Pentru mamaliga:
Fiarta cca 40 min
Pe o tava sau un fund mai mare se aseaza o bucata de hirtie de copt care a fost umezita si strinsa bine in pumn. Daca nu aveti hirtie, puteti umezi cu mina fundul de lemn. Ideea e sa nu se lipeasca mamaliga. Se intinde mamaliga in strat uniform si se lasa la racit. Cind e rece se taie patrate sau cercuri sau ce forma vreti. Puteti sa o taiati cu un cutit sau cu formele de biscuiti.
Mamaliga felii se prajeste si ea pe gratar pt citeva minute impreuna cu ficatul
pt ficat:
Se taie ficatul felii. Se aseaza fiecare felie pe prapor, se rasuceste ca sa fie acoperit de prapor pe ambele parti si apoi se taie. Se pune ficatul asa invelit la copt pe gratarul incins bine si se coace la foc nu foarte mare nu foarte mult timp pt ca o coacere / frigere indelungata il va intari.
Pe gratar se aseaza si crengute de rozmarin (daca aveti). La final se sareaza si se pipereaza
garnitura:
fasole boabe
(rosie) fiarta
ulei
sare
usturoi (daca vreti)
Se mixeaza in blender fasolea cu uleiul, usturoiul (daca vreti) si sarea. Putin ulei doar cit e nevoie sa devina putin cremoasa fasolea.
Daca ii mai puneam si o frunza de dafin verde pe fiecare felie de ficat impreuna cu praporele si il prajeam in ulei sau untura era reteta traditionala de 17 ianuarie - sf Anton - protectorul animalelor si in special al porcului, iar acest fel de mincare era pregatit pt a sarbatorii taierea porcului si era impartit cu prietenii si vecinii ca sa poarte noroc in anul care vine. Obicei tare asemanator cu pomana porcului in Romania.
Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi