Sapun handmade

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Sapun handmade

Mesajde miha1950 » 11/03/2011 08:43

Ca il folosesc, e clar, dar de catva timp il si prepar!
Este vorba de sapunul de baie , fata sau cum vreti sa-i spuneti, pregatit acasa. De ce acesta si nu cel industrial: pentru ca este preparat " la rece" si in aceasta situatie are toata glicerina eliberata in urma saponificarii in el, fiind astfel mult ma hidratant, pentru ca nu are parabeni, conservanti si mai stiu eu ce alti aditivi si, mai ales pentru ca, nu in ultimul rand-il poti preegati singura, stiind ce pui in el si adaptand retetele la nevoile tale cosmetice.
un fapt e sigur: da dependenta! Daca ai inceput, nu te mai opresti-ca orice vreatie handmade!
Primul meu sapun, pornind de la o clasica reteta a sapunului de Castlillia, la care am adaugat lapte integral de vaca, ulei de ricin si l-am aromat cu coaja rasa de lamaie.
Imagine

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 11/03/2011 09:04

Imagine
Contine uleiuri vegetale, oua, lapte, miere, ulei esential de lavanda

Imagine
sapun cu ciocolata alba, duc de portocala, catina
Asa cum le vedeti sunt asezate "la maturare" timp de 4-6 sptamani pana ce se desavarsesrte procesul de saponificare.
Exista si un al patru-lea, cu cafea, sapun exfoliant, dar care inca nu a fost fotografiat.

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde sabina1609 » 12/03/2011 07:04

Poate suna ciudat, dar miha, cand ne scrii reteta :D ?
de mult timp ma bate gandul sa incerc sa fac si eu cu manuta mea
cam de vreun an tot cumpar sapun homemade d'asta si chiar sunt curioasa cum si din ce se pregateste :)
de rufe ...am de la bunica mea, dar de corp si fata ...
Ultima oară modificat 12/03/2011 10:21 de către sabina1609, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/03/2011 09:06

Miha, ce faci cu noi???
Ne treci sapunul prin fata nasului, sa ii mirosim arome de lamaie, ciocolata si apoi ne lasi cu ochii in soare?? :wink: :wink: ???....asa cum a scris si Sabina...reteta , :rugaciune: :rugaciune: :rugaciune: :rugaciune: va rugam frumos....asta e o chestie care ma intereseaza si pe mine tare mult :master: :master: :master: :master:.....ma gandesc sa muti subiectul al sfaturi practice , nu aici la zona libera, sa il putemavea mereu in ochi :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/03/2011 09:37

Chiar Miha1950... :rugaciune: :rugaciune: :rugaciune: te rugam pune reteta si poze cu etapele...cand ai timp...

:hug: :hug: :hug:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 12/03/2011 02:10

Venisem sa mut subiectul, dar ati facut-o voi.Multumesc.
In legatura cui prepararea sapunului handmade, pana la reteta trebui tinut cont de unele aspecte:
-se prepara la rece, cu soda caustica ( NaOH puritate 98-99%),ca orice sapun, altfel nu se saponifica;
-trebuie sa te misti repede, caci saponificarea nu sta dupa tine; de aceea, cand va hotarati s-o faceti, aveti in vedere neaparata absenta a copiilor, sotului si animalelor de companie: aceasta pt pericolul NaOH, dar si pt recunoscutul lor talent de a striga exact cand ai mai multa treaba ' mamiii, nu stii tu unde......"de asemenea inchideti si telefonul caci nu e timp nici macar de un alo.
-procutati-va ustensilele necesare:vase pt bain-marie, lingura de lemn, forme pt sapun, si neaparat cantar de mare precizie + un blender stick ( acesta reduce f mult timpul de lucru), borcan de 5-700ml pt prepararea sodei. Ar mai trebui 1-2 termometre pt a masura temperatura uleiurilor si a solutiei cu soda, dar se poate si fara, aplicand metoda "la temperatura camerei"
Ce trebuie a stiti: sapunul acesta este un amestec de uleiuri diferite + apa+ Na OH+ alte adaosuri ( ex. vit E, A, ceara, miere, diferite soiuri de lapte, sucuri de fructe/legume,piureuri din aceleasi fructe/legume,etc) Toate acestea le confra calitati suplimentare.
Poze este greu sa faci in timpul prepararii, caci nu e timp sa lasi blanderul pt a face poze.
Se pune in borcan apa necesara+Na OH; aceasta din urma se pune treptat, tot amestecand, altfel se lipeste de fundul borcanului. Tineti borcanul la distanta de nas, lucrati sub hota, cu geamul deschis.Purtati manusi si maneca lunga, aveti in preajma o sticla cu otet pt neutralizarea nedoritelor arsuri, dupa care spalati bine cu multa apa rece.Totdeauna se pune soda in apa si niciodsata invers ( soda caustica este avida de apa si poate genera chiar explozii) Nu va speriati, nu-i dracu chiar asa de negru. Trebuie doar putina atentie.
Se aleg uleiurile, se cantaresc, daca avem uleiuri solide-palmier, cocos,unt de cacao, de shea) le topim la bain-marie, le amestecam si le lasam sa se raceasca la temperatura camerei.Cand si soda si uleiurile au ajuns la aceeasi temperatura ( o puteti controla si cu dosul palmei pe borcanul cu soda, iar apoi puneti degetul in uleiuiri. Temperatura sa fie ca la baia nou-nascutului!Se toarna soda treptat in uleiul din vas, amestecand continuu cu blanderul. Cand amestecul capata consistenta unei budinci mai subtiri, sau a marmeladei inainte de a-i pune zaharul, adica lingura lasa o urma in amestec, se pun celelalte adaosuri, ultimele fiind uleiurile esentiale care-i dau aroma.
Va scriu aici reteta primului sapun si modul de lucru, acest sapun, cel mai simplu, se mai numeste si sapunul incepatorului:
1/2 l ulei de masline
190 ml apa
65 g NaOH. Eu am inlocuit 120ml apa cu lapte de vaca integral, am completat cu apa si am pus soda. S-a branzit cu gratzie! Dar in viteza blanderului,s-a reparat, Cand cele doua amestecuri au avut aceeasi temperatura am inceput amestecul. Momentul in care se ingroasa se numeste "trace'( urma)In acest moment am pus 2 linguri ulei de ricin, amestecand in continuare, o lingura miere iar la sfarsit am pus coaja rasa de lamaie.L-am pus in forme de silicon unse si in cele de plastic confiscate de la nepoti din setul de plaja.
Neavand uleiuri esentiale poate fi folosit atata de catre copii, cat si de viitoarele mamici.
Nu-i greu, daca va hotarati s-o faceti, puneti intrebari, dar si eu sunt incepatoare....
Va avertizez; da dependenta! Dupa primul, nu te mai poti opri.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 12/03/2011 02:21

Am uitat sa va spun: dupa ce se toarna in forme se acopere cu o folie sau se pune intr-o punga de plastic, iar apoi se inveleste cu o patura sau prosop mare.Isi continua saponificarea, degajand caldura.daca s-a intarit suficient, dupa 24 de ore se taie,daca nu se lasa 48 de ore. Saponificarea dureaza 4-6 saptamani, timp in care reactia continua, soda parasind complet sapunul
Se tine intr-o camera umbrita, fiind fotosensibil.

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 12/03/2011 04:38

Propun subiect nou: VAND/CUMPAR :sapun, vegeta de casa, sare aromata..etc etc :wink: :wink: :wink:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 12/03/2011 09:58

=D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 16/03/2011 08:11

Multumesc pt aprecieri, m-a prins microbul rauuu.....Sambata ma facut un sapun cu bere ( berea contine complexul de vitamine b, foarte necesar epidermei noastre), iar ieri un altul, cu galbenele.Spr seara sosesc si pozele!
Thea, poate fi si un troc!


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator