Pagina 1 din 1

Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute

Scris: 24/06/2018 03:23
de gospodariu
Pentru sarmalute:
-700 g carne de porc tocata
-1 cana de orez
-2 cepe medii
-1 legatura de patrunjel verde
-2 lingurite de bulion
-sare
-piper
-marar
-boia de ardei dulce
-cimbru
-50 ml ulei
-4-5 rosii cherry
-150 g bacon afumat
-smantana

Pentru caviar de ardei iute:
-10 g gelatina pudra alimentara
-2-3 ardei rosii iuti
-1 lingurita de miere
-100 ml apa
-150 ml ulei rece
-1 lingurita sare
-1 bol cuburi de gheata
-40-50 foi de vita de vie

Pentru a prepara umplutura de sarmalute vom proceda astfel:

Calim in ulei ceapa pana devine translucida, punem apoi in orezul, ales si spalat binesi calim orezul cu ceapa 2-3 minute, pana cand marginile boabelor devin transparente.
Tragem de pe foc, punem carnea tocata,bulionul,patrunjelul verde tocat si condimentele si amestecam bine compozitia.
Frunzele de vita de vie se spala bine, in mai multe ape reci si apoi se pun intr-un castron. Se presara 1 lingurita de sare grunjoasa si se adauga apa clocotita, atat cat sa le cuprinda. Se acopera castronul cu un capac si se lasa cam 10 minute ca sa se inmoaie frunzele şi să fie uşor la împăturit sarmăluţele. Apoi se umplu frunzele de viţă cu umplutură şi se fac sărmăluţele.Pe fundul unui vas de lut se pun frunze de viţă de vie, apoi se aranjează primul strat de sarmale, apoi un strat cu bacon afumat, stratul 2 de sarmale şi alt rand de bacon afumat. La final se acoperă totul cu frunze de viţă, felii de bacon afumat, roşii cherry tăiate in jumătate şi se presară cimbru. Se acoperă totul cu apă fierbinte (să fie cam de 2-3 degete bune deasupra sarmalelor) și se pun la fiert la foc mic, sub capac. Se fierb timp de 3 ore, adică până când frunzele de viță îşi pierd asprimea specifică. Pentru a prepara caviarul de ardel iute vom proceda astfel: Vom curăţa ardeii roşii iuţi de seminţe şi îi vom mixa la blender, urmănd ca apoi compoziţia rezultată să o punem la fiert in 100 ml apă şi o linguriţă de miere.Între timp, punem gelatina la hidratat în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi turnăm siropul fierbinte de ardei iuţi peste gelatină și amestecăm până se dizolvă complet. Compoziţia o turnăm într-un dozator de sos. Pregătim baia de gheață: într-un vas încăpător punem apă rece, sare, gheață și într-un bol punem uleiul rece; apoi așezăm bolul în baia de gheață și picurăm câte o picătură de sirop de ardei în uleiul rece. Acestea se vor solidifica în contact cu uleiul şi apoi cu ajutorul unei site le strecurăm pentru a le putea folosi la decorat. Când sunt gata sărmăluţele în foi de viţă de vie cu carne, se servesc calde cu mămăliguţă, smantana si caviar de ardei iute.

POFTÄ‚ BUNÄ‚!