Gogonelele se spala si se lasa la scurs (eu le-am sters cu un servet).
Taiate felii late, cat grosimea degetului mare de la mana, se amesteca bine cu sarea de lamaie, intr-un vas mai mare si se lasa pana a doua zi, apoi se storc bine intre palme(prin presare puternica), iar zeama se arunca.
Se face un sirop din apa si zahar :se pune apa la fiert, cand da in clocot se adauga zaharul si se reduce focul, amestecand continuu, pana se topeste tot zaharul, apoi se da focul mare
Cand siropul este pe jumatate facut se adauga gogonelele stoarse si se lasa la fiert (nu uitati ca focul sa fie mare) pana ce este legat (se face proba)
Va recomand sa folositi un vas mai mare si mai inalt deoarece, in timpul fierberii, se formeaza destul de multa spuma care trebuie adunata si aruncata.
La sfarsit se adauga vanilia si scortisoara.
Fierbinte se pun in borcanele spalate, sterilizate, uscate si se lasa intre paturi (dunst uscat) pana a doua zi cand trebuie sa fie usor intarita la suprafata, ca o pojghita.
Se leaga (capseaza) si se pun in camara.
Serviti-va musafirii si vor fi convinsi ca au in farfurie o veritabila dulceata de smochine ca aspect si gust.
Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi