Supa/Ciorba de Ceapa

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 5-6 cepe medii
  • 2 Morcovi
  • 1 Pastarnac/Patrunjel
  • 1 bucata telina
  • 1-2 ardei (verzi/rosii)
  • 1 catel usturoi
  • • Optional: ulei, smantana, ou
  • • Condimente: sare, piper, cimbru, condiment legume, chilli, mujdei de usturoi

Mod de preparare

Faza 1: Supa

Se taie morcovii cubulete sau felii subtiri, si se pun la fiert, si se lasa sa fiarba ~20 de minute.
Intre timp, se taie cubulete pastarnacul, si dupa ce au fiert morcovii se adauga pastarnacul si telina. Se lasa sa fiarba ~15 minute, in timp ce se scoate spuma cu o lingura. Se adauga cu generozitate sare si piper.

Ceapa, usturoiul si ardeiul se taie marunt, si se pune in ulei la calit intr-o tigaie, pana cand se rumeneste, dupa care se adauga in supa tot continutul. Se lasa la fiert ~30 minute pana cand supa capata gust. Se adauga condimente dupa gust.
Ceapa, usturoiul si morcovii dau supei un gust dulceag, de aceea se poate pune mai mult decat de obicei sare, piper, cimbru, sau chiar un pic de chilli sau ardei iute.

Supa poate fi servita si asa, dar pentru a o face mai consistenta se poate trece la etapa a 2-a:


Faza 2: Ingrosarea supei - Ciorba

Se ia supa de pe foc, si se lasa putin la racit. In timpul acesta, se bate 1 ou, si se adauga smantana. Se continua amestecul, si se adauga linguri din supa peste amestec, pana cand se combina bine. Se adauga amestecul in supa, si se mai pune la fiert 15 minute.

Pentru efect si textura, se poate da putin morcov prin razatoare, si se pune in tigaie la calit in putin ulei. Morcovul e calit cand din crud/portocaliu devine galbui si pufos ca textura. Se adauga uleiul cu morcovul peste supa. Asta ii va da un aspect uleios/gras portocaliu placut, iar intreg continutul va arata ca si ciorba de burta. Desi nu contine carne sau grasimi, supa va avea o consistenta deosebita, datorata usturoiului, cepei si smantanii.

De preferinta se serveste cu paine prajita sau crutoane.
Se poate adauga dupa gust Mujdei de Usturoi, Smantana si alte condimente clasice.

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Parteneri
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata