Saramurarea si Afumarea Suncilor

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 15/11/2007 10:06

Leila am calculat exact data cand sunt gata suncile si toate celelalte bunatazuri :buuun: o sa te vizitam negresit :party: , bravo Leila !!!

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 15/11/2007 10:26

cu :hug: va astept :flower: :flower:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 19/12/2007 10:34

Leila, am mare nevoie de ajutor. S-ar putea sa nu gasesc afumatoare, ca prietenii care o au sunt plecati in perioada asta. Am pus suncile la saramura de doua saptamani, de fapt sambata o sa fie 2 saptamani. Am pus sarmaura, catei de usturoi putin zdrobiti si cimbru uscat (putin). Le-am mirosit aseara si miros suuuuuuper. Numai ca nu stiu ce sa ma fac acum in impasul asta.
Am vorbit cu mama, si nu ca nu ii ajung sfaturile ei, dar asta nu e specialitatea casei la noi. Ea mi-a zis sa le scot probabil de duminica din saramura, si sa le agat cu sfoara la zvantat, apoi luni seara sa le frec cu paprika, si daca vreau si putin usturoi pisat (optional), si sa le invelesc in folie si sa le pun la frigider.
ce zici, suna bine? te rog frumos, daca imi poti da vreun sfat ca nu vreau sa le arunc, am luat vreo 4 kg, si ne e tare pofta. multumesc din suflet. Sau sa le pun intr-un gratar cu focul stins, sa se afume? Si mai am niste chipsuri de lemn afumate, care se pot uda, si apoi in cuptorul incins se pun intr-o tava, deasupra un gratar si pe gratar carnea, acoperit cu folie. Numai ca mi-e frica sa nu iasa gatita, sa inceapa sa curga grasimea. Nu cred ca suna bine. Eventual sa incing tava cu rumegusul ala si apoi sa o scot, sa pun sunca, sa o acopar si sa o las afara, nu in cuptor, numai ca nu stiu daca mai fumega rumegusul daca nu e in cuptor.

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 21/12/2007 10:17

VAI ROXI IMI CER SCUZE ACU AM VAZUT CA AI AVUT NELAMURIRI
bine a spus mama ta ca trebuie sa le tii la zvantat vreo 2 3 zile ca sa se scurga bine
eu zic sa pui intr-un vas mai rau un pic de rumegus pe care il aprinzi peste pui un capac care sa nu inchida de tot oala cu rumegus in asa fel incat sa permita sa iasa fumul . Fumul nu trebuie sa mearga direct pe bucatele ce le afumi. faci un paravan in jurul afumatoarei improvizate si slaninuta o atarni deasupra la cca jumate de metru de afumatoare . il tii asa la fum de dimineata pana seara timp de 2 zile ,apoi il lasi din nou la zvantat apoi se poate consuma. Se poate pastra ptr. un timp mai indelungat apoi in congelator .
Imi cer inca o data scuze ca nu ti-am raspuns la timp :rugaciune: :master: :master: :master:

Astept detalii despre cum te-ai descurcat :hug: :pup:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 22/12/2007 01:54

Stai linistita Leila, ca nu apucasem sa fac nimic cu ea. Problema e ca n-am voie sa fac improvizatii din astea sub nici o forma :( , iar de tinut la fum 2 zile cu un aranjament din asta e imposibil. Dar mi-a trecut prin cap :roll: . Diseara o pun la zvantat. Maine seara sau duminica vad ce fac cu ea. Daca nu-i chip sa o afum, o fierb in zeama de varza, sau macar in apa cu piper si foi de dafin. Ce zici? Ma gandesc ca neafumata nu o putem manca, cel putin fiarta o sa fie comestibila.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/12/2007 09:45

Roxi dar afumata la rece ... ca in exemplul ala tradus de pe forumul italian , unde dadea putin foc la lemne in cratita , punea carnea pe un gratarel deasupra si apoi punea capacul si inchidea etans , fara oxigen focul se stinge si face doar fum ... nu risti prea mult doar ca muncesti mult

http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... ta_in_casa

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 22/12/2007 07:04

Multumesc de sfat, Cris, ne-am gandit si noi la asa ceva, problema e ca nmoi avem vreo 3 detectoare/alarme de fum in casa, si fumul ala tot va iesi pe undeva, asa ca am renuntat. Bucatile mele sunt destul de groase si au multa carnita pe ele, asa ca un simplu afumat la rece nu le-ar fi patruns si fragezit incat s ale mancam. trebuia fum vreo 2-3 zile cu caldura de la rumegus s aiasa ceva.
de ce zic ca am renuntat? lle-am fiert deja aseara in apa cu sare, piper boabe si foi de dafin, cam o ora, si au iesit dementiale. Acum stau sa se usuce si apoi le frec cu putina boia, dar am gustat putin aseara, si mi-a placut enorm. O sa pun pozele maine seara.
Multumesc mult de sfaturi, Leila :hug: :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/12/2007 07:20

Roxi imi suna mai olteneste asta fiarta .. parca asa am mincat eu prin sud pe undeva, fiarta in usturoi si cu boia ... dar e buna ...


astept pozele ... eu miine fac toba ( in punga si punga in sticla ) si poate o salata beuf sa vedem

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 23/12/2007 08:31

roxi , daca o pui la fiert in apa codimentata cu sare, piper, usturoi , etc., vezi la slanina fiarta , o lasi sa raceasca in apa care ai fiert-o , apoi o scoti si o tii la zvantat o freci cu usturoi pisat si boia (sau numai cu boia ). Incearca apoi sa o tii la congelator si sa o serviti asa pe jumate congelata :roll: e super buna .

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 14/01/2009 05:08

UITATI SA VA SPUN UN SECRET.EU ANUL TRECUT AM SAVIRSIT O ILEGALITATE IAR ACUM ALTA ESTE IN CURS DE SAVIRSIRE.CUM NU PREA AJUNG PE ACASA CU UNA CU DOUA SI DIN CAUZA POFTEI DE SUNCA SI SLANINA AM PUS-O PE MAMA SA SE BLINDEZE CU ACESTE PROSUSE IMPACHETATE IN NU STIU CITE PUNGI SI FOLIE DE ALUMINIU SI CUTII .SI ASA SUNCA SI SLANINA MULT VISATA A TRECUT ATLANTICUL SI IN SPECIAL JFK SI SPRE FERICIRE NOASTRA SI ALTOR PRIETENI VISUL A AJUNS REALITATE.DACA IMI SPUNEA CINEVA CA VA VENI O VREME CA VOI VISA LA ELE NU AS FI CREZUT. =))


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori