Se spala, se curata si se toaca ardeiul, ceapa si tomatele.
Se pun la dunstuit in ulei, se adauga si putina apa, se lasa pe foc pret de vreo 10 minute, exact pana se topesc (pe 3/4).
Intre timp se curata de eventualele pielite si grasimi carnea de vita, se taie cubulete. Se adauga peste amestecul topit din cratita, se adauga tot cate putina apa (doar cat sa acopere carnea) se pune sare, piper si boiaua iute (sau dulce?) si se lasa la fiert. Se verifica mereu si se adauga apa de fiecare data cand a scazut aproape de tot. Avem grija sa nu se prinda de fundul cratitei.
Este gata atunci cand carnea, se desface fasiute. Tocana trebuie sa aibe un sos gros, dar sa nu pluteasca in el.
Cand este gata tocanita, se pune intr-un vas un sfert de litru de apa cu vegeta de casa si coaja de lamaie si se fierbe.
Se cantareste cus cus-ul se aseaza intr-un castron, se amesteca cu sare dupa dorinta. Apa fiarta se toarna peste cus-cus,
se acopera cu un capac, se lasa asa timp de 5 minute. Se ridica capacul, se afarneaza.
Se aranjeaza pe farfurie, o gramajoara de cus-cus, deasupra se pune tocanita de vita si se serveste cu muraturi.
**Vegeta pentru fripturi este pregatita in casa si are in compozitie, ceapa si ardei gras (in cantitate destul de mare comparativ cu restul ingredientelor), uscate si macinate, precum si putin morcov si pastarnac, sare si piper.
Ca sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi