Shaorma - reteta facuta in casa

Descopera reteta autentica de shaorma facuta in casa, cu piept de pui marinat, sos de usturoi cremos si sos tahini delicios, servita în lipie calda alaturi de legume proaspete. Gateste usor si savureaza un preparat plin de arome, perfect pentru orice masa!

Ingrediente

  • Pentru carne:
  • • 500 g de piept de pui sau pulpa de pui dezosata (poți folosi si carne de vita sau miel)
  • • 3 linguri de ulei de masline
  • • 2 linguri de iaurt
  • • 3 catei de usturoi, zdrobiti
  • • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • • 1 lingurita de chimen
  • • 1 lingurita de coriandru macinat
  • • 1 lingurita de turmeric
  • • 1 lingurita de paprika
  • • Sare si piper, dupa gust
  • • Zeama de la 1 lămaie
  • Pentru sos de usturoi:
  • • 200 g de iaurt grecesc
  • • 4 catei de usturoi, zdrobiti
  • • 1 lingura de ulei de masline
  • • Sare, dupa gust
  • • Zeama de la 1/2 lamaie
  • Pentru sos tahini:
  • • 100 g de pasta tahini
  • • 2 linguri de iaurt grecesc
  • • Zeama de la 1 lamaie
  • • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • • Sare si piper, dupa gust
  • • Apa, pentru diluare (optional)
  • Pentru servit:
  • • Lipii (sau paine pita)
  • • Salata verde, taiata fasii
  • • Rosii, taiate cubulete
  • • Castraveti murati, taiati felii
  • • Ceapa rosie, taiata julienne
  • • Cartofi prajiti (optional)

Mod de preparare

  • Intr-un bol mare, amesteca uleiul de masline, iaurtul, usturoiul zdrobit, boiaua de ardei, chimenul, coriandrul, turmericul, paprika, sarea, piperul si zeama de lamaie.
  • Adauga carnea taiata fasii subtiri si amesteca bine, astfel incat sa fie bine acoperita de marinada.
  • Lasa carnea la marinat timp de cel puțin 1 ora, ideal peste noapte, in frigider.
  • Incalzeste o tigaie mare sau o plita si gateste carnea marinata la foc mediu-inalt, pana devine aurie si bine facuta, aproximativ 8-10 minute.
  • Amesteca iaurtul grecesc cu usturoiul zdrobit, uleiul de masline, sarea si zeama de lamaie. Gusta si ajusteaza condimentele, daca este necesar.
  • Intr-un bol, amesteca pasta tahini cu iaurtul grecesc, zeama de lamaie si usturoiul zdrobit. Daca este prea gros, poti adauga putina apa pentru a-l dilua. Gusta si ajusteaza cu sare si piper.

Asamblarea shaormei:

  • Incalzeste lipiile sau pita intr-o tigaie uscata sau în cuptor.
  • Pune un strat de carne pe fiecare lipie, adauga salata verde, rosii, castraveti murati si ceapa rosie.
  • Adauga sosul de usturoi si/sau sosul tahini deasupra.
  • Daca doresti, poti adauga si cartofi prajiti.
  • Ruleaza lipia, inchizand capetele pentru a evita sa curga continutul, si serveste imediat.

Pofta buna!

Pasca traditionala cu branza si stafide

Friptura De Miel

Drob de Miel

Parteneri
Bucataras.RO

Tort cu banane si ciocolata (de post)

Astazi va aduc un tort ciocolatos de post. Nu arata el sofisticat, dar va asigur ca e demential de bun. Crema e densa si...

Tort cu banane si ciocolata (de post)
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala