Spalati orezul cu un pumn de sare in prima apa pentru a elimina o mare cantitate de amidon;
Aruncati apa si spalati-l apoi in alte doua ape fara sare de aceasta data;
Puneti apa cu putina sare la fiert (cca 3litri), si cand aceasta a inceput sa dea in clocot adaugati orezul inauntru;
La fiecare minut amestecati usor cu o spumiera, avand grija sa nu spargeti bobul de orez si totodata sa evitati sa se lipeasca de peretii oalei;
Fierbeti pentru cca 10 minute, pana cand exteriorul este al dente iar miezul usor moale;
Scurgeti orezul de apa intr-o sita;
Amestecati toate tipurile de ierburi uscate;
Luati o cratita mai mare, teflonata sau de ceramica;
Puneti ulei la baza sa si adaugati lipia libaneza;
Puneti cate 3-4 linguri de orez in mijlocul lipiei, presarati o mica cantitate din ierburile uscate si repetati acest proces pana epuizati orezul si ierburile – trebuie sa formati o piramida de orez in interiorul cratitei teflonate (fara a depasi nivelul de inaltime al acesteia si fara a avea orez pe peretii interiori ai sai);
Inveliti capacul intr-un prosop de bumbac si puneti-l deasupra;
Asezati cratita pe cel mai mare ochi al plitei/aragazului la focul cel mai mic si lasati cca 45 de minute (pana se gateste in intregime) – prosopul va absorbi orice condens, iar rezultatul va fi unul spectaculos – un orez gustos, parfumat, bob cu bob, si cu o cantitate redusa de amidon. !Nu ridicati capacul in primele 15 minute;
Odata gata, amestecati orezul cu unt si asezonati cu sare si piper;
Lipia care s-a prajit la baza cratitei se numeste Tahdig (fundul ceaunului) si este o bunatate – ea poate fi inlocuita cu un pat de cartofi de cca 4-5 mm grosime sau de 2-3 straturi de salata;
Pofta buna !