O treime din productia globala de alimente ajunge in cosul de gunoi, iar acest lucru ne afecteaza in feluri pe care abia acum incepem sa le intelegem in totalitate.
Poate aveati impresia ca este doar o problema etica sau economica, insa este si una care are un impact seminficativ asupra mediului si a resurselor naturale neregenerabile.
Pentru a intelege aceasta problema si toate aspectele ei complexe, aruncati un ochi pe lista de mai jos, cu 10 lucruri pe care nu le stiati despre risipa de macare:
1. In fiecare an, consumatorii din tarile bogate risipesc la fel de multa mancare cat intreaga productie alimentara a Africii Subsahariene.
2. 1,4 miliarde de hectare de pamant 28% din intreaga suprafata de pamant arabil din lume - sunt folosite anual pentru a produce mancare care este apoi aruncata la gunoi.
3. Pentru ca in contractele cu supermarketurile exista o clauza care cere ca fructele sa aiba un "aspect perfect", fermierii produc mai mult decat e nevoie. Si, ce nu se inscrie in "tiparul perfectiunii" este aruncat la gunoi.
4. Painea este unul dintre alimentele cel mai des aruncate la gunoi. De exemplu, doar in Marea Britanie, in fiecare zi sunt aruncate in jur de 24 de milioane de felii de paine.
5. Un studii realizat de revista Forbes in anul 2012 a aratat ca 50% din productia de fructe si de legume din U.E. sunt aruncate la gunoi.
6. Volumul de apa folosit in fiecare an pentru producerea alimentelor care ajung la gunoi este de 250 de kilometri cubi - de trei ori volumul de apa existent in Lacul Geneva.
7. Anual, fiecare gospodarie poate transforma in jur de 150 de kilograme de deseurile alimentare in ingrasamant pentru rasaduri.
8. Deseurile alimentare sunt responsabile pentru producerea a 7% din emisiile globale de gaze de sera.
9. In jur de 1 miliard de oameni din lume sufera de foamete. In acelasi timp, in jur de 1,5 miliarde de oameni sunt supraponderali si in jur de 400 de milioane sufera de obezitate.
10. Alimentele pe care europenii le arunca zilnic la gunoi ar putea hrani 200 de milioane de oameni flamanzi.
Sursa foto: foodnavigator.com
Sursa articol: slowfood.com
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval, este un fel de mancare reconfortant si delicios, perfect pentru o cina sau...
Rulada din carne tocata, cu ciuperci si cascaval - reteta de aperitivPrajitura cu cafea si mascarpone este perfecta pentru cei care iubesc aroma cafelei combinata cu o crema catifelata si pufoasa.
Prajitura cu cafea si crema mascarpone - un desert finCa sa fie fragede incat sa pice de pe os carnea, coastele le-am fiert in bere si apoi le-am uns cu sos si le-am lasat sa se...
Coaste fierte in bere cu garnitura de cartofi
Comentarii