Cum să pregătiți masa de sărbători? Creați alături de noi o masă festivă și primitoare!

Cum să pregătiți masa de sărbători? Creați alături de noi o masă festivă și primitoare!

În perioada dinainte de Crăciun, parcă timpul trece de două ori mai repede decât de obicei. Tocmai de aceea, poate aștepți cu nerăbdare momentul în care te vei așeza la masa festivă alături de cei dragi, lăsând grijile deoparte. Dar cum poți să creezi o atmosferă plăcută care să completeze farmecul Crăciunului? Iată câteva sfaturi pentru pregătirea mesei de sărbători.

Spațiu suficient pentru fiecare invitat

Pentru o cină sau un prânz festiv relaxat, fiecare invitat trebuie să aibă suficient spațiu. Nimeni nu vrea să se simtă înghesuit, fără loc de mișcare. O masă extensibilă și scaune pliabile pot fi extrem de utile în perioada sărbătorilor. Experții recomandă un spațiu de aproximativ 60 cm pentru fiecare invitat, dar dacă spațiul permite, 70 cm ar fi ideal.

Armonia stilului și a culorilor

O masă festivă prea încărcată poate părea haotică. Pentru a evita acest lucru, alege un singur stil pentru toate elementele de pe masă și păstrează-te fidel acestuia. Fie că preferi tonurile reci de iarnă, accentele moderne minimaliste sau tradiționalele nuanțe calde, toate sunt potrivite dacă stilul este coerent. În ceea ce privește culorile, este mai bine să te limitezi la două-trei nuanțe principale.

sursa: Pexels

Culorile clasice, precum roșu și verde, albastru și argintiu sau verde și auriu, sunt întotdeauna o alegere bună. Pentru un stil mai contemporan, poți încerca nuanța Peach Fuzz, desemnată de Institutul Pantone drept culoarea anului 2024.

Fața de masă stabilește stilul

Dacă nu ești hotărât în privința paletei de culori, începe cu alegerea feței de masă. Este adesea primul element observat de invitați. O față de masă cu un model sau o culoare intensă permite o selecție mai simplă pentru restul decorului. Dacă ai pregătit elemente de decor proeminente, cum ar fi o coroniță de Crăciun, aranjamente de brad sau sfeșnice, optează pentru o față de masă neutră, dar dintr-un material de calitate, precum bumbac, in, satin sau mătase, pentru o notă de eleganță.

Ține cont și de dimensiunile feței de masă: ideal ar fi să depășească marginea mesei cu 20-30 cm pe fiecare parte.

Farfurii de colecție?

Dacă stilul mesei tale este modern și minimalist, farfuriile cu modele elaborate, cum ar fi cele cu motive tradiționale, ar putea fi prea încărcate. Farfuriile decorative, mai ales cele cu imprimeuri colorate, sunt de obicei folosite doar ca suport pentru farfuriile simple. Ca regulă generală, farfuriile simple, într-o singură culoare, pot fi completate de șervețele asortate și decorațiuni festive pentru a aduce un aer festiv.

Așezarea corectă a tacâmurilor

Nu uita de elementele de bază pentru aranjarea mesei: locul corect pentru tacâmuri, pahare și farfurii. Iată câteva reguli:

  • Furculițele se așază în stânga farfuriei, iar cuțitele în dreapta, cu lama orientată spre farfurie.
  • Lingura pentru supă se pune în dreapta cuțitelor.
  • Lingurița sau furculița pentru desert se plasează deasupra farfuriei principale.
  • Șervețelul poate fi așezat pe farfurie sau în stânga furculițelor.
  • Paharele se aliniază conform ordinii în care vor fi servite băuturile, cu primul pahar deasupra vârfului cuțitului, iar celelalte la stânga.

La final, nu uita că tacâmurile, paharele și farfuriile trebuie să fie perfect curate și lustruite. Orice amprentă sau pată poate afecta estetica mesei și poate chiar să strice pofta de mâncare a invitaților. După ce ai verificat cu atenție fiecare element, poți să te bucuri de masă, savurând momentele alături de cei dragi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Salata Boeuf

Salata Boeuf

Salata Boeuf
Cele mai apreciate rețete
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
1
Aperitive

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...

Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitiv
Bulete colorate
2
Aperitive

Bulete colorate

Bulete colorate
Prajitura fina cu mac
3
Dulciuri

Prajitura fina cu mac

Prajitura fina cu mac
Paste umplute cu urda si marar
5
Paste

Paste umplute cu urda si marar

Paste umplute cu urda si marar
Parteneri
Tort diplomat
Culinar.RO

Tort diplomat

Tort diplomat
Cozonac cu nuca si migdale
Gustos.RO

Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale