Ungeti cu unt si tapetati cu faina o forma rotunda si inalta cu diametrul de 20 cm.
Aluat
Cerneti faina impreuna cu praful de copt intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul, zaharul vanilat, untul taiat bucatele si amestecati pana obtineti un aluat cu aspect de firimituri.
Separat, bateti oul cu laptele rece, puneti-l peste faina si framantati putin pana se omogenizeaza.
Infasurati aluatul in folie alimentara si dati la rece pentru cel putin 30 min.
Umplutura
Puneti intr-o craticioara apa, scortisoara si ½ din cantitatea de zahar, la foc potrivit, amestecand continuu pana ce zaharul este topit. Adaugati merele taiate cubulete, lasati sa fiarba, acoperit circa 20 min sau pana ce merele sunt moi, dar nu sfaramate apoi, lasati la racit.
Scurgeti-le de zeama (pastrati lichidul pentru sos) si inglobati zaharul ramas, coaja rasa de portocala, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, amidonul si omogenizati. Dati deoparte.
Scoateti aluatul pe planul de lucru. Intindeti din ¾ aluat o foaie rotunda si captusiti cu ea tava pregatita, inclusiv marginile. Turnati amestecul cu mere, nivelati si acoperiti cu restul de aluat, intins si el in foaie rotunda. Lipiti bine marginile celor 2 foi.
Ungeti cu oul batut usor cu apa. Dati la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 45- 55 min, la 180 grade sau pana ce tarta este facuta si frumos rumenita. Scoateti din forma si lasati la racit, pe un gratar.
Sos
Puneti la fiert, la foc potrivit, lichidul pastrat de la mere impreuna cu sucul de la portocala si laptele.
Separat, dizolvati amidonul in putina apa rece si adaugati-l in vas.
Lasati sa fiarba, la foc mic, amestecand continuu, pana ce sosul se ingroasa.
Dati deoparte si inglobati untul.
Serviti tarta feliata, impreuna cu sos.
Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi