Tort cu mousse de vanilie si piure de zmeura

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
momo121
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 28/05/2013 12:23
Localitate: Iasi
Contact:

Tort cu mousse de vanilie si piure de zmeura

Mesajde momo121 » 15/02/2019 12:21

Blat:
4 oua
un varf cutit sare
100g zahar brun
1 plic zahar vanilat
3 linguri apa fierbinte
3 linguri ulei
1 lingurita praf de copt
150g faina de migdale
Mousse de vanilie:
3 galbenusuri
3 linguri cu varf zahar
1 plic zahar vanilat
3 linguri amidon de porumb
450ml lapte
esenta de vanilie dupa gust
1 plic gelatina
4 linguri apa rece pentru hidratat gelatina
200ml smanatana naturala pentru frisca
1 lingura zahar pudra cu gust de vanilie
Pentru piureul de zmeura:
250g piure de zmeura indulcit, pregatit inainte si pus in pungute la congelator
3 lingurite de amidon de porumb dizolvat in 3 linguri apa rece
Sirop:
150ml apa
2 lingurite zahar pudra cu vanilie
esenta de vanilie
Crema de ciocolata:
200ml smantana naturala pentru frisca
1 lingura zahar
200gr ciocolata 56% cacao
50gr unt nesarat 82% grasime
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Apa, uleiul si vanilia le adaugam in compozitia de oua si mai amestecam putin, iar la final adaugam faina de migdale (care se poate inlocui cu cea de grau) cu praful de copt. Amestecam bine totul si turnam compozitia rezultata intr-o tava cu peretii detasabili de 24cm tapetata cu hartie de copt pe fund si unsa cu ulei si faina pe margini. Dam tava la cuptorul preincalzit la 175°C pentru 30 minute.
Cand este gata, scoatem blatul si-l lasam la racit direct in tava, apoi pe un gratar. Cand este complet rece, il taiem in 2, pe orizontala.

Pentru mousse-ul de vanilie:
Pentru inceput, punem gelatina la hidratat in 4 linguri de apa rece.
Intr-un ibric, punem galbenusurile impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, amidonul si laptele in fir subtire, amestecand energic pentru a evita eventualele cocoloase. Transferam ibricul pe foc si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa. Dam deoparte, punem esenta de vanilie si lasam sa se racoreasca, iar cand este calduta, adaugam gelatina pusa cateva secunde la microunda. Omognizam si lasam sa se raceasca complet.
Cand crema de vanilie este rece, mixam frisca lichida (eu am avut-o la frigider, apoi inainte de a mixa am pus-o in bol si le-am pus la congelator 10 minute, este important sa fie si bolul rece, pentru ca frisca sa se lege) cu zaharul pudra si cand este pufoasa, adaugam lingura cu lingura din crema racita pana obtinem un mousse aerat si bine legat.

Pentru piureul de zmeura:

Punem intr-un ibric, pe foc, piureul de zmeura indulcit impreuna cu amidonul dizolavat in cele 3 linguri de apa rece si amestecam cu un tel pana se ingroasa. Turnam compzitia intr-un vas de 10 cm si lasam sa se raceasca complet, apoi dam vasul la congelator pentru 15 minute.

Pentru sirop:
Apa cu zaharul si vanilia le punem pe foc, atat cat sa se topeasca zaharul.

Pentru crema de ciocolata:
Punem frisca lichida la incalzit impreuna cu zaharul, iar cand s-a incalzit bine, oprim focul si punem ciocolata rupta in bucatele si untul, amestecam pana la omogenizare.
Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la frigider pentru 30 minute.

Asamblare:

Pe un platou punem inelul in care am copt blatul si asezam prima jumatate de blat, insiropam bine, punem jumatate din mousse-ul de vanilie, in centrul tortului, rasturnam piureul de zmeura inchegat, deasupra turnam restul de mousse de vanilie si acoperim tortul cu cealalta jumatate de blat insiropat. Invelim totul cu folie de plastic si-l dam la frigider pentru minim 2 ore sau peste noapte.
Cand scoatem tortul de la frigider avem grija sa trecem cu un cutit bine ascutit intre tort si tava, pentru a iesi perfect. Invelim tortul in crema de ciocolata si ornam dupa bunul plac (eu clar, fara imaginatie :)) ). Am pus zmeura proaspata si floricele cumparate din comert.
Pofta buna!
Tips-uri:

1.Cumparasem o punga de zmeura congelata de 750g si ca sa nu imi ocupe loc la congelator am lasat-o la dezghetat, apoi am pus-o intr-un ibric mai marisor impreuna cu zaharul 150g si am fiert doar cat sabse topeasca zaharul, apoi am transferat totul intr-un blender si am mixat pana am obtinut o pasta pe care am trecut-o printr-o sita pentru a scapa de seminte.
Am impartit piureul obtinut in 2 si l-am bagat la congelator, in pungute. Este mai simplu si economisim si timp atunci cand vrem sa facem ceva dulce cu fructe!
2.La blat puteti folosi faina de grau, eu am vrut sa incerc faina de migdale, dar sincer o preferam pe cea de grau. Acum depinde si ce va place, dar si ce aveti prin casa!
3.Puteti folosi frisca indulcita si sa eliminati zaharul pudra!
Fişiere ataşate
51777809-873420733049393-7176938571213832192-n.jpg
51777809-873420733049393-7176938571213832192-n.jpg (274.25 KiB) Vizualizat de 523 ori
51674619-2339087789646755-8974772247361224704-n.jpg
51674619-2339087789646755-8974772247361224704-n.jpg (286.05 KiB) Vizualizat de 523 ori
51668680-2260765650875503-457732669237624832-n.jpg
51668680-2260765650875503-457732669237624832-n.jpg (385.07 KiB) Vizualizat de 523 ori
51665032-280692612602478-7010263977221423104-n.jpg
51665032-280692612602478-7010263977221423104-n.jpg (282.05 KiB) Vizualizat de 523 ori
51664975-845926709132623-595196692433731584-n.jpg
51664975-845926709132623-595196692433731584-n.jpg (328.52 KiB) Vizualizat de 523 ori
51630131-350788822428121-1737348102689390592-n.jpg
51630131-350788822428121-1737348102689390592-n.jpg (355.01 KiB) Vizualizat de 523 ori
51612630-771472829888731-5973140902653198336-n.jpg
51612630-771472829888731-5973140902653198336-n.jpg (313.93 KiB) Vizualizat de 523 ori
51603140-300629930805614-2279933064949792768-n.jpg
51603140-300629930805614-2279933064949792768-n.jpg (259.56 KiB) Vizualizat de 523 ori
51585689-613163595793899-6409783341142245376-n.jpg
51585689-613163595793899-6409783341142245376-n.jpg (266.2 KiB) Vizualizat de 523 ori
51548078-247383159485380-7693768568810242048-n.jpg
51548078-247383159485380-7693768568810242048-n.jpg (310.1 KiB) Vizualizat de 523 ori
51547903-2179097485740908-3579444827026096128-n.jpg
51547903-2179097485740908-3579444827026096128-n.jpg (292.73 KiB) Vizualizat de 523 ori
51505849-2456353457728007-1539841501847093248-n.jpg
51505849-2456353457728007-1539841501847093248-n.jpg (235.17 KiB) Vizualizat de 523 ori
51495640-237272353892735-8025700628040777728-n.jpg
51495640-237272353892735-8025700628040777728-n.jpg (307.27 KiB) Vizualizat de 523 ori
51484549-357036561693471-2301576066579300352-n.jpg
51484549-357036561693471-2301576066579300352-n.jpg (332.31 KiB) Vizualizat de 523 ori
51477297-1509927139139068-7317622849219330048-n.jpg
51477297-1509927139139068-7317622849219330048-n.jpg (311.69 KiB) Vizualizat de 523 ori
51461701-324388081529282-4242573479582367744-n.jpg
51461701-324388081529282-4242573479582367744-n.jpg (377.18 KiB) Vizualizat de 523 ori
51338486-759132267785119-2570719775571312640-n.jpg
51338486-759132267785119-2570719775571312640-n.jpg (295.56 KiB) Vizualizat de 523 ori
51255412-291396924880871-7443168020341456896-n.jpg
51255412-291396924880871-7443168020341456896-n.jpg (302.75 KiB) Vizualizat de 523 ori
49346090-1716049585207067-6354713300537704448-n.jpg
49346090-1716049585207067-6354713300537704448-n.jpg (261.06 KiB) Vizualizat de 523 ori
51503045-571927066615275-2713705198269759488-n.jpg
51503045-571927066615275-2713705198269759488-n.jpg (290.13 KiB) Vizualizat de 523 ori
Dana

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator