Saramurarea si Afumarea Suncilor

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Saramurarea si Afumarea Suncilor

Mesajde Leila » 30/10/2007 09:18

Saramura lichida ptr. sunca (pulpa din spate a porcului),ciolane si slanina se face asa :

La 1 litru de apa punem urmatoarele cantitati :
150 gr sare
3 foaie de dafin
1 lingurita piper macinat
5-10 buc piper boabe
1 lingurita cimbru (sau o crenguta mai mica)
1/2 capatana de usturoi

Apa o punem sa dea intr-un singur clocot, adaugam sarea,piperul macinat , dafinul,piperul boabe si cimbrul. Usturoiul se zdrobeste cu lama cutitului si se adauga la saramura.Se lasa la racit si se toarna peste sunca,ciolane si slanina cat sa fie acoperite.Se pune deasupra un fund de lemn si o greutate sa fie presate si se pune la un loc racoros si din 3 in 3 zile intoarcem bucatile de carne.
Slanina o punem separat in saramura.

Sunca(pulpa) se tine in saramura 30-35 de zile
Ciolanul se tine 21 zile
Slanina 21 zile

Dupa ce bucatile au stat suficient in saramura, se scot si se clatesc in apa rece, se sterg cu un prosop uscat si se pun la zvantat intr-un loc bine aerisit timp de 10- 15 ore. Se pun apoi la afumat unde se tine pana prinde o culoare roscata.

Slanina se tine la afumat pana primeste o culoare rosiatica - galbuie cca 3-4 zile, dar trebuie avut grija ca fumul sa nu fie cald.

Fumul cel mai bun este cel obtinut prin arderea lujerilor de porumb sau din rumegus. La tara se mai foloseste ptr afumat ramuri de vita de vie, se spune ca este cel mai bun fum.


Roxi , in cazul tau in loc de 150 gr sare la 1 l de apa vei pune 200 gr sare tinand cont ca la voi temperatura este mai mare decat la noi acum.
Fişiere ataşate
100_3870.jpg
100_3870.jpg (46.46 KiB) Vizualizat de 110015 ori
Picture 026.jpg
Picture 026.jpg (63.54 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 030.jpg
Picture 030.jpg (53.21 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 025.jpg
Picture 025.jpg (70.7 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 024.jpg
Picture 024.jpg (60.57 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 023.jpg
Picture 023.jpg (55.77 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 022.jpg
Picture 022.jpg (61.86 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 021.jpg
Picture 021.jpg (41.99 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 020.jpg
Picture 020.jpg (42.36 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 019.jpg
Picture 019.jpg (52.88 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Picture 017.jpg
Picture 017.jpg (47.11 KiB) Vizualizat de 110192 ori
Ultima oară modificat 12/11/2007 04:16 de către Leila, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 30/10/2007 06:37

Leila, cand mai ai timp sa-mi spui si mie clar cat si ce si cum s-a intamplat in caldarea ta, ca s-ar putea sa fac rost de niste slaninute ca vai de mama lor, dar as incerca si eu sa le pun la saramura, cred ca mi-as face fan club in LA apoi :D . glumesc, dar as vrea sa stiu cata sare pui la cata apa, si apoi usturoi si cimbru uscat, nu? si cam cat sa le las. S trebuie neaparat afumate, sau pot numai sa le zvant?

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 31/10/2007 08:34

trebuiesc si afumate , altfel nu au nici un gust . Poti sa faci eventual slanina fiarta cu boia . daca te intereseaza aceasta varianta de slanina care nu se afuma ,iti scriu cu cea mai mare placere reteta .

:pup: :flower:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 31/10/2007 08:38

ok, deci trebuie sa fac cumva de afumatoare, nu? :D
Chiar te rog, Leila, orice reteta pt. iarna e f. bine primita :hug: > cu aplicatul ramane de vazut :vis:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 31/10/2007 08:48

Locuiesti la curte Roxi ?

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 12/11/2007 04:19

Acum si o mica gustarica din slaninuta si muschiuletul afumat . :D
Mai incolo punem si sunca :D

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 12/11/2007 07:28

Leila, nu stau la curte, stau la bloc, si la parter, asa ca iese din discutie orice afumatoare :cry: .
Am vorbit cu niste prieteni care au una si poate daca ma apuc sa fac le duc la ei vrei trei seri la rand. Problema e ca daca le pun la saramura, la mine peste zi se face cald, urca temperatura la 15C si desi nu bate soarele tare, nu am un loc umbros, si mi-e teama ca nu e bine. Noaptea nu imi fac probleme ca e racoare bine 5-10C.
Daca pui poze cu vreo gustarica, sa stii ca te reclam la protectia consumatorului :P . Glumeam, e de vina pofta :buuun:
O sa ma uit prin magazine pe nde asa gasi ceva slanina si incerc sa vad cum si unde sa le pun la zvantat. Ar fi un Craciun ca in povesti.

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Re: Saramurarea si Afumarea Suncilor

Mesajde Simona3 » 12/11/2007 08:06

Leila scrie:Saramura lichida ptr. sunca (pulpa din spate a porcului),ciolane si slanina se face asa :

La 1 litru de apa punem urmatoarele cantitati :
150 gr sare
3 foaie de dafin
1 lingurita piper macinat
5-10 buc piper boabe
1 lingurita cimbru (sau o crenguta mai mica)
1/2 capatana de usturoi

Apa o punem sa dea intr-un singur clocot, adaugam sarea,piperul macinat , dafinul,piperul boabe si cimbrul. Usturoiul se zdrobeste cu lama cutitului si se adauga la saramura.Se lasa la racit si se toarna peste sunca,ciolane si slanina cat sa fie acoperite.Se pune deasupra un fund de lemn si o greutate sa fie presate si se pune la un loc racoros si din 3 in 3 zile intoarcem bucatile de carne.
Slanina o punem separat in saramura.

Sunca(pulpa) se tine in saramura 30-35 de zile
Ciolanul se tine 21 zile
Slanina 21 zile

Dupa ce bucatile au stat suficient in saramura, se scot si se clatesc in apa rece, se sterg cu un prosop uscat si se pun la zvantat intr-un loc bine aerisit timp de 10- 15 ore. Se pun apoi la afumat unde se tine pana prinde o culoare roscata.

Slanina se tine la afumat pana primeste o culoare rosiatica - galbuie cca 3-4 zile, dar trebuie avut grija ca fumul sa nu fie cald.

Fumul cel mai bun este cel obtinut prin arderea lujerilor de porumb sau din rumegus. La tara se mai foloseste ptr afumat ramuri de vita de vie, se spune ca este cel mai bun fum.


Roxi , in cazul tau in loc de 150 gr sare la 1 l de apa vei pune 200 gr sare tinand cont ca la voi temperatura este mai mare decat la noi acum.


OK, Leila, am inceput sa cenzurez subiectele la care se poate uita Adrian, si daca nu vrei sa strici o casnicie (foarte fericicta de altfel!) te rog ai mila cu noi!!
Eu stau la casa si acusi imi cere Adrian sa afum si sa sarez sunci, spre disperarea vecinilor care o sa cheme Associatia sa ne amendeze.... =)) Si in plus politia o sa ne aresteze fara sa clipeasca daca punem daca incepem orice foc in gradina, crezind ca noi sintem cei care care pornesc incendiile!! :P
Si Roxana, eu care te consideram prietena.... :x sa-mi faci tu una ca asta :x
pai Adrian daca stie ca la nici o ora de noi se sareaza si se afuma sunci, ne lasa si se muta linga voi =)) :evil: :x Roxana, Roxana.... :x
Glumesc fetelor, dar daca ati sti cit ne plac noua mancarurile traditionale....

Felicitari Leila!!! :hug: :hug: :hug: :master: :flower: :love:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 12/11/2007 08:18

Simona, la mine e inca in faza de pofta, vise si proiecte :D . Si as face astea numai pt. consortul meu, sa vezi ce fericire poate aduce o slaninuta :P .
Daca ar fi dupa mine, tinand cont cat m-am ingrasat in ultimele luni, nu le-as mai gati absolut nimic, si m-as bana singura si de pe RC, ca cinstit, in ritmul asta si cu asa influente nu se mai poate :D .
Sper sa ma mobilizez sa fac ceva sa slabesc vreo 3-4 kg pana la craciun, si slaninutele astea chiar nu m-ar ajuta, dar pe cuvant ca m-as bucura din tot sufletul sa le fac. Pentru ca asa parca aduc "acasa" mai aproape.
De aia gatesc inca traditional chiar si cand stiu ca nu e cea mai sanatoasa mancare, si nu ma induplec sa fac doar retete dietetice, desi de acum incolo ar trebui sa am mai multa vointa si putere sa schimb unele obiceiuri alimentare. Vorba multa si degeaba pana nu trec la fapte.

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 12/11/2007 10:35

:badday: :badday: de dat kg si eu trebuie sa dau :!: dar :x :x mai greu ca vine Craciunul si cand ma gandesc la racituri , carnati , maios, caltabosi, ce sa mai spun, la haiose :o si sirul ar putea sa mai continue mult si bine ,parca nu-mi vine sa trec la retete dietetice :(

Roxi , in cazul tau in loc de 150 gr sare la 1 l de apa vei pune 200 gr sare tinand cont ca la voi temperatura este mai mare decat la noi acum.


aici ti-am indicatii ptr. realizarea unei saramuri mai tari ,adica ptr. perioada de vara


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori