Tort de ciocolata acoperit cu fondant

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 02/10/2007 08:05

Multumesc mult fetelor, sunteti mult prea dragute cu toate complimentele. Am avut asa o placere lucrand la tortul asta, si asa emotii, dar a mers totul perfect. De fapt, multi musafiri au vrut business cardul ca sa il aiba pt. zilele copiilor lor. drept urmare, sambata ma duc sa iau niste cursuri si de-abia astept.
Alexia, sa stii ca fondantul se topeste in contact cu orice crema facuta pe baza de frisca, lapte sau smantana sau philadelphia, pt. ca au apa in ele si topesc zaharul din fondant.
De aceea cremele trebuie facute pe baza de unt, ciocolata topita frecata cu unt, ca sa nu se moaie pasta de zahar/ fondantul.
Tortul trebuie uns cu o crema de unt sau cu gem in strat f. subtire ca sa adere fondantul de blat si sa nu alunece. Eu am pus gem de zmeura, nu imi place crema de unt frecat cu zhara nici sa ma bati. Si umplutura a fost ciocolata semi-amaruie topita cu putina smantana lichida si frecata cu unt, amestecata cu zmeura proaspata.
Eu pun fondantul pe tort numai in dimineata cu pricina, tocmai sa nu am surprize. Si nu bag la frigider tortul imbracat sau decoratiile, pt. ca apoi transpira si devine uleios fondantul si lipicios, iese umezeala din el si arata tare rau. Asa ca tin tortul in frigider seara dinainte, invelit in folie de plastic, cu crema in el deja, apoi dimineata il scot si ung cu gem, apoi intind fondantul si il pun pe tort. decoratiile le fac dinainte, depinde cum am timp, si la fel le las sa se usuce la temperatura camerei, apoi le pun intr-o cutiuta de plastic, acoperite cu folie. Daca le faci prea tarziu, nu apuca sa se usuce si nu-si pastreaza forma prea bine.
Sper ca m-am exprimat bine, dar daca mai ai intrebari sunt aici si ma bucur sa te ajut cu tot ce stiu eu. Iar daca nu e pt. sambata asta, dupa cursuri sper s stiu si mai multe.

Avatar utilizator
alexia291101
Bucatar in devenire
Mesaje: 330
Membru din: 21/02/2006 01:34
Localitate: Spania

Mesajde alexia291101 » 02/10/2007 09:47

Multumesc mult. Te-ai exprimat foarte bine si am inteles perfect. Si eu ma gindeam sa il fac duminica dimineata (ornatul ma refer). Nu fac cine stie ce ornament. Vreau sa decupez figuri geometrice din foaie de fondant si sa compun din ele un trenulet simplu pentru un copil de 2 ani. Am vazut pe club cocina televizion explicat cum se face si am zis ca merita sa incerc.
Pe urma am sa fac pentru copiii mei un pic mai elaborat, tinind cond de faptul ca nu va trebui sa-l transport.
Sper sa am succes. Oricum vin cu poze.
Iulia Cristina

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 02/10/2007 11:04

decupajele se pot lipi cu f. putina apa, sau cu sirop de zahar/ miere sau cu ceea ce astia numesc royal icing (zahar pudra frecat cu f.f.f.f putina apa/ zeama de lamaie/ lapte - sau altii il mai freaca si cu spuma de albus).
Bafta multa.

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 03/10/2007 06:49

Roxanel, unde sa gesesc o reteta de tort completa, cu fondant cu tot, stii cumva?
Mersi, Simona

Avatar utilizator
alexia291101
Bucatar in devenire
Mesaje: 330
Membru din: 21/02/2006 01:34
Localitate: Spania

Mesajde alexia291101 » 03/10/2007 12:42

Inca o intrebare. Blatul cit de mult il pot insiropa?
Iulia Cristina

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 03/10/2007 08:28

Alexia, eu nu insiropez blatul deloc, dar reteta mea e facuta cu lapte batut si ciocolata topita si ulei, asa ca iese destuld e umed, nu are nevoie de sirop. Numai pe cel de pandispan il insiropez, dar f. putin si cat mai putin spre marginile care sunt in contact cu pasta de zahar.
Simona, pt. tort poti folosi orice reteta de blat care e preferata ta, ideea e ca blatul trebuie sa fie putin dens, nu cum e angel food sau sponge cake, pt. ca tortul trebuie sa sustina pasta de zahar (fondantul), care e destul de grea.
Iar fondantul il poti cumpara gata facut de pe net, eu am cumparat marca Petinice (il au la sugarcraft.com, cakecentral.com) sau il poti face tu din marshmallow. Gasesti ma Michaels si al Sur la table si marca Wilton, eu nu l-am incercat, dar am auzit ca are un gust teribil si nu m-a tentat. Eu cand nu am timp sa astept sa-l primesc in posta, il fac acasa din marshmallow. Or topesc marshmallows or iau deja crema puff.
Eu folosesc reteta asta cel mai des:
un borcan de marshmallow puff, o lingura de Crisco, o lingura cu varf de glucoza lichida (gasesti la Michael's- the craft store)- sau daca nu gasesti, corn syrop e ok, si zahar pudra cam 6-8 cups. Poti folosi si cativa stropi esenta de migdale, lamaie sau vanilie pt. parfum ( trebuie extract din cel transparent, nu cel veritabil inchis la culoare, ca iti "murdareste" fondantul). Il framanti bine de tot pana iese ca o plastilina si nu ti se mai lipeste de maini. Daca e prea lipicios mai pui zahar, daca e prea casant, mai pui un varf de cutit de Crisco. Il invelesti bine in plastic, il pui intr-o punga fde plastic si-l lasi sa se odihneasca vreo 2 ore.
Daca vrei tot fondantul aceeasi culoare, pui colorant alimentar (eu le-am cumparat tot de la Michaels si de la Sur la table) cand incepi sa-l framanti. Daca nu, pui numai dupa ce s-a odihnit, rupi cat vrei tu de mult si-l framanti din nou pana se uniformizeaza culoarea, si asa poti sa faci mai multe culori. Daca devine lipicios sau faramicios dupa ce aduagi colorant, mai pune putin zahar. Daca il framanti prea mult se incalzeste de la temperatura mainilor.
Sa nu-l pui in frigider ca transpira si devine uleios, nu mai raata bine. Il pastrezi la temperatura camerei, bine invelit in plastic.

Uite retetele cum le-am copiat de pe cakecentral

Alternative Marshmallow Fondant Recipe
16 oz bag marshmallows
2 tbsp water
1/4 cup Crisco plus more more kneading
Melt the marshmallows and water in the microwave. After they melt remove and quickly scrape into your stand mixer.
Add 1/4 cup Crisco and begin mixer on low speed. Add 3 cups of confectioner's sugar, 1 cup at a time. Mixture will be very thick. You will only be able to mix for 1-2 minutes. Turn out the mixture onto a surface that has been generously greased with Crisco and 2 cups of confectioner's sugar put into a pile. Begin kneading the mixture, continuing to add more sugar until the fondant is quite stiff. If it starts to crack or appear crusty, dip your fingers into more Crisco and add another tablespoon or so. I usually do this 4 or 5 times. I knead for about 7-8 minutes. Wrap tightly in plastic wrap and let rest overnight. I had problems with the MMF tearing and being to dry. By adding the Crisco, it is much more elastic and easier to work with. I did not have to use any cornstarch or additional Crisco to roll out the fondant and it didn't stick at all.

Marshmallow fondant ( enough for a 10" cake and decorations)
1 16oz tub of Marshmallow fluff
6-8 cups of confectioners sugar
2 tsp of flavoring of your choice
paste colors (Optional)
Empty contents of marshmallow fluff in large bowl. add flavoring and stir with spoon. If you desire to color the fondant add your desired color at this stage. Then add confectioners sugar two cups at a time and mix with spoon until no longer sticky, then place on large pastry board or mat lightly rubbed with vegetable shortening and knead until smooth and pliable. Roll out to desired size for covering cake.
Note: The finished fondant is bright white in color due to the marshmallow fluff, which is whiter than marshmallows
To Store: wrap in plastic wrap then place in zip loc bag

Cam atat pt. acum, ziceti daca mai aveti intrebari.

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 03/10/2007 08:35

Roxana, multumesc frumos ca ti-ai luat timp sa-mi scrii asa detaliat, esti fantastica!
Stiu ca timpul tau este si mai pretios acuma cu atitia prieteni la voi, cu Clara si lectiile de zi cu zi, si servici si tot restul!
Multumesc!

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 23/11/2007 11:30

Am pus si la subiectul cu masa de Thanksgiving tortul, dar il pun si aici ca sa centralizez pozele cu torturile pe care le-am acoperit cu fondant.
Am folosit aceeasi reteta scrisa pe prima pagina de la subiectul asta, stiu ca e buna si nu da gres. Apoi am colorat fondantul (l-am facut dupa directiile scrise mai sus, din marshmallows) in nuante de maro ca sa fac un fel de cos, iar pt. decoratii frunze care au vrut sa para ruginite (cu rosu, teracota, verde), ghinde (maro in doua nuante) si merisoare (galben si rosu). Nu va spun cum imi cadeau mainile din umeri la sfarsit, dupa mixat si framantat, dar la bucata mare pt. acoperit tortul a ajuns gabi acasa si m-a ajutat sa framante fondantul alb cu maro, ca altfel era mult mai greu. Apoi Gabi radea de mine ca ce mi-a venit cu ghindele, ca cine le mananca, dar tebuia sa faca parte din tabloul de toamna.
L-am facut mai mult lat decat inalt, greseala de proiect, dar a iesit ok.
Fişiere ataşate
felie de tort.jpg
felie de tort.jpg (19.63 KiB) Vizualizat de 9608 ori
tort de ciocolata - toamna 1.jpg
tort de ciocolata - toamna 1.jpg (29.68 KiB) Vizualizat de 9608 ori
tort de ciocolata - toamna.jpg
tort de ciocolata - toamna.jpg (26.58 KiB) Vizualizat de 9608 ori
tort de ciocolata.jpg
tort de ciocolata.jpg (32.85 KiB) Vizualizat de 9608 ori

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 23/11/2007 11:42

=D> =D> Imi place tare mult , tema aleasa , pentru ornatea tortului...o poveste dulce de toamna ruginie...frumos :master:
:pup: :hug: :love: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/11/2007 09:39

Roxi tortul este extraordinar ...stii ca eu nu sunt fan fondant 8) si totusi am ramas cu gura cascata de frumusetea acestui tort .. e ca un tablou... o adevarata opera de arta ...felicitari =D> =D> =D>


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori