VEGETA facuta in casa

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 25/04/2011 06:49

[i]
unqzz scrie:da....in principiu totul se poate usca, iar praf de usturoi il gasesti gata uscat in comert...dar ce poate fi mai simplu: il tai fin il lasi sa se usuce apoi il mixezi sau folosind o risnita il faci praf....end of story..


da il gasesc in comert, dar sigur are E-uri si alte minunatii. mai bine il fac eu singura..cu rasnita merge perfect! de ce nu m-am gandit la asta...

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/04/2011 08:58

dubi_07, uite aici cum usuc eu ierburile din gradina...nu le usuc la soare sau la lumina puternica pentru ca vreau sa le pastrez culoarea verde....lumina le mai decoloreaza

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... cate-5340/


aici metoda ...la congelatorcare este si ea foarte eficienta

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... ator-3992/

lamaile le pastrez sub forma asta sau le usuc la uscatorul de fructe si le pastrez in borcan ermetic inchis, pe raft in camara de alimente...iti pun ceva poze sa vezi

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... ngat-5488/


IULIAAAAAA, nu te supara ca abuzam de postarea ta :rugaciune: :rugaciune: :rugaciune:
Fişiere ataşate
017 fructe uscate.jpg
017 fructe uscate.jpg (89.41 KiB) Vizualizat de 3412 ori
019 fructe uscate.jpg
019 fructe uscate.jpg (55.91 KiB) Vizualizat de 3412 ori
002 fructe uscate.jpg
002 fructe uscate.jpg (108.13 KiB) Vizualizat de 3412 ori
003 fr uscate.jpg
003 fr uscate.jpg (112.34 KiB) Vizualizat de 3412 ori
005 fr uscate.jpg
005 fr uscate.jpg (101.33 KiB) Vizualizat de 3412 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 26/04/2011 04:54

Abuzati, abuzati, abuzati !!!

Ia, ma abuzez si eu:

Intrebarea initiala fu: de ce ne trebuie Vegeta cand avem tot felul de legume proaspete, tot impul anului: GRESIT! Nu tot timpul anului avem legume si zarzavaturi in plinatatea lor "vitaminoasa" si trebuie sa le conservam cumva, atunci cand ele sunt in in varful lor de acumulare. Fireste, sunt foarte multe feluri de-a le conserva - eu am propus unul dintre ele, fiindca am incercat multe si fiindca sunt in Cartea De Bucate si mai multe - am zis sa incercati si acest mod.

A doua intrebare a fost: la ce ne trebuie Vegeta? Pai, aici raspunsul este mai mult decat clar - doar o gospodina care nu a facut vreodata, de la supa de chimen pana la zama limpede de legume pt. paella si muuuuulte altele - ar putea intreba asa ceva.

Nu zic ca batranii nostri stiau ce este Vegeta - dar uscau si ei, pe vremuri, tot soiul de legume, incepand cu umilii morcovi si terminand cu pretentioasele ciuperci. Insirau pe sfoara din bucatarie ori blansau pastai de fasole verde si le uscau la soare - multe metode pe care nu numai ca le-am pus in practica pe vremea lui ceasca, dar le-am si imbunatatit pe parcurs, asadar nu am considerat ca trebuie sa raspund la intrebarea asta.

Dar acum, fiindca tot ne abuzam reciproc, hai sa abuzam si de subiect: toata lumea are dreptatea ei, depinde din ce unghi priveste, in ce zi, in care tara, sub ce pat...etc :D
Ultima oară modificat 26/04/2011 06:01 de către iuliajewel, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 26/04/2011 05:08

Pupi, cu asemenea poze de exceptie, poti abuza in nestire...Nici macar o vorbulita n-o sa-ti auzi de la mine...

Poate doar =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> - ca tare e frumos sa inveti si pe altii ceea ce tu ai facut: nu cred ca ar fi avut cineva curajul asta - feliile citricelor (ca si cele ale rosiilor) raman usor gumoase; drept urmare, eu le pastrez intr-un recipient etans - ca si tine - dar presar zahar la citrice si ulei de masline la rosii (de fapt ai vazut, cred!)

Tin minte cand m-ai intrebat daca e normal sa ramana gumoase: ei bine, ai vazut ca nu sufera alterari, sunt bune la pastrare si folosinta, merita efortul :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 26/04/2011 05:48

Dubi_07, zic sus si tare: mama gasca cu puii ei este superba! Nici o poza de Paste nu m-a impresionat atat de mult ca asta postata de tine: este chintesenta a ceea ce a fost (si vad ca mai este...) in aceasta perioada fasta a primaverii - nasterea, renasterea...invierea...

Mi-ai adus aminte de vremea copilarie mele, cand ai mei, la trezirea de Paste, imi puneau pe perna un buchet de viorele amirositoare si cativa pui de gasca sau rata; ma trezeam ciupita de nas, buze si pleoape, de ciocuri mici dar aprige si cand deschideam ochii vedeam ce efort depuneau puii astia: ciupeau si cadeau in fund, se ridicau si o luau de la capat! Se balansau si tot cadeau de la cioc la coada intr-o veselie, fara sa oboseasca :) Doamne ce minunat era...Dupa care incepea cautarea febrila a oualor vopsite si puse in cuiburi de paie, raspandite si bine ascunse prin gradina :vis: Treceau si trei zile - tot mai erau cadouri de gasit prin locuri neasteptate - :clipocit:

Mutumesc pentru poza asta :master: :hug: :pup:

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 26/04/2011 08:18

eu am o alta intrebare: daca amesteci toate condimentele pe care le ai in egale cantitati, oare ce iese?...asta n-am incercat....cred ca iese un mix cu o aroma prodominanta data fiind de cel mai aromat condiment...gresesc?...ia sa incerc...
Happy cooking!
(gateala placuta!)

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 26/04/2011 04:13

unqzz scrie:eu am o alta intrebare: daca amesteci toate condimentele pe care le ai in egale cantitati, oare ce iese?...asta n-am incercat....cred ca iese un mix cu o aroma prodominanta data fiind de cel mai aromat condiment...gresesc?...ia sa incerc...


Nu stiu ce sa zic la cantitatile egale: la supe sau ciorbe tu pui tot atata morcov cat si patrunjel sau telina? Eu nu...

De asemenea nu usuc niciodata fortat usturoiul - capata un miros urat, de usturoi gata calit :evil: (cel din comert sufera de acelasi pacat) - ci il toc marunt si-l las sa se usuce afara, pe un stergar, vanturandu-l din cand in cand.

Ceapa nu usuc niciodata - indiferent ce i-ai face, ceapa oxideaza si, tot asa, miroase a ceapa calita. Atat pentru Vegeta cat si pentru Delikat, usuc praz - pastreaza mirosul de ceapa proaspata. De fapt, inainte vreme, Delikat se deosebea de Vegeta (acum, tot o apa si-un pamant...) tocmai prin miros: in vreme ce Vegata mirosea a ceapa proaspata, Delikat mirosea a ceapa calita; Vegeta se folosea la supe, Delikat la ciorbe si tocanite.

Dar, fiecare face cum vrea si in definitiv: experimentati, experimentati, experimentati!
In felul asta invatam si noi, unii de la altii :hug:

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 26/04/2011 04:17

....nu nu pun cantitati egale....ma intrebam in cazul mixului de vegetale si/sau condimente....ce rezulta...
Happy cooking!

(gateala placuta!)

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 26/04/2011 09:26

[quote="iuliajewel"]Dubi_07, zic sus si tare: mama gasca cu puii ei este superba! Nici o poza de Paste nu m-a impresionat atat de mult ca asta postata de tine: este chintesenta a ceea ce a fost (si vad ca mai este...) in aceasta perioada fasta a primaverii - nasterea, renasterea...invierea...


cu cea mai mare placere...
perioada asta din an e preferata mea, cand totul revine la viata... cine mai are bunici la tzara, probabil stie la ce ma refer..

scuze ca am deviat de la subiect, dar nu puteam sa ma abtin..
Fişiere ataşate
HPIM0599.JPG
din gradina bunicii
HPIM0599.JPG (73.75 KiB) Vizualizat de 3372 ori
HPIM0624.JPG
din gradina bunicii
HPIM0624.JPG (122.22 KiB) Vizualizat de 3372 ori
HPIM0630.JPG
bobocei de gasca
HPIM0630.JPG (100.57 KiB) Vizualizat de 3372 ori
HPIM0648.JPG
puisor tocmai iesit din gaoace
HPIM0648.JPG (24.76 KiB) Vizualizat de 3372 ori
HPIM0655.JPG
iarba verde de acasa..
HPIM0655.JPG (74.25 KiB) Vizualizat de 3372 ori
Ultima oară modificat 26/04/2011 10:23 de către dubi_07, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 26/04/2011 09:34

pupi multumesc mult pentru sfaturi :master: :hug:
adevarat, la lumina se mai decoloreaza...
la congelator eu puneam verdeata in pungute, dar ce nu imi place, e ca oricat as strange punga, tot prinde miros de altceva. chiar am impresia ca miros toate la fel...poate gresesc ceva. am sa incerc si metoda ta.
inca o data multumesc!!


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori