Varza tocata, murata, in stil bucovinean

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Varza tocata, murata, in stil bucovinean

Mesajde lucia_bp » 22/01/2013 11:16

Poate o sa spuneti sa va mai slabesc cu conservaraia si “ acriturile “…ca le-au cam trecut vremea…dar, NU ! “ eu ma inversunez si ma agat de retetele mele “…Spuneti si voi, ce sa fac cu ele ?...Sa le dau uitarii ? Sa le ignor ? Sa le sterg din calculator ?...Sau sa le impartasesc cu voi ?...Las deoparte modestia ( care ar trebui sa ma caracterizeze :D ) si stiu ca si voi, ca la orice reteta postata s-a muncit …la pregatire…la pozat…la scris... De aceea aveti toata admiratia mea !!!
Cu siguranta la anul fac altele ! Trebuie sa-mi onorez intr-un fel distinctia primita pe Rc…

Na, acum le postez :!: Poate prinde bine cuiva…doar stiti proverbul “ fa iarna car si vara, sanie “ :!:



Ingrediente:

-5 verze albe, mari ( aproximativ 6-7 kg)
-2-3 gogosari rosii, mari
-3-4 morcovi
-sare grunjoasa pentru muraturi
-chimen, dupa gust

Preparare:

Taiati varza marunt sau fideluta, gogosarii curatati, in felii si morcovii treceti-i prin razatoarea cu ochiuri mari. Puneti-le laolalta.
Adaugati circa 2 maini de sare grunjoasa, chimen, dupa gust si framantati bine.
Dati deoparte pentru 1 ora ca sa-si lase zeama. Stoarceti prin presare intre palme, dar nu foarte mult.
Portionati in pungi de naylon pe care le legati bine la gura. Intepati pungile din loc in loc.
Asezati-le indesate bine intr-un borcan mai mare, unele peste altele, astfel incat zeama lasata de varza din pungi sa le acopere complet.
Puneti deasupra o greutate sau cateva bete uscate de marar, in cruce.
Puneti capacul si dati la camara.
Asezati fiecare borcan intr-un vas, deoarece la inceputul procesului de murare, continutul va fermenta si va curge. Cand se opreste acest fenomen, stergeti borcanele si etichetati.

Dati la camara in loc racoros. Se poate consuma dupa circa 1-2 luni.

Serviti simpla, ca salata- turnati peste varza ulei, adaugati ceapa rosie, taiata fideluta si amestecati.
Scoateti cate o punga si folositi varza ca muratura ( este o salata foarte buna si sanatoasa pe timp de iarna) sau puteti sa o gatiti.


Muratura de varza este o bunatate, dar de multe ori renuntam la ea din cauza mirosului degajat, mai ales daca stai la bloc. Dar…mereu exista solutii…
Varza tocata, murata astfel, pe langa faptul ca este un deliciu, o “ pescuiesti “ foarte usor din borcan, nu se imprastie in zeama lasata, nimic nu iese la suprafata. Miroase atat de discret, incat chiar daca treci pe langa borcan, nici nu-ti dai seama ca ai pus varza la murat…
Trebuie doar sa respectati intocmai reteta, dar mai ales faptul ca toata varza ( adica pungile cu varza) sa fie scufundate in lichid, altfel nu rezista peste iarna…
Fişiere ataşate
CIMG4278.JPG
CIMG4278.JPG (84.82 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4280.JPG
CIMG4280.JPG (101.02 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4276.JPG
CIMG4276.JPG (87.06 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4274.JPG
CIMG4274.JPG (83.33 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4273.JPG
CIMG4273.JPG (83.83 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4272.JPG
CIMG4272.JPG (93.58 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4269.JPG
CIMG4269.JPG (77.22 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4267.JPG
CIMG4267.JPG (94.37 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4264.JPG
CIMG4264.JPG (114.55 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4263.JPG
CIMG4263.JPG (114.97 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4163.JPG
CIMG4163.JPG (104.98 KiB) Vizualizat de 35367 ori
CIMG4125.JPG
CIMG4125.JPG (98.57 KiB) Vizualizat de 35367 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/01/2013 11:49

Lucia eu ma bucur tare ca ai pus reteta :hug: am capatat sare de muraturi din Ro ca aveam impresia ca asta italiana e din sare de mare deci mai putin sarata si mai ales mai saraca in anumite minerale deci acum n-am nicio scuza sa nu pun niste muraturi :-)

Cum abia acum ar trebui dupa calendar sa inceapa vremea ticaloasa si rece poate cine stie ma incumet sa pun un borcanel.

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 22/01/2013 06:15

Lucia, eu ma bucur cand postezi astfel de retete (le pastrez pe toate, doar, doar prind si eu curaj :P ). Eu zic ca retetele de genul acesta ”se poarta” tot timpul anului. :master:

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 22/01/2013 06:46

Sint sigura ca te-am intrebat mai demult,nu vrei sa ma adopti? :clipocit:

Esti o gospodina desavirsita :!:

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 22/01/2013 07:52

Perfecta reteta( si la butoi se pote pune varza in punga de plastic mare- asa pune sora mea in R)
Am sa pun si eu cateva borcanele si asta cat de curand...imi place varza mult de tot. Cand am vazut reteta ta mi-am amintit varza murata pusa de sora mea....cineva din Ungaria a invatat=-o sa puna in plastic, cica e mai bine, nu face floare, nu trebuie vanturata :P .
Lucia imi place reteta, imi place idea, imi place produsul final :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
carmenica
Bucatar in devenire
Mesaje: 512
Membru din: 05/07/2010 08:09
Localitate: Bucuresti ,Romania

Mesajde carmenica » 22/01/2013 08:01

=D> am notat reteta ,acu' ramane s-o pun in practica (pentru inceput) in vreo doo borcane :)
Imagine

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 22/01/2013 08:56

lucia imi plac retetele tale de conserve , daca nu pot sa le fac din cauza caldurii de aici macar le vad pe ale tale si imi trece pofta :wink:
claudia

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 22/01/2013 09:15

Nemaipomenita! DAr nu stiam ca e bucovineana :P
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 23/01/2013 07:21

crista scrie:Lucia eu ma bucur tare ca ai pus reteta :hug: am capatat sare de muraturi din Ro ca aveam impresia ca asta italiana e din sare de mare deci mai putin sarata si mai ales mai saraca in anumite minerale deci acum n-am nicio scuza sa nu pun niste muraturi :-)

Cum abia acum ar trebui dupa calendar sa inceapa vremea ticaloasa si rece poate cine stie ma incumet sa pun un borcanel.


Chiar nu mai ai nici-o scuza...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 26/01/2013 02:17

antoniah scrie:Lucia, eu ma bucur cand postezi astfel de retete (le pastrez pe toate, doar, doar prind si eu curaj :P ). Eu zic ca retetele de genul acesta ”se poarta” tot timpul anului. :master:

:hug: :pup: :flower:


Ai perfecta dreptate :rugaciune: Se poate face si acum...varza este :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori