Tort Floarea Soarelui cu crema de gris - de post

Portii
8
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat (2 foi):
  • 1 cana de zahar
  • 1/2 cana de ulei
  • 1 cana de apa
  • 2 cani de faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 fiola esenta de rom
  • Crema de gris:
  • 1 litru de apa
  • 8-10 linguri de zahar(adaugati dupa gust)
  • 200 gr gris
  • 150 gr margarina
  • 5 linguri fulgi nuca de cocos
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • In plus:
  • 1 compot de piersici jumatati
  • 2 linguri nuca maruntita
  • 3 linguri gem de piersici
  • cateva linguri fulgi de cocos pentru decor

Mod de preparare

Incepem cu crema:
Punem apa cu zaharul intr-o oala la fiert, iar cand atinge punctul de fierbere, adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu pana cand compozitia se leaga si devine ca o budinca.
Inchidem focul, adaugam margarina si esenta de vanilie, apoi amestecam bine.
Lasam crema deoparte, iar cand s-a racit complet adaugam nuca de cocos si omogenizam.
Blat:
Intr-un bol, amestecam apa, zaharul, uleiul si esenta de rom. Separat, in alt bol, amestecam faina cu cacaua si praful de copt, apoi turnam treptat aceasta compozitie peste compozitia lichida.
Tapetam o tava rotunda cu hartie de copt (tava mea are diametrul de 22 cm) si turnam 1/2 din compozitie. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru aprox 12-15 minute, dar aici depinde si de cuptor. O verificati dupa 12-15 minute, iar daca nu este facuta, o mai lasati cateva minute pana cand trece testul cu scobitoarea.
La fel procedam si cu al 2-lea blat. Mie mi-au iesit destul de groase blaturile, asa ca daca vreti 3 blaturi si aveti tava la fel (de 22 cm diametru), puteti imparti compozitia in 3 parti egale. Va ajunge cu siguranta si crema pentru 3 blaturi, la mine a mai ramas putin.
Lasam blaturile la racit.
Asamblare:
Pe un platou punem primul blat pe care il insiropam cu compot de piersici (se poate insiropa si cu sirop obtinut din apa+zahar+esenta de rom), adaugam un strat generos de crema, iar apoi acoperim cu al 2-lea blat pe care il insiropam cu compot.
Imbracam tortul cu un strat subtire de crema si fulgi de cocos.
Ornam cu piersicile taiate felii, iar in centru punem gemul amestecat inainte cu nuca maruntita.
Il pastram la frigider.

Pasca traditionala cu branza si stafide

Friptura De Miel

Drob de Miel

Parteneri
Bucataras.RO

Placinta cu dovleac

O placinta de sezon care mie imi place foarte mult :)

Placinta cu dovleac
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala