Descopera reteta traditionala de mucenici moldovenesti, deliciosi si aromati, perfecti pentru a sarbatori Ziua Sfintilor 40 de Mucenici! Aceste deserturi pufoase, in forma de opt, sunt imbibate in sirop de miere si presarate cu nuca macinata, oferindu-ti un gust autentic si inconfundabil.
Se cerne faina intr-un vas incapator. Se amesteca drojdia cu 3 linguri de lapte caldut, 2 lingurite zahar si 3-4 linguri de faina. Am pus aceasta compozitie in mijlocul fainii din vas si am lasat-o sa creasca.
Am mixat spuma ouale cu zaharul si un praf de sare.Am incalzit putin laptele.Am topit untul.
Peste maiaua crescuta, am adaugat ouale mixate si laptele, amestecand putin cate putin si din faina. Am adaugat si esenta si am framantat putin aluatul adaugand si untul topit si uleiul. Am lasat la dospit pana si-a dublat volumul.
Am rupt bilute din aluat pe care le-am intins in suluri subtiri, am impletit sulurile 2 cate 2, am format un cerc si apoi un opt. Am asezat mucenicii in tava cu hartie de copt, am uns cu pensula fiecare mucenic cu ou batut si am introdus tava in cuptorul incins, la foc mediu pana s-au rumenit.
Am scos tava din cuptor si am pregatit siropul. Intr-un vas, am pus apa, 100 g zahar si am pus pe foc pana s-a topit zaharul. Am adaugat esenta de vanilie si lamaie.
Am introdus fiecare mucenic in sirop, apoi cu ajutorul unei pensule, am intins miere pe partea superioara si apoi nuca maruntita.
Daca v-a placut reteta nostra, va invitam sa descoperiti si altele, la fel de delicioase: mucenici umpluti, mucenici de post sau mucenici muntenesti