`PIFTIE` - Un examen simplu la care eu am cazut...

Discutii libere pe orice tema

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

e93162
Incepator
Mesaje: 15
Membru din: 30/07/2008 05:13

`PIFTIE` - Un examen simplu la care eu am cazut...

Mesajde e93162 » 18/12/2009 01:34

Pare simplu, si de fapt ar trebui sa fie, doar ca mie nu mi-a mers bine... ce mare chestie sa arunci niste chestii de porc, acolo, sa le fierbi pana te trec toate spumele si la urma sa

NU-TI IASA O PRAPADITA DE PIFTIE!!!

Am spus "te trec toate spumele" adica prima spuma de la carnea care fierbe o iau cu paleta, normal, restul sunt spumele mele, de pofta... (pentru cine nu ma stie, sunt un pofticios patologic... nu va ganditi la cine stie ce bila de om, am 69Kg intinse pe 176 cm de inaltime... in fine, poza tipica de cersetor mort de fame... )

Piftie mi-am facut si anul trecut, tot prin iarna, dar atunci am aplicat o reteta "furata" cu coada ochiului de la mia ex-nevasta... adica, facuta cu resturi (oase si ceva carne) de curcan si pui. A iesit perfect, si i-am rupt in bucati pe amicii italieni invitati la o cina specific romaneasca (piftia si zacusca erau doar focul de artilerie pregatitoare, i-am masacrat pe urma cu un bors de perisoare si sarmale in foi de vita - aia e, nu-mi iesise varza acra - iar la sfarsit, pentru cine mai indraznea sa miste..., urma o placinta de mere... ma rog, vinul era italian, din motive logistice...)

Va imaginati deci cata furie si frustrare am avut parte azi, cand m-am dus pe terasa sa iau rezultatul muncii mele de ieri dimineata... (pentru cine nu pricepe bine aparentele mele aberatii temporale, trebuie sa explic ca adesea eu lucrez noaptea si dorm ziua sau altadata, in alta zi... hehe).

Deci, ieri noapte, iau o bucata buna de spata de porc, elimin un pic de slanina (ca sa nu trebuiasca sa o elimin dupa aceea...) pun si niste oase de porc de la un ciolan, le las sa fiarba in apa sarat lejer cca 1 ora, iau spuma la prima fierbere (doar acolo sunt eventualele impuritati, sa iei spuma de mai multe ori inseamna sa elimini substante nutritive). Opresc fierberea, extrag oasele si chestiile difficilmente commesibili (zgarci, pielite, etc)) adaug ceapa si morcovii deja pregatiti, pun totul la oala sub presiune si las sa fiarba inca o orasau mai mult. Dupa ceea scot capacul, examinez bine (mda, miroase bine, e asa cum trebuie sa fie, hai sa adaugam si usturoiul si piperul...). Mai dau un clocot (5-7 min) si las totul sa se linisteasca... 10 minute pescuiesc aproape toata grasimea adunata deasupra iar apoi vars compozitia in doua vase de jena, pe care le las pe terasa (acoperite cu foi de hartie), pentru ca mirocolul piftiei sa fie indeplinit...

No big deal, am mai facut-o si alta data... Doar ca azi, cand m-am dus sa iau piftia, am avut o surpriza oribila!

NU ERA PIFIE!

Avea un aspect oribil, arata ca un amestec de gheata macinata, nici vorba de chestia aia delicioasa cu 2mm de grasime alba deasupra... insomma, nu semana a nimic comestibil, arata ca un fel de gheata macinata. Mai apoi am gustat-o, gustul era bun, parea piftie, dar cu siguranta era o piftie pe care as fi putut sa o vand doar unui orb, eventual si handicapat mental, ca orice om normal mi-ar fi dat cu ea in cap!

Imediat dupa aceea, baiat prevazator cu teama ca-i vine prrietena in vizita, am aruncat totul la WC...

In seara asta, am reluaat procedura, de data asta folosind oasele si pielita de piept de curcan pe care le separ de regula si le pun la pastrat in congelator... (cum am invatat sa fac, de regula se urasc fostele neveste, dar macar pt asta, eu o apreciez pe a mea...)
Maine vom vedea daca iese bine sau am fost lovit de "blestemul piftiei nereusite" LOL

Prietena mea e suedeza, nu intelege nimic romaneste, acum sta langa mine si-mi zambeste politicos, asteptand sa termin de tastat... deci, voi puteti sa-mi spuneti linstit ce credeti...

De ce nu mi-a iesit pfftia azi? ce-am gressit, unde, de ce, ce fac sa-mi iasa? etcc...

Nimic nu-i gratis pe lumea asta... am invatat asta multi ani in urma... deci...

prietena mea mi-a servit de mai multe ori, cand aram la ea in visita un fel de mancare specific suedez... sunt niste chiftelutze...

Ofer reteta si instructiuni de preparare rcui imi poate explica de ce nu mi.-a iaesit piftia de porc!

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 18/12/2009 06:51

:P interesanta experienta :wink:

Eu cred ca ai facut cateva greseli - prin omisiune 8)
Se pare ca va trebui sa pregatesti mai des piftie :!:

S-o luam metodic:

* la piftie se foloseste capul, coada, partea de jos a picioarelor (adidasii :P ), eventuel ceva sorici de pe spate ca este mai gros - toate parlite, oparite si spalate in cateva ape reci,
* "adidasii" se crapa pe lungime tocmai ca sa se elibereze gelatina - prin fierbere,
* apa se pune cat sa acopere bucatile de carne,
* legumele se fierb separat si apoi se folosesc pentru decorarea piftiei,
* piftia nu se fierbe in oala sub presiune nici macar in oala acoperita cu capac :!: deoarece lichidul trebuie sa se evapore si sa scada mai mult de jumatate :D
* toata minunea se fierbe pe foc mic, fara capac!
* usturoiul se marunteste si se pune in zeama fierbinte. Apoi piftia se vantura - adica se toarna de la inaltime dintr-un vas intr-altul - asa devine limpede, transparenta si sticloasa.
* carnea curatata de oase si grasime se rupe fasii si se pune in castroane - poti folosi si soricul - daca iti place. Apoi se pun si cateva rondele din morcov fiert, sau felii de masline - pentru contrast. Se toarna zeama peste carne, printr-o strecuratoare - ca sa nu ai surpriza vreunui oscior.
* daca ti se pare cam grasa piftia, pune deasupra ei - cat timp este calda - un prosop de bucatarie alb, gros, din hartie, apoi indeparteaza-l! Acesta va strange grasimea in exces.
* piftia se pune la racit intr-un loc racoros - dar unde nu ingheata :!: Dupa ce s-a inchegat se poate tine la frigider dar nu la temperaturi mai mici de punctul de inghet.
* daca piftia nu s-a inchegat, nu se arunca !!!
Se pune iara la fiert impreuna cu un "adidas" fara insa sa mai adaugi apa!

Se poate face piftie si din curcan sau peste :wink:

Sper ca ti-am fost de ajutor :)

Sarbatori cu bine si piftie reusita :wink:
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 18/12/2009 07:49

subscriu punctual la tot ce a spus alina. Daca urmezi sfaturile ei o sa faci o piftie buna.
Intr-adevar, nu se face piftie in oala "minune", adica piftia nu e una dintre minunile care pot sa iasa din acea oala :P =)) Efectiv nu e pe lista de minuni :wink:

Daca vrei sa faci o piftie din porc- ai musai nevoie de ceea ce noi numeam in ro "adidasi" din porc- adica chestiile alea terminale ale membrelor inferioare porcine, cele care culmineaza cu copitele. Eu nu stiam ca trebuie sectionate piciorusele de porc. Gospodinele din familia mea, le spalau bine, puneau si o ureche de porc, doua- si asa bine spalate si curatate,+/- cap (asta era in mare voga inainte de 89)le acopereau cu apa rece si le puneau la fiert. N-am zis, dar le puneau intr-o cratita d-aia normala (smaltuita). Din experienta-mi vasta intr-ale piftiilor, pot sa zic ca merg puse si in oala de inox.
Secretul la piftie e cantitatea de apa. Daca pui apa prea multa, oricat colagen are carnea, piftia nu se leaga. Tu trebuie sa pui apa- asa cum a zis si alina, exact cat sa acopere carnea. Eu pun de regula apa, care sa fie peste carne cam cu un centimetru - daca fac piftie de porc- pentru ca porcul fierbe mai greu.
Nu reiau lectura mesajului tau, ca n-am vreme acum, dar parca am retinut ca ai bagat niste ciolan sau os sau nu stiu ce pe acolo... Total gresit! La piftia de porc pui numa:
cap de porc, urechi de porc (stiu ca-s parte din cap, dar le mentionez separat ca stiu ca ele leaga totul), picioare de porc- d-alea albe, cu copite, fara carne- numa soric! Ok?

**Poti face cu mare succes piftie de curcan- eh, de la curcan ai voie sa pui numai aripile !! Daca vrei sa mai adaugi ceva, adaugi aripi de pui (cu mentiunea ca astea se vor fierbe mai repede si trebuie scoase din fiertura cand vezi ca se duce carnea de pe oase- dar nu de tot!!.. macar partial ..

**Procedura:
Se spala bine de tot carnea.
Se pune la fiert in apa rece- la foc mediu.
Se ia bine spuma- la porc o sa fie mai multa spuma.
Separat se curata si se spala zarzavatul- ai mei puneau la piftie numai ceapa (una, doua), morcovi si o radacina de patrunjel. Nu radacina de telina si altele. Chestie de gust. Stiu ca tata mai arunca in oala niste frunze de telina, dar in nici un caz radacina..
In legatura cu carnea- se lasa sa fiarba la foc mic.
Cand constati ca nu mai e spuma de luat- spuma din aia maronie, urata- la ea ma refer- ca daca mai ramane un fir de spuma alba, o poti lasa!!- pui legumele peste carne la fiert- si lasi in continuarea sa fiarba la foc mic- mediu- cu cratita fara capac!!
Pana cand lasi la fiarba? Exact pana cand vezi ca se desprinde carnea de pe oase- fara interventia ta cu furculita sau cu alte arme :wink:
Important: nu adaugi deloc apa, chiar daca vezio ca o sa scada dramatic.
Tot important: Nu trebuie sa faci racitura din 100 g de carne... ca o sa ajungi sa fierbi 3 ml de apa :P =)) Bagi mai multa carne (mai multe aripi, picioruse de porc, etc) .

Dupa ce s-a fiert carnea (adica ai sa observi piciorusele alea de porc aproape contorsionate de fierbere si ai sa vezi structura lor osoasa- fara radiografii :wink: ), treci totul printr-o strecuratoare- adica separi zeama de carne.
Ai grija sa nu pui zeama direct in chiuveta (cum au facut altii :paguba: cand erau mai tineri si mai inconstienti), pui in zeama de carne usturoiul strivit si il lasi acolo - vanturi zeama cu un polonic sau cum a explicat alina- ca a explicat foarte bine.
Potrivesti de sare. Daca vrei zeama asta mai usturoiata, lasi usturoiul mai mult in ecuatie- (eu il las cam juma de ora.., apoi strecor zeama si arunc usturoiul...)
Dupa ce trece timpul si ai vanturat zeama aia pana n-a mai stiut de ea (exagerez.. nu trebuie sa te stresezi prea tare), pui in niste castronase feliute de morcov fiert, boabe de piper- frunze de patrunjel proaspat sau de telina, carne dezosata iar zeama o torni peste toate astea.
Le lasi pe masa pana se racesc- neacoperite- si apoi le pui in frigider, le poti pune pelicula-folie de plastic, sau le scoti pe balcon- ca sa simta toata Italia izul de Craciun romanesc :peace: :flower: :party:
Ultima oară modificat 18/12/2009 02:13 de către cara, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
elenaddd
Incepator
Mesaje: 232
Membru din: 22/02/2009 12:20
Localitate: Stanesti

salut

Mesajde elenaddd » 18/12/2009 01:43

ca sa fac o glumita nevinovata :wink: nu crezi ca era mai buna,,ex-nevasta'' si nu mai aveai atata bataie de cap :!:
scuza-ma,dar dupa sfaturile primite o sa fie totul ok. :wink: =D> :wink:

e93162
Incepator
Mesaje: 15
Membru din: 30/07/2008 05:13

Mesajde e93162 » 19/12/2009 05:09

Multumesc mult de sfaturi. Acum e clar, aveam mare nevoie de ele... :blushing:

Pana la urma chestia e simpla, cu conditia sa intelegi corect principiul de functionare... ceea ce la mine nu se intamplase ;) Asta imi aminteste de vorba unui coleg de facultate, care la vremea respectiva locuia singur si-si gatea adesea singur:
-Hai sa facem ceva de mancare...
-Pai te pricepi?
-Hai, bai! Ce dracu' doar asta-i bucatarie, nu "tehnologia si propagarea microundelor" (un curs oribil care era suma tuturor cosmarurilor noastre pe atunci). Ce mare spanac, oricine se descurca in bucatarie!

Poate o fi asa... dar eu am ajuns sa ma indoiesc...
Adica da, desigur, te poti descurca, dar cu conditia sa-ti fie cunoscute cateva reguli de baza si sa fii suficient de inteligent sa extrapolezi restul... La materia "piftie" acum mi-e clar ca m-am prezentat la examen absolut si cu desavarsire nepregatit... rezultatul era previzibil...

Abia astept cateva zile libere, sa ma prezint din nou, de data asta, multumita voua, cu lectia invatata...

Culmea e ca piftia de curcan mi-a iesit! Serios, nu era "comestibila" ci de-a dreptul buna! Asta pentru ca in mod inconstient am evitat cateva dintre erorile pe care le-am facut din abundenta cu cea de porc: de teama sa nu se sfarame de tot carnea de curcan o fierbeam la foc foarte mic si fara capac (chestia cu concentrarea colagenului prin fierbere nu-mi trecuse prin cap) iar la sfarsit o si vanturam de doua ori, cu exces de zel, trecand zeama prin strecuratoare, ca sa adun fragmentele de oase. In plus, in noaptea cand am pus pe balcon nefericitul meu experiment au fost -8 grade... Probabil ca compozitia a inghetat inainte sa fi avut vreo sansa sa se inchege... :))

Asa ca, acum avand lucrurile mult mai limpezi in cap, astept seara de marti, ca sa refac experimentul. Din pacate aici picioarele de porc se vand fara copite, dar nu cred ca asta o sa altereze semnificativ rezultatul.

Cat despre pastrat fosta nevasta ca sa am parte ceva bun in bucatarie... NOOO, GRAZIE!!! Mai bine va intreb pe voi... sunteti de o mie de ori mai amabile :)

Pentru cine nu vede pe cablu programele italiene, e aici un spot publicitar la ALITALIA, cu un tip in avion care cere de toate unei stewardese draguta si extrem de amabila si de disponibila... apoi tipul spune "ma simt in avionul asta mai bine ca acasa..." colegul de pe scaunul de alaturi il intreaba "pai bine, dar stewardesa nu-i nevasta-ta?!" iar tipul raspunde "Ba da, dar tu ce-ti inchipui ca acasa e tot asa?!" =))

Va multujmesc inca o data de ajutor, daca nu plictisesc, o sa vin sa va povestesc cum mi-a iesit... :blushing:

Avatar utilizator
elenaddd
Incepator
Mesaje: 232
Membru din: 22/02/2009 12:20
Localitate: Stanesti

salut

Mesajde elenaddd » 19/12/2009 07:00

imi cer scuze inca o data pt impertinenta infantila de care am dat dovada.
:( :blushing:

e93162
Incepator
Mesaje: 15
Membru din: 30/07/2008 05:13

Re: salut

Mesajde e93162 » 07/01/2010 12:25

elenaddd scrie:imi cer scuze inca o data pt impertinenta infantila de care am dat dovada.
:( :blushing:


Elena, scuzele tale NU SUNT ACCEPTATE, PT CA FARA OBIECT. :)
Nu era nevoie :)
E o discutie intre oameni normali, fara fitze... daca ar fi sa ma simt atins de un comentariu ca al tau ar merita sa ma duc sa-mi ingrop capul in nisip si sa-l las acolo... :)

Cina de Craciun am facut-o cu fiul meu si cu ex-nevasta in cauza... ea a gatit SARMALE (ce spectacol, iti dai seama?!) cu varza murata de la mine... deci se vede treaba ca putem coopera chiar bine... si eu am dus paine de casa si piftie, care a iesit superbine, multumita voua, fetelor.
Inca o data, multumesc de sfaturi bune! Pacat ca fiului meu piftia nu i-a placut... dar tot raul spre bine, asa mi-a ramas mie o portie mai mare :)

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 07/01/2010 09:13

asadar a iesit :hug:

dupa atatea explicatii nu mi-a iesit mie :? :x :evil: :P =)) ....pentru prima data intr-un deceniu de bucatareala.. :x

am luat un cap de purcelus de lapte si doua picioruse- din care am pus juma de cap si un piciorus.......si well.. n-a mers treaba ca la carte.. :x s-a inchegat dar nu foarte tare....
:rusine: totul se petrecea inainte de Craciun cu doua zile.. poate am ales gresit momentul

morala: sunt rateuri si la case mai mari :wink: :peace: :party:

Avatar utilizator
elenaddd
Incepator
Mesaje: 232
Membru din: 22/02/2009 12:20
Localitate: Stanesti

salut

Mesajde elenaddd » 07/01/2010 09:38

ma bucur ca nu a deranjat afirmatia mea,insa pot spune ca de craciun nicvi mie nu mi s-a inchegat bine piftiile
ori am pus prea multa apa ori a fost prea cald afara?!?

ionelbonda
Incepator
Mesaje: 4
Membru din: 04/04/2012 09:12

Re: `PIFTIE` - Un examen simplu la care eu am cazut...

Mesajde ionelbonda » 13/04/2012 02:20

e93162 scrie:Pare simplu, si de fapt ar trebui sa fie, doar ca mie nu mi-a mers bine... ce mare chestie sa arunci niste chestii de porc, acolo, sa le fierbi pana te trec toate spumele si la urma sa

NU-TI IASA O PRAPADITA DE PIFTIE!!!

Am spus "te trec toate spumele" adica prima spuma de la carnea care fierbe o iau cu paleta, normal, restul sunt spumele mele, de pofta... (pentru cine nu ma stie, sunt un pofticios patologic... nu va ganditi la cine stie ce bila de om, am 69Kg intinse pe 176 cm de inaltime... in fine, poza tipica de cersetor mort de fame... )

Piftie mi-am facut si anul trecut, tot prin iarna, dar atunci am aplicat o reteta "furata" cu coada ochiului de la mia ex-nevasta... adica, facuta cu resturi (oase si ceva carne) de curcan si pui. A iesit perfect, si i-am rupt in bucati pe amicii italieni invitati la o cina specific romaneasca (piftia si zacusca erau doar focul de artilerie pregatitoare, i-am masacrat pe urma cu un bors de perisoare si sarmale in foi de vita - aia e, nu-mi iesise varza acra - iar la sfarsit, pentru cine mai indraznea sa miste..., urma o placinta de mere... ma rog, vinul era italian, din motive logistice...)

Va imaginati deci cata furie si frustrare am avut parte azi, cand m-am dus pe terasa sa iau rezultatul muncii mele de ieri dimineata... (pentru cine nu pricepe bine aparentele mele aberatii temporale, trebuie sa explic ca adesea eu lucrez noaptea si dorm ziua sau altadata, in alta zi... hehe).

Deci, ieri noapte, iau o bucata buna de spata de porc, elimin un pic de slanina (ca sa nu trebuiasca sa o elimin dupa aceea...) pun si niste oase de porc de la un ciolan, le las sa fiarba in apa sarat lejer cca 1 ora, iau spuma la prima fierbere (doar acolo sunt eventualele impuritati, sa iei spuma de mai multe ori inseamna sa elimini substante nutritive). Opresc fierberea, extrag oasele si chestiile difficilmente commesibili (zgarci, pielite, etc)) adaug ceapa si morcovii deja pregatiti, pun totul la oala sub presiune si las sa fiarba inca o orasau mai mult. Dupa ceea scot capacul, examinez bine (mda, miroase bine, e asa cum trebuie sa fie, hai sa adaugam si usturoiul si piperul...). Mai dau un clocot (5-7 min) si las totul sa se linisteasca... 10 minute pescuiesc aproape toata grasimea adunata deasupra iar apoi vars compozitia in doua vase de jena, pe care le las pe terasa (acoperite cu foi de hartie), pentru ca mirocolul piftiei sa fie indeplinit...

No big deal, am mai facut-o si alta data... Doar ca azi, cand m-am dus sa iau piftia, am avut o surpriza oribila!

NU ERA PIFIE!

Avea un aspect oribil, arata ca un amestec de gheata macinata, nici vorba de chestia aia delicioasa cu 2mm de grasime alba deasupra... insomma, nu semana a nimic comestibil, arata ca un fel de gheata macinata. Mai apoi am gustat-o, gustul era bun, parea piftie, dar cu siguranta era o piftie pe care as fi putut sa o vand doar unui orb, eventual si handicapat mental, ca orice om normal mi-ar fi dat cu ea in cap!

Imediat dupa aceea, baiat prevazator cu teama ca-i vine prrietena in vizita, am aruncat totul la WC...

In seara asta, am reluaat procedura, de data asta folosind oasele si pielita de piept de curcan pe care le separ de regula si le pun la pastrat in congelator... (cum am invatat sa fac, de regula se urasc fostele neveste, dar macar pt asta, eu o apreciez pe a mea...)
Maine vom vedea daca iese bine sau am fost lovit de "blestemul piftiei nereusite" LOL

Prietena mea e suedeza, nu intelege nimic romaneste, acum sta langa mine si-mi zambeste politicos, asteptand sa termin de tastat... deci, voi puteti sa-mi spuneti linstit ce credeti...

De ce nu mi-a iesit pfftia azi? ce-am gressit, unde, de ce, ce fac sa-mi iasa? etcc...

Nimic nu-i gratis pe lumea asta... am invatat asta multi ani in urma... deci...

prietena mea mi-a servit de mai multe ori, cand aram la ea in visita un fel de mancare specific suedez... sunt niste chiftelutze...

Ofer reteta si instructiuni de preparare rcui imi poate explica de ce nu mi.-a iaesit piftia de porc!

Fa urmatorul experiment foarte simplu: cumpara un pliculet de gelatina alimentara si urmeaza instructiunile(doar cu apa chioara).De aici incolo lucrurile sint foarte simple. Carnea fiarta (curcan, cap de porc, ciolan) o dezosezi si o portionezi in castronase. Supa in care a fiert carnea o degresezi (aduni cu lingura grasimea de deasupra) si O STRECORI ( pentru a retine eventuale sfarimaturi de oase). Din aceasta supa, in care ai adaugat sare si pasta de usturoi retii atit cit ai nevoie pentru piftie. Da de aici inainte lucri cu gelatina. Atitea pliculete ai nevoie pentru cit lichid (supa ) ai. Inmoi glatina, dizolvi in supa, torni in vase peste carnea feliata Dupa racire se dau bolurile la frigider pina a doua zi. IMPOSIBIL SA DAI GRES . nU RECOMAND sa presarati boia peste racituri. Arata bine dar le amaraste. OK?


Înapoi la “Zona libera”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori