sfaturi pentru conservele de iarna

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Vasilica
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 17/09/2007 01:05

sfaturi pentru conservele de iarna

Mesajde Vasilica » 17/09/2007 01:13

stie cineva cum se taie mustul cu ajutorl aspirinei?
nu prin fierbere sau prin inghetare,nu cu benzoat sau cu hrean

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 18/09/2007 09:34

Cu aspirina :?: hm :x Eu stiam ca se poate opri cu ajutorul salicilului care e o forma mai concentrata de aspirina ,dar as recomanda sa folosesti Borken care este mai putin nociv decat conservantele pe baza de ac. salicilic .

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 18/09/2007 05:06

Leila scrie: as recomanda sa folosesti Borken care este mai putin nociv decat conservantele pe baza de ac. salicilic .


Unde se gaseste acest Borken ca eu una n-am auzit?
Nu cred ca sunt off daca intreb aici de o reteta faina de gogosari in otet :?: Si daca stiti si cu gosari umpluti cu varza (sau aia sunt ardei :? ) Am reusit sa-mi procur marar uscat! Am un miros in bucatarie ca la mama acasa cand pune muraturile :) Hrean n-am dar merge si fara nu?

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 18/09/2007 05:21

Adry ti-as zice eu dar nu stiu cantitati .. tb sa il intreb pe tata ....insa stiu ce baga in oala si tehnica ( ca am tras cu ochiul): gogosarii taiati in sferturi, spalati si uscati ii opareste intr-o zeama din apa+otet+ miere/zahar+condimente( foi de dafin, sare, piper boabe, boabe de mustar) ... le scoate si le pune in borcane iar peste ele toarna zeama asta , tot in borcan pune si crengute de visin si radacina de hrean .. astea sunt ca sa tina gogosarii tari sa nu se fleoscaiasca ... deci ai tai fara hrean se vor inmuia mai usor din cauza asta poate e mai bine sa ii consumi mai repede ... tu citeste ce zic eui si dc te atrage reteta eu o sa il sun sa intreb ..


Umpluti cu varza merg ardeii ... asa punea bunica ... varza era insa aia rosie ca sa arate frumos si pt ca e mai buna...

tata mai pune gogosari umpluti cu conopida (buchetele) ...

acum mi-a picat fisa .. daca nu ai cartea lui Radu Anton Roman sau Sanda Marin ma uit su si o scriu ... ca poate ai ingredientele si vrei sa pui acum muraturi

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 18/09/2007 05:26

am gasit in RAR ardei umpluti cu varza si cred ca voi gasi si restul ....si iti scriu reteta miine daca intre timp nu o scrie altcineva

dar unde gasesti tu gogosari in italia ... ca eu tocmai am fost informata :P de o fata care a trait multi ani in Piemonte si mi.a spulberat mitul cum ca ardeii aia carmagnola ar fii gogosari, cica au numai forma dar nu si gustul .... sunt mai aposi ca ardeii nu cu pulpa zdaravana ca gogosarii .. si deci nu tin foarte bine (fermenteaza mai rapid ) ...

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 18/09/2007 05:31

Adry daca ai rabdare pana diseara dupa ora 20 iti scriu o reteta de pus gogosari la rece ptr.iarna :wink: In loc de hrean poti folosi frunze de visin sau seminte de mustar.

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 18/09/2007 10:32

crista scrie:am gasit in RAR ardei umpluti cu varza si cred ca voi gasi si restul ....si iti scriu reteta miine daca intre timp nu o scrie altcineva

dar unde gasesti tu gogosari in italia ... ca eu tocmai am fost informata :P de o fata care a trait multi ani in Piemonte si mi.a spulberat mitul cum ca ardeii aia carmagnola ar fii gogosari, cica au numai forma dar nu si gustul .... sunt mai aposi ca ardeii nu cu pulpa zdaravana ca gogosarii .. si deci nu tin foarte bine (fermenteaza mai rapid ) ...


Multumesc pentru sfaturile utile! Crista aici se gasesc gogosari (se numesc papaccelle) si sunt tipici din regiunea Campania. Eu cumpar des ca-mi plac mult si cruzi in sandwich-uri, mai ales langa branzeturi! Sunt dulci si carnosi ca cei de acasa si as profita sa pun cativa la murat (chiar daca o sa-i mananc singura, dar prea mi-e pofta) Ia uite-i cat sunt de frumosi :)
Fişiere ataşate
papaccelle.jpg
papaccelle.jpg (27.29 KiB) Vizualizat de 9994 ori

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 18/09/2007 10:35

Leila scrie:Adry daca ai rabdare pana diseara dupa ora 20 iti scriu o reteta de pus gogosari la rece ptr.iarna :wink: In loc de hrean poti folosi frunze de visin sau seminte de mustar.


Leila esti o draguta si-ti multumesc! N-o sa am nici hrean si nici frunze de visin dar cred ca pot sa-mi procur seminte de mustar! N-am stiut ca au acelasi efect :?

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 19/09/2007 08:14

reteta lui RADU ANTON ROMAN

ARDEI UMPLUTI CU VARZÃ
MurĂŁturĂŁ sudicĂŁ, de pe la Lunguletu, care e mama grĂŁdinarilor bulgari de
lângã Bucuresti.
Miez:
• 5 kg ardei foarte grasi
* 1 kg morcovi
• 3 verze mijlocii
• cimbru si mãrar uscat, vreo 3 linguri
Zeama:
• 1 litru otet
• 1 linguriþã piper
• 3 linguri apã
• 2 linguri rase cu sare
• Se grijesc ardeii de seminte si cotoare, se spalã
• Varza se taie fidelutã
• Morcovii se rad
• Se pune zeama la fiert
• Se freacã cu putinã sare si ierburi uscate varza si morcovii
• Se umplu ardeii cu varzã si morcovi, se potrivesc în borcane
• Se toarnã zeamã fierbinte (sub borcanele de sticlã se pun cutite, sã nu
se spargĂŁ)
• Pentru sigurantã, se mai fierb borcanele într-o cratitã mare cu apã fierbinte

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 19/09/2007 08:26

Si reteta este super buna . Nu stiu daca ai incercat sa faci ardeii dupa reteta lui Radu Anton R., crista , dar sa stii ca se merita sa incerci. Aceasta reteta o folosesc si eu :) :flower:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori