Alivanca moldoveneasca reinterpretata in stil propriu, cu clementine si ghimbir

Portii
6
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 lingura unt
  • 3 ouă
  • 500 grame brânză grasă de vaci
  • 100 grame mălai
  • o lingura făină
  • 500 ml lapte
  • 1 praf sare
  • 100 grame zahăr tos
  • 200 grame clementine tocate
  • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • o linguriță gem ghimbir
  • 2 linguri zahăr brun brut
  • o linguriță esența naturală vanilie
  • o linguriță limoncello
  • 50 grame fructe mixte confiate, hidratate în 100 ml rom brun
  • 200 ml smantana grasă 35 la sută
  • o linguriță miere din flori de portocal
  • o linguriță gem caise
  • 2 foi gelatina

Mod de preparare

Se amestecă intr-un vas încăpător, ouăle cu brânza de vaci, fructele confiate, hidratate 30 de minute și scurse, malaiul, sarea, faina , zahărul, sarea. Se toarnă laptele, puțin câte puțin.
Separat, se fierb 5 minute clementinele cu zahărul vanilat, zahărul brun, untul, esența de vanilie, limoncello, gemul de ghimbir.
Se hidrateaza foile de gelatina în apă rece, se storc, se adaugă în compoziția de clementine care se ia mai întâi de pe foc, se lasă să se răcească până capătă consistenta unui gem.
Se așază compoziția de alivanca într-o tava ovală cu diametrul de 33 cm, se pune deasupra gemul de clementine, se fac forme cu o scobitoare, după dorința, se coace 60 de minute la 185 grade C, cuptor cu gaz.
Se decupează cercuri care se ornează cu smantana împărțită în două, cate 100 ml, se pun deasupra bănuți de ciocolată neagră.
Se servesc cu gem de caise.
Intr-o parte din cantitatea de smantana, se pune mierea, in cealaltă dulceața de caise.
Poftă bună!
Prăjitura este foarte ușor de preparat, delicioasă!

Pasca traditionala cu branza si stafide

Friptura De Miel

Drob de Miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert clatite, reteta de baza

Clatitele se fac in fel si chip, iar fiecare are o reteta de baza. Eu cel mai des fac de post, recunosc, dar cateodata ni se...

Desert clatite, reteta de baza
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala