrie pe pachet, cutie) ... cea care se gaseste aici in cutiute e plastic stil paharele de iaurt darmai putin inalte si ai largi la gura e nesarata, si e proaspata ( nu a fost nisi uscata, afumata sau tinuta in saramura ) deci cind bagi furculita in ea e ca brinza de vaci din pachetele de hirtie din Ro... aia pe care cel putin eu o capatam cind eram bolnava :P ... lasa zeama si tb scursa , iar pt prajituri ca sa devina pufoasa, sa se afineze se trece printr-o sita /ciur ... cu ea se fac toate dulciurile siciliene .. mascarpone se foloseste numai in nord si e ff gras ...

era tradusa si in dictionar de catre Maria : requeson dar probabil si la voi tb sa fie si dulce ( adica proaspata ) si sarata ..

Avatar utilizator
alexia291101
Bucatar in devenire
Mesaje: 330
Membru din: 21/02/2006 01:34
Localitate: Spania

Mesajde alexia291101 » 14/08/2007 10:48

Va-m zis eu ca nu stiu despre ce e vorba. Gata acum m-am lamurit. Sa traiti. Face mama niste placinte azi si am niste brinza de acasa dar e un pic sarata si as amesteca-o cu ricotta. Deci e requeson. BUUUUUN
Iulia Cristina

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 14/08/2007 07:38

Fetelor sa stiti ca aici e mare diferenta intre ricotta(italia) , branza dulce(eu folosesc de cele mai multe ori degresata,romaneasca ) , exquiza cu 0,2% si urda romaneasca. Intre urda si branza dulce eu simt la gust o mare diferenta ; de exemplu, cand era sonia bebelus :lol: si nu gaseam branza dulce(atunci nu era selgros, metro, kaufland ci doar billa si alimentarele de cartiere) atunci cumparam lapte de la tanti laptareasa cu nu stiu cat la % grasime(in orice caz extrem de gras) il fierbeam cu 1 pastila de calciu lactic si imi iesea branza dulce-asa mi-a zis doctoritza sa fac :) dar.. produl final eu zic ca era branza dulce caci urda o faceam altfel: fierbeam lapte care era un pic acru(care se strica cand il fierbi ) strecuram zerul si iesea urda; ma dau si eu desteapta acum... :x mie de ex nu-mi place urda :? dar branza dulce, branza de vaci o mananc cu placere; aici mai este un sortiment : branza framantata-este ca un fel de branza de vaci dar e sarata-e buna la gust, eu o prepar cu chimion, ceapa si boia dulce :D

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 14/08/2007 07:56

e diferita la gust si ricotta asta de brinza de vaci din Ro .. aia era mai grasa ... pt ca brinza e din lapte ...si urda din zerul care ramine ...

'URDĂ s.f. 1. Derivat al laptelui (de oaie) care se obţine prin fierberea si închegarea zerului gras rămas de la prepararea casului sau de la alegerea untului.

pe cind branza
1. Produs alimentar obĹŁinut prin coagularea si prelucrarea lapt


si in It brinza de vaci e alta -am inteles eu de pe alte forumuri ( eu n.am gasit-o niciodata .. poate se gaseste la tarani ..) ... dar eu ma multumesc cu ce gasesc aci sunt copil cuminte si fara mofturi :P ....Nu place insa tuturor, mie imi placea si urda in RO ....


insa ricotta din italiana e urda din ro ... au acelasi proces de fabricatie .... evident ca diferenta e laptele ( zerul adica ) ...

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 14/08/2007 09:02

mie imi pare ca mascarponele din italia(acum se fabrica si in ro mascarpone 8) ) seamana foarte tare la gust cu branza dulce din romania; eu de exemplu cand fac tiramisu si nu am acasa mascarpone , pun branza dulce in mixer si o mixez cu zahar la viteza f. mare; iese foarte cremoasa ca si mascarpone ; gresesc oare? :cafea:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 14/08/2007 10:30

thea scrie:mie imi pare ca mascarponele din italia(acum se fabrica si in ro mascarpone 8) ) seamana foarte tare la gust cu branza dulce din romania; eu de exemplu cand fac tiramisu si nu am acasa mascarpone , pun branza dulce in mixer si o mixez cu zahar la viteza f. mare; iese foarte cremoasa ca si mascarpone ; gresesc oare? :cafea:

Mascarpone este o branza untoasa ,ca sa spun asa,are densitatea unei creme si este preparata cu smantana dulce. Nu am mixat niciodata branza dulce romaneasca...se poate ca gustul sa fie asemanator cu mascarpone. Pot sa-ti spun, sigur este mai dietetic tiramisu cu branza de vaci dulce mixata, decat cu mascarpone original,acesta fiind mai gras. :pup:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori