Saramurarea si Afumarea Suncilor

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 14/01/2009 07:57

:P :P uite o idee foarte buna de transport ilegal de afumaturi :P

:pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/01/2009 09:02

Idea e buna dar sa vezi ce durere ai in suflet cand aia de la vama o gasesc si o arunca la gunoi, chiar i fata ta. Mara , mama ta a avut mult noroc, probabil este femeie mai in varsta si vamesii s-au gandit ca la o varsta mai inaintata nu mai faci "contrabanda" cu afumaturi. Sant sigura ca asa ca si mine, si tu stii exact la ce ma refer, nu putem aduce asa ceva aici, riscul este mare de tot, si nu merita sa te faci de ras in aeroport numai de dragul de a avea doua trei felii de sunca sau slanina afumata pe masa de craciun. :cry: :vis: Si eu m-am gandit de multre ori la asa ceva dar am renuntat :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Re: Saramurarea si Afumarea Suncilor

Mesajde nicoleta64 » 09/11/2009 12:03

Leila scrie:Saramura lichida ptr. sunca (pulpa din spate a porcului),ciolane si slanina se face asa :

La 1 litru de apa punem urmatoarele cantitati :
150 gr sare
3 foaie de dafin
1 lingurita piper macinat
5-10 buc piper boabe
1 lingurita cimbru (sau o crenguta mai mica)
1/2 capatana de usturoi

Apa o punem sa dea intr-un singur clocot, adaugam sarea,piperul macinat , dafinul,piperul boabe si cimbrul. Usturoiul se zdrobeste cu lama cutitului si se adauga la saramura.Se lasa la racit si se toarna peste sunca,ciolane si slanina cat sa fie acoperite.Se pune deasupra un fund de lemn si o greutate sa fie presate si se pune la un loc racoros si din 3 in 3 zile intoarcem bucatile de carne.
Slanina o punem separat in saramura.

Sunca(pulpa) se tine in saramura 30-35 de zile
Ciolanul se tine 21 zile
Slanina 21 zile

Dupa ce bucatile au stat suficient in saramura, se scot si se clatesc in apa rece, se sterg cu un prosop uscat si se pun la zvantat intr-un loc bine aerisit timp de 10- 15 ore. Se pun apoi la afumat unde se tine pana prinde o culoare roscata.

Slanina se tine la afumat pana primeste o culoare rosiatica - galbuie cca 3-4 zile, dar trebuie avut grija ca fumul sa nu fie cald.

Fumul cel mai bun este cel obtinut prin arderea lujerilor de porumb sau din rumegus. La tara se mai foloseste ptr afumat ramuri de vita de vie, se spune ca este cel mai bun fum.



Leila , ma intereseaza cum afumi tu cu metoda "la cald" ?
O italianca m-a intrebat cum poate afuma si ea ceva carne in casa ..are curte...gospodarie .
Mi-am adus aminte de acest subiect pus de tine.
Cum eu sunt pe dinafara cu acest subiect :D ...m-am tot uitat pe net dar nu am gasit prea explicit.
Am tradus reteta ta exact asa cum este aici...dar mici detalii pentru foc inca nu le cunosc.
Am inteles ca se inabuseste cum ai spus tu si cu lujeri de porumb ,ramuri de vita ..sau cum am citit rumegus din fag...stejar ,salcie ..important sa nu fie cu rasina..



* Focul la inceput il faci tot cu lemne , nu?
* Ma intereseaza sa-i spun de focul asta mai exact ..se tine ..mereu 24 h ...incontinuu... fara pauza?
* Este adevarat ca afumatoare trebuie sa aiba niste gauri..pe unde sa iasa din fum?

Multumesc anticipat! :flower:

bety
Incepator
Mesaje: 50
Membru din: 05/03/2008 09:14

Mesajde bety » 24/02/2010 10:27

Trebuie sa ai stomac ...rezistent sau sa faci o cura vegeteriana dupa delicatesele acestea :D


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori