VEGETA facuta in casa

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 03/08/2010 08:08

iuliajewel scrie::blushing: cred ca 5august s-a referit la troc = schimb in natura asa ca nu trebuie uscate cele capsuni :D

Pe de alta parte, nu-i musai sa usuci deodata toate legumele pe care le vrei in Vegeta; de ex. eu cand dau peste morcovi ce-mi convin calitate/pret, cumpar 3-4 kg. si-i usuc doar pe ei. Ii maruntesc cat de cat si-i pun in borcan etans cu putin piper, in asteptare; cand usuc albitura, procedez la fel. Abia cand le vine randul si am de toate celea uscate si sfaramate, incep sa combin.
Fiindca Vegeta difera de Delikat, e chiar mai bine sa le ai uscate pe caprarii si la urma de tot combini, functie de ce vrei sa ai: un borcan de Vegeta pt. supe, unul pt. ciorbe si borsuri, caci retetele lor sunt diferite; alt borcan de Delicat, pt sosuri sau mancaruri ce necesita ceapa calita in reteta, si unul care are doar praz si nu ceapa, si asa mai departe...

da, multumesc :flower:

qadrianaq
Incepator
Mesaje: 252
Membru din: 18/04/2009 10:23
Localitate: Bucuresti

Re: VEGETA facuta in casa

Mesajde qadrianaq » 13/08/2010 10:26

ne-ai innebunit cu masina asta de uscat, e super utila, te ajuta sa faci numai lucruri sanatoase

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Re: VEGETA facuta in casa

Mesajde iuliajewel » 13/08/2010 01:46

qadrianaq scrie:ne-ai innebunit cu masina asta de uscat, e super utila, te ajuta sa faci numai lucruri sanatoase

Da, e buna la casa omului, fara indoiala' dar chiar n-am vrut sa va inebunesc cu ea :blushing: :hug:

Am vazut ca ai reusit sa faci prajitura la care visai; imediat am stiut ca-i lipseste ceva si m-am apucat sa dezgrop cartea, after all :x

Am tradus ambele retete de LINZER - si cea nemteasca si cea ungureasca - cartea e de pe vremea Imperiului Austro-Ungar - dar nu le-am scris pe forum ca sa nu minimalizez reteta ta si sa nu te supar cumva.

Daca vrei totusi retetele originale, da o strigare si ti le trimit via pm :pup: :hug: :pup:

qadrianaq
Incepator
Mesaje: 252
Membru din: 18/04/2009 10:23
Localitate: Bucuresti

Re: VEGETA facuta in casa

Mesajde qadrianaq » 15/08/2010 12:26

da chiar vreau reteta, merci ca ai tradus-o , nu e nevoie de imi dai pm cu ea e ok daca o scrii aici , fiecare reteta poate fi schimbata prin a ii adauga ceva sau prin a ii scoate ceva din compozitie
astept reteta merci
:flower: :flower:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Re: VEGETA facuta in casa

Mesajde iuliajewel » 15/08/2010 12:50

qadrianaq scrie:da chiar vreau reteta, merci ca ai tradus-o , nu e nevoie de imi dai pm cu ea e ok daca o scrii aici , fiecare reteta poate fi schimbata prin a ii adauga ceva sau prin a ii scoate ceva din compozitie
astept reteta merci
:flower: :flower:

Iacata cum vine de se duce reteta: cea nemteasca nu are stropi de coca (este mai mult un fursec, felioare fine) iar cea ungureasca, are ori stropi ori "gratii"...

Dar ambele, au un strat in plus, si anume, intre gem si razatura/gratiile de coca, sau felioarele fine de fursec, au urmatoarea compozitie, pusa deasupra prajiturii pe jumatate coapte (adica imediat ce gemul face crusta in cuptor se scoate tava si se intregeste prajitura, dupa care se coace mai departe pana e gata)

Deci, in timp ce gemul face crusta in cuptor, facem urmatoarea crema: 4 oua, 200gr nuca maruntita (in cazul fursecului Linzer) sau macinata in cazul prajiturii Linzer, 200gr zahar si vanilie. Frecam galbenusurile cu zaharul si vanilia, batem albusurile batz, incorporam spuma peste galbenusurile frecate si adaugam nuca.

Aceasta compozitie se unge peste crusta de gem, punem sau nu aluat ras ori fasii de aluat (la prajitura da, la fursec, nu) si coacem pana la proba cu scobitoarea.

Sper ca o vei face si in varianta asta un pic mai complexa, si-ti vei da seama ca ASTA e prajitura copilariei noastre la care visai :hug: :pup: :hug:

A!!! Am uitat: in ambele cazuri se taie fierbinte, pt a nu se sfarama :wink:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/02/2011 10:04

Am avut si eu un uscator de fructe si l-am dus inapoi la magazin...dupa 2 ani mi-am luat altul pentru ca domnul din dotare mi-a instalat o priza pe terasa...asa pot tine afara masina si nu imi bazaie in cap ore si ore...mi-am facut vegeta si eu....maine am in plan portocale si lamai la deshidratat....pana la finish pun doar vegeta...
Am citit pe aici pe undeva daca se pot usca legumele si fructele si in aragaz....da se pot, eu asa le-am uscat pana acuma...trebuie o atentie ceva mai mare , cuptorul la o temperatura de 135-150 grade( eu tineam usa deschisa la cuptor casa pot avea temperatura asta )....functioneaza metoda...
Deci vegeta mea facuta la uscatorul de fructe/legume
Fişiere ataşate
003 vegetable soup base.jpg
003 vegetable soup base.jpg (60.91 KiB) Vizualizat de 4069 ori

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 19/02/2011 02:35

pupi scrie:Am avut si eu un uscator de fructe si l-am dus inapoi la magazin...dupa 2 ani mi-am luat altul pentru ca domnul din dotare mi-a instalat o priza pe terasa...asa pot tine afara masina si nu imi bazaie in cap ore si ore...mi-am facut vegeta si eu....maine am in plan portocale si lamai la deshidratat....pana la finish pun doar vegeta...
Am citit pe aici pe undeva daca se pot usca legumele si fructele si in aragaz....da se pot, eu asa le-am uscat pana acuma...trebuie o atentie ceva mai mare , cuptorul la o temperatura de 135-150 grade( eu tineam usa deschisa la cuptor casa pot avea temperatura asta )....functioneaza metoda...
Deci vegeta mea facuta la uscatorul de fructe/legume


Pupi,arata foarte bine vegeta pregatita de tine. =D> =D> =D> :hug: :hug: Sa o consumati sanatosi :party: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 21/02/2011 07:44

Pupi :pup: , Vegeta ta e rupta dintr-a mea: arata exact la fel - cred ca acum esti multumita de uscatorul de fructe.

Sa-l stapanesti sanatoasa si astept cu mare curiozitate ce mai nascocesti de facut in el - caci nu ma indoiesc o clipa ca-i vei gasi si alte utilitati (marturisesc ca eu nu mi-am uscat inca adidasii in el, dar cuget asupra faptului :D ...)

=D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/02/2011 09:35

Sant si nu sant, dar mai mult sant :? ....am uscat lamai, portocale si grapefruits....s-au uscat bine lamaile, dar portocalele si grap-urile doar 90%....au stat in deshidrator 24 de ore si inca sant lipicioase si destul de grosute si umede....poate ar mai fi trebuit sa le mai tin cateva ore.....am sa le mai pun odata maine sa va cum au sa iasa....pana la faza finala uite o poza....in prima poza se vede destul de bine ca nu sant 100% uscate inca :cry: .....oricum vegeta a iesit bine, am mai facut si un amestec de ardei, ceapa, cartofi pastarnac si morcovi cu putin patrunjel, dar aici am folosit mai mult ardei si ceapa....asta l-am facut pentru fripturi mai mult...pun poza sa il vezi ( si comparatia :wink:..... :P in borcane)......ma apuc in curand la hrana vie :D ...am facut cercetari in cartea mea de hrana vie si am gasit o gramada de retete pe care vreau sa le incerc :) ...imi place cum suna si ma duc cu gandul la satele noastre, la taranii care isi pregateau totul in casa, la modul simplu si ingenios de care au dat dovada, la sasnatatea de care s-au bucurat , ....daca stau si ma gandesc bine, modul lor de a gati face baza alimentatiei noastre de azi( ma rog, la unii, nu la toti :wink: )
Fişiere ataşate
002 fructe uscate.jpg
002 fructe uscate.jpg (108.13 KiB) Vizualizat de 3998 ori
003 fructe uscate.jpg
003 fructe uscate.jpg (65.31 KiB) Vizualizat de 3998 ori
008 amestec fripturi.jpg
008 amestec fripturi.jpg (98.33 KiB) Vizualizat de 3998 ori
007 amestec fripturi.jpg
007 amestec fripturi.jpg (99.5 KiB) Vizualizat de 3998 ori

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 21/02/2011 10:02

Vai ce pofta de vegeta .... ultima data am preparat dupa o reteta de la Laura. le amestecasem pe toate intr=o cratita(oala ?) cu putina apa, sare ... se inmuiasera destul de bine legumele, le-am pus frumos in cuptor la programul de uscare, dar..eu cum fuctionez pe viteza a 6a mereu si nu am rabdare pt delicatese, nu am lasat sa se usuce cat a fost necesar ...am scos pasta leguminoasa semi-uscata, am pus in borcane(muulte :D ) si totul a mers la congelator, mai putin 1 borcan din care am folosit la gatit(la supa clara nu am putut folosi ) ...de data asta o sa fac vegeta ca voi...programul de la cuptor pregateste la 60 grade, ma gandesc ca dureaza o zi intreaga uscarea.
Fişiere ataşate
DSC_0094.jpg
DSC_0094.jpg (61.44 KiB) Vizualizat de 3992 ori
DSC_0095.jpg
DSC_0095.jpg (60.69 KiB) Vizualizat de 3992 ori


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori